Χαμομήλι – Matricaria chamomilla: Διατροφικά οφέλη & Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες

By on 03/04/2022
Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου
Το Χαμομήλι (M. chamomilla) είναι ένα φυτό με διακλαδισμένο, όρθιο και ομαλό στέλεχος , το οποίο αναπτύσσεται σε ύψος 15-60 cm Τα μακριά και στενά φύλλα είναι διχρωματικά Στα δίχρωμα άνθη λευκό & κίτρινο οι λευκές ακτινοβολίες είναι στα πέταλα και οι δίσκοι κίτρινοι.
Τα λουλούδια ανθίζουν νωρίς στο καλοκαίρι, και έχουν μια ισχυρή, αρωματική οσμή.
Το M. chamomilla μπορεί να βρεθεί κοντά σε κατοικημένες περιοχές σε όλη την Ευρώπη και σε εύκρατη Ασία και έχει εισαχθεί ευρέως στην εύκρατη Βόρεια Αμερική , Νότια Αμερική και Αυστραλία . Συχνά αναπτύσσεται κοντά σε δρόμους, γύρω από χώρους υγειονομικής ταφής και σε καλλιεργούμενα χωράφια ως ζιζάνιο .
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Περίπου 120 ωφέλιμα συστατικά έχουν αναγνωριστεί στο χαμομήλι
Τα κύρια συστατικά του, που περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, κουμαρίνες, τανίνες και βλεννίνες, του δίνουν ισχυρές αντιμολυσματικές, αντιφλεγμονώδεις, αγχολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.
Το χαμομήλι περιέχει αιθέριο έλαιο (προαζουλένιο, φαρνεζένιο, σπιροαιθέρα, α-βισαβολόλη), φλαβονοειδή (αβθεμιδίνη, ρουτίνη, λουτεολίνη), κουμαρίνες, χολίνη, τανίνες και τον πικρό γλυκοζίτη ανθεμικό οξύ και βλεννίνες. Περιέχει επίσης, πυρίτιο, άλατα ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
— Τονώνει το ανοσοποιητικό
Τονώνει το ανοσοποιητικό. Αυξάνει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
— Βοηθά το πεπτικό σύστημα
— Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
Έχει ισχυρή δράση απέναντι σε διάφορες φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένων και των γαστρεντερικών μολύνσεων, φλεγμονών των ματιών ή του δέρματος, του εντέρου, των ελκών στο στόμα, της ουλίτιδας.
— Αντιμετωπίζει τα δερματικά προβλήματα
— Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες
Λειτουργεί σαν ηρεμιστικό σε καταστάσεις στρες, ημικρανίες, νευραλγίες και ζαλάδες ενώ είναι και αντισπασμωδικό.
— Διώχνει το άγχος
Ηρεμεί τα νεύρα και ανακουφίζει από έντονα συναισθηματικά προβλήματα.
— Βοηθάει στον ύπνο
Δρα κατά της αϋπνίας, της ανησυχίας και της νευρικής έντασης
— Έχει αντισηπτική δράση
Έχει ισχυρή αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση και αντιμολυσματικές ιδιότητες για το στομάχι προστατεύοντας από τα έλκη
–. Τονώνει το ανοσοποιητικό.
Αυξάνει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
–Έχει ισχυρή αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση και αντιμολυσματικές ιδιότητες για το στομάχι προστατεύοντας από τα έλκη]
–Έχει σημαντικές αντιπυρετικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες.
— Διαβήτης Τα υπεργλυκαιμικά συμπτώματα και ο διαβήτης μπορούν να ελεγχθούν με την κατανάλωση χαμομηλιού, σύμφωνα με έρευνες, καθώς το χαμομήλι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ
–Αυξάνει την όρεξη σε περιπτώσεις ανορεξίας.
–Πληγές και εκζέματα
Βοηθάει στην επούλωση των πληγών, των εγκαυμάτων και καταπραΰνει τα εκζέματα.
–Είναι εμμηναγωγό και ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου. Σε περιπτώσεις γυναικολογικών προβλημάτων, όπως κράμπες περιόδου, το χαμομήλι μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις κολπίτιδας, οι πλύσεις με χαμομήλι ανακουφίζουν την κατάσταση.
–Ανακουφίζει από τους πόνους της παιδικής οδοντοφυΐας και τους ρευματικούς πόνους.
–Το αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να μας ανακουφίσει από το φούσκωμα και τα ενοχλητικά αέρια, όπως επίσης και να ανακουφίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
–Είναι ευεργετικό για υπερκινητικά και ανήσυχα παιδιά.
— Βελτιώνει τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο στα μάτια Οι μαύροι κύκλοι θα μειωθούν, ενώ η τανίνη του χαμομηλιού μπορεί να περιορίσει το πρήξιμο.
–Βοηθάει στην καταπολέμηση της ουλίτιδας (και σε άφθες) και χρησιμεύει ως οφθαλμική πλύση (σε πόνους ματιών ή στο κριθαράκι).
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Τι πρέπει να αποφεύγετε;
— Η υπερκατανάλωση
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χαμομηλιού είναι γνωστό ότι προκαλεί πεπτικό ή το γαστρεντερικό ερεθισμό . Λαμβάνοντας περισσότερο από τη συνιστώμενη δοσολογία του Χαμομηλιού (η οποία περιορίζεται σε 3 έως 4 φορές την ημέρα) μπορεί να προκαλέσει διάρροια, έμετο και ναυτία.
–Προσοχή στην δοσολογία των παιδιών
. Τα παιδιά από 5 ετών και κάτω δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από μισό φλιτζάνι του τσαγιού την ημέρα.
Τα παιδιά κάτω των 18 ετών δεν πρέπει καταναλώνουν περισσότερο από το ήμισυ της δόσης των ενηλίκων κάθε μέρα
Το Χαμομήλι συσσωρεύεται στο σώμα, έτσι ώστε οι παρενέργειες μπορούν να εμφανιστούν μετά από αρκετές ημέρες.
–Οχι υπερκατανάλωση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν χαμομήλι για να ανακουφίσουν την πρωινή αδιαθεσία, ναυτία και εμετό , αλλά αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επιζήμιο για την εγκυμοσύνη.
— Όχι οι αλλεργικοί στα χρυσάνθεμα και τις μαργαρίτες
Σε άτομα που είναι αλλεργικά στις μαργαρίτες και τα χρυσάνθεμα, μπορεί να είναι αλλεργικά και στο χαμομήλι και για το λόγο αυτό πρέπει να το αποφεύγουν.
–Να προσέχουν όσοι πάσχουν από έλλειψη σιδηρού
Επίσης το χαμομήλι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο, ασθενείς που
πάσχουν από έλλειψη σιδήρου πρέπει να προσέχουν.
–Να προσέχουν όσοι πάσχουν από άσθμα.
Οι πάσχοντες από άσθμα καλό είναι να το αποφεύγουν .
— Αλληλοεπίδραση φαρμάκων
Όσοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά, υπνωτικά, και άλλα συναφή σκευάσματα ,πρέπει επίσης να προσέχουν μπορεί να υπάρχει δυσμενής αλληλοεπίδραση.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Τα βότανα όπως και όλα σχεδόν τα χημικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες η γνώμη των ειδικών επιστημόνων σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη πριν από την χρήση τους.πάσχουν από έλλειψη σιδήρου πρέπει να προσέχουν.
–Να προσέχουν όσοι πάσχουν από άσθμα.
Οι πάσχοντες από άσθμα καλό είναι να το αποφεύγουν .
— Αλληλοεπίδραση φαρμάκων
Όσοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά, υπνωτικά, και άλλα συναφή σκευάσματα ,πρέπει επίσης να προσέχουν μπορεί να υπάρχει δυσμενής αλληλοεπίδραση.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Τα βότανα όπως και όλα σχεδόν τα χημικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες η γνώμη των ειδικών επιστημόνων σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη πριν από την χρήση τους

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: