Φυτά με φαρμακευτικές & αρωματικές ιδιότητες(VIDEO)

By on 28/05/2021

ΜΑΡΘΑΣ ΣΤ.ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΥ

Η λέξη βότανο, (η οποία συναντάται ακόμα και στον Όμηρο ως βοτάνι) χρησιμοποιείται,από τους αρχαίους χρόνους, για να χαρακτηρίσει τα αυτοφυή φυτά, τα οποία εντοπίζονται στους καλλιεργούμενους αγρούς, αλλά παράλληλα και όσα χρησιμοποιούνται ως φάρμακα, για τις διάφορες παθήσεις.

Ως αρωματικά φυτά χαρακτηρίζονται, όσα φυτά περιέχουν αιθέρια έλαια, σε διάφορα τμήματά τους, όπως στα φύλλα, τα άνθη, τους βλαστούς ή τις ρίζες.

Αυτά μπορεί να είναι αυτοφυή ή και καλλιεργούμενα.

Τόσο τα αρωματικά, όσο και τα βότανα μπορούν να έχουν χρήση μαγειρική, ζαχαροπλαστική, καλλυντική ή ακόμη και φαρμακευτική. Βέβαια, καθώς οι θεραπευτικές και οι δηλητηριώδεις ιδιότητες, συνήθως, συνυπάρχουν, οι ιδιότητες αυτές ορίζονται, πάντα από την ποσότητα, που λαμβάνεται, για να μην γίνει το φάρμακο, φαρμάκι.

Τα φυτά αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν, με την ίδια ευκολία, τόσο στο μπαλκόνι, όσο και στον κήπο μας.

Μερικά από αυτά είναι:

– Άνηθος

,Είναι καταπραϋντικό και οι αρχαίοι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν, για να διευκολύνουν τον ύπνο τους. Οι μητέρες έτριβαν τα στήθη τους με χυμό άνηθου, προκειμένου τα βρέφη να κοιμηθούν μετά τον θηλασμό.

– Απήγανος

Χρησιμοποιείται σαν φάρμακο κατά: της φλεβίτιδας και των κιρσών , της υστερίας και επιληψίας , των αμοιβάδων και άλλων παρασίτων του εντέρου των πόνων των ρευματικών-αρθριτικών , του άγχους, της νευρικότητας και της αϋπνίας λόγω της ηρεμιστικών του ιδιοτήτων , των προβλημάτων εμμηνορρυσίας των παράσιτων, σκόρου, ψειρών

– Bαλεριάνα

Η βαλεριάνα δρα ως υπνωτικό, αγχολυτικό και κατευναστικό, έχει αποτέλεσμα στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν και σε ασθενείς με επιληψία.

– Βασιλικός Είναι μια εξαιρετική πηγή για τη λήψη β-καροτένιου, μια οργανική ένωση που στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη στο σώμα για την όραση, την ανάπτυξη των κυττάρων και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

– Δενδρολίβανο

Οι σημαντικότερες ιδιότητες του είναι η αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντιβιοτική και αντιμικροβιακή δράση του, που ανάλογα με τη χρήση, ευεργετεί και το κάθε όργανο ξεχωριστά.

– Ελίχρυσος

Οι σημαντικότερες ιδιότητες του είναι η αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντιβιοτική και αντιμικροβιακή δράση του, που ανάλογα με τη χρήση, ευεργετεί και το κάθε όργανο ξεχωριστά.

– Θυμάρι

Είναι ισχυρός αντισηπτικός και αντιβακτηριακός παράγοντας. Επίσης το θυμάρι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανθεκτικότητας των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, όπως είναι η πενικιλίνη – Λεβάντα

Είναι αντιμικροβιακή αποτελεσματική κατά της διφθερίτιδας, της βρογχίτιδας, της φυματίωσης και του τύφου. Σπασμολυτική, αναλγητική, κατά του άτακτου βήχα, του άσθματος, του κοκκύτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας.

Τονωτική, δυναμωτική . Ηρεμιστική, ελαφρά υπνωτική. αντισηπτική, βακτηριοκτόνα, επουλωτική κ.α, μαζί με εντομοαπωθητικές και παρασιτοκτόνες δράσεις.

– Λεβαντίνη

Έχει τονωτικές, για τον οργανισμό, ιδιότητες. Είναι φυτό εδαφοκάλυψης

– Λεμονοθύμαρο

Το ρόφημα του θυμαριού, που προστατεύει από την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη χρόνια θυρεοειδίτιδα, τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, την ινομυαλγία, τον ίλιγγος και την σκλήρυνση κατά πλάκας.

– Μελισσόχορτο

Χρησιμοποιείται,εδώ και αιώνες για την αϋπνία, να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει την πέψη και για την θεραπεία πληγών και του επιχείλιου έρπητα.

Το μελισσόχορτο είναι γνωστό για την αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή του δράση. Παράλληλα, τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος. Πολύ σημαντική είναι η συμβολή του στην καταπολέμηση των ιών.

– Λουίζα

Εκτός όμως από το ευχάριστο άρωμά της, η λουίζα έχει πολλά να προσφέρει στον οργανισμό μας. Φημίζεται για τις χαλαρωτικές τις ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται, συχνά για πεπτικά προβλήματα, όπως δυσπεψία, φουσκώματα και δυσκοιλιότητα

– Μαϊντανός

Ο μαϊντανός έχει αντιμικροβιακές και αντιρρευματικές ιδιότητες,περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και β-καροτίνη .Έρευνες έδειξαν ότι ο μαϊντανός μειώνει την πίεση, περισσότερο από 40%, έχει δειχθεί ότι αυξάνει τη διούρηση ,προστατεύεται κύτταρα από βλάβες και κάνει καλό στην καρδιά και όχι μόνον.

– Μαντζουράνα

Η μαντζουράνα είναι μια από της ισχυρότερες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών. Στην αρχαιότητα την χρησιμοποιούσαν, εκτός από τροφή ως φάρμακο, για τα στομαχικά και εντερικά τους προβλήματα. Ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό ,ο Διοσκουρίδης στην υδρωπικία ,στη δυσουρία,στους κολικούς στα διαστρέμματα και ως τονωτικό του οργανισμού και ο Γαληνός ως χωνευτικο

– Ρίγανη

Έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες .Προστατεύει από τον καρκίνο , βοηθά στη θεραπεία διαταραχών της αναπνευστικής οδού, διαταραχών του γαστρεντερικού σωλήνα, των πόνων της περιόδου και των διαταραχών της ουροφόρου οδού. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή και η πιτυρίδα.

– Σέλινο

Το σέλινο συνιστάται, συχνά στις δίαιτες, επειδή έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και δεν περιέχει λίπος και χοληστερίνη.

Η κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Το σέλινο έχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα ,ακόμη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες , είναι φυσικό διουρητικό ,έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βελτιώνει την πέψη.

– Τσάι του βουνού

Έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αγχολυτική δράση. Βοηθά στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης , της νόσου Alzheimer ,στην υπέρταση, στα προβλήματα του πεπτικού συστήματος . Είναι αντιμικροβιακό,αντιαναιμικό (περιέχει σίδηρο), αντιγηραντικό , αντισπασμωδικό, διουρητικό, βοηθά στην καλή νεφρική λειτουργία και δρα προληπτικά, κατά της εμφάνισης του καταρράκτη. Φασκόμηλο.

Το βότανο φημίζεται για τη θεραπεία των πεπτικών προβλημάτων, των μυϊκών σπασμών και των ψυχικών προβλημάτων.

–ΠΡΟΣΟΧΗ —

Το άρθρο αυτό περιγράφει, περιληπτικά, τα οφέλη, που μπορεί να δώσουν, στην υγεία, τα παραπάνω βότανα. Η φαρμακευτική χρήση τους εναπόκειται στο προσωπικό γιατρό του καθενός μας, η γνώμη του οποίου είναι απαραίτητη, διότι, όπως όλα τα φάρμακα, μπορεί η λανθασμένη χρήση τους να δημιουργήσει προβλήματα

Δείτε το video- δημιουργία μας,που ακολουθεί

 

 

 

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: