Χάρης Κάτανας: Με «κοτούλες και κηπάκους» δεν μπορεί να επιβιώσει ο επιχειρηματικός κόσμος στη Δυτική Μακεδονία.

By on 11/03/2022

Η μια αποτυχία διαδέχεται την άλλη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Δυστυχώς όμως, οι αποτυχίες αυτές επηρεάζουν αρνητικά τις ζωές όλων μας. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την εφαρμογή καινοτομιών και αποτελεσμάτων έρευνας και τεχνολογίας / Επιχειρηματική Ευκαιρία στη Δυτική Μακεδονία» όπου ξεκίνησαν οι αιτήσεις για συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο τέλος του 2020 και τα αποτελέσματα γίνανε γνωστά μόλις σήμερα. Επειδή λοιπόν οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους και ταυτόχρονα αντιπροσωπεύουν επιχειρήσεις, άρα και ανθρώπους που ζουν από αυτές, ανακοινώθηκε πως από τις 612 συνολικά αιτήσεις εγκρίθηκαν μόλις οι 88 και 524 απορρίφθηκαν λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου Π/Υ της δράσης, ενώ 28 αιτήσεις χρηματοδότησης (πράξεων), δεν θεμελιώνουν δικαίωμα υπαγωγής στη δράση, κατόπιν της αξιολόγησης, διότι είτε δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις ή/και έχουν ελλείψεις στα απαιτούμενα δικαιολογητικά ένταξης. κατόπιν αξιολόγησης του ΚΕΠ ΑΝΕΜ όπου η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνεργάζεται και φυσικά προτείνει τις προϋποθέσεις και τους όρους σε κάθε πρόγραμμα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήτανε ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ και ενίσχυε σε ποικίλες επενδύσεις τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας με ποσοστό έως και 70%(!) όπου μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τις 280.000€ επένδυσης. Μόλις 88 επιχειρήσεις εντάσσονται στο εν λόγω πρόγραμμα των πέντε εκατομμυρίων, αφήνοντας απ’ έξω 524 επιχειρήσεις όπου στην πιο δύσκολη οικονομικά εποχή για τον τόπο μας είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για στήριξη και ανάπτυξη, άρα και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Να θυμίσω πως πέρυσι το Νοέμβριο, στο «πρόγραμμα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» ύψους σαράντα εκατομμυρίων ευρώ, το 80% από τις 4700 επιχειρήσεις που είχανε καταθέσει φάκελο, απορρίφθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει και πάλι άνιση κατανομή χρημάτων για τους λίγους και όχι για τους πολλούς όπως αρμόζει, ειδικά σε τόσο δύσκολες οικονομικά συνθήκες. Μάλιστα, ο κ. Περιφερειάρχης είχε τονίσει πως ήταν πολιτική του απόφαση να μην μειωθεί το «ταβάνι» των σαράντα χιλιάδων ευρώ ώστε να μοιραστούν τα σαράντα εκατομμύρια ευρώ περισσότεροι συνάνθρωποι μας που τα είχανε ανάγκη για τη στήριξη των επιχειρήσεων τους εν μέσω πανδημίας.

Το πολιτικά ψεύδη νομοτελειακά δε ζουν για πάντοτε. Μάλιστα, σε αρθρογραφία μου για τον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής του περασμένου έτους ευχήθηκα το τέλους του 2022 να σας βρει πιο αποδοτικούς στη διαχείριση και πιο ειλικρινείς προς το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και προς κάθε συμπολίτη μας. Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται όμως παύει να είναι σύμπτωση. Τα χρήματα που ήρθανε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μέσα από τα δυο προγράμματα ήταν αρκετά για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις του τόπου μας είχαν ανάγκη περισσότερο από ποτέ τα χρήματα αυτά και η κατανομή τους έπρεπε να γίνει σε όσο το δυνατόν περισσότερους και όχι για τους «λίγους και εκλεκτούς». Για ακόμη μια φορά, τα φοβερά λάθη σας μέσα από τις πολιτικές επιλογές σας, έχουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και σε κάθε εργαζόμενο που εργάζεται στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας. Η «μετάβαση» κύριε Περιφερειάρχη για να είναι «δίκαιη» πρέπει να συμμετέχει και η κοινωνία μας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και με κάθε δυνατό τρόπο. Για ακόμη μια φορά δυστυχώς, μας αποδείξατε πως είστε πολιτικά ανεπαρκής για την κοινωνία μας και δεν έχετε καμία σχέση με την ίδια την έννοια του επιχειρείν. Οι πολιτικές επιλογές σας στερούν κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μέσα από πόρους που είχε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Η ανικανότητα και η ολιγωρία όμως κρίνονται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Σύντομα λοιπόν θα κριθείτε και εσείς για τις πολιτικές επιλογές σας από το λαό της Δυτικής Μακεδονίας. Δυστυχώς όμως μέχρι τότε το τίμημα θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για κάθε συμπολίτη μας.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: