giapraki.com

Φιλοπρόοδος Σύλλογος -Σινεμά Δευτέρα βράδυ: «Φρανκενστάιν Τζούνιορ»

Με την κωμωδία του Mel Brooks, «Φρανκενστάιν Τζούνιορ», (Young Frankenstein 1974), ίσως την καλύτερη σάτιρα ταινίας τρόμου όλων των εποχών, συνεχίζονται οι κινηματογραφικές προβολές του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης αυτή τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020.

1974: O σκηνοθέτης Mel Brooks απαιτεί 2,3 εκατομμύρια δολάρια από την Columbia Pictures η οποία αντιτίθεται στην ασπρόμαυρη φωτογραφία της ταινίας και κατεβάζει το budget στα 1,7 εκ. δολάρια. Δυσαρεστημένος ο σκηνοθέτης πλησιάζει την 20th Century Fox η οποία λέει ναι σε όλα για μια παρωδία τρόμου, βασισμένη στους χαρακτήρες που δημιούργησε η Mary Shelley και που θα σατίριζε τις τρεις ταινίες του Φρανκενστάιν από την Universal. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» μια από τις καλύτερες κωμωδίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Προσπαθώντας να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι είναι εγγονός του φημισμένου Βίκτωρ Φρανκενστάιν, ο νέος νευροχειρουργός Frederick Frankenstein -ο οποίος επιμένει πως το όνομα προφέρεται Φρόνκεστιν- επιστρέφει στο κάστρο της οικογένειας του στην Τρανσυλβανία. O Gene Wilder εξαιρετικός κωμικός, ξεδιπλώνει όλη του την τρέλα στον ρόλο του νεαρού επιστήμονα του οποίου η κληρονομία είναι τόσο δυσβάσταχτη όσο και ελκυστική. Εκεί με την βοήθεια του καμπούρη Igor (ο Martin Feldman σε έναν αξεπέραστο ρόλο με τα έντονα μάτια και με την καμπούρα του να αλλάζει θέση), της όμορφης Inga (Teri Garr) και της εφιαλτικής οικονόμου Φράου Μπλούχερ (η Cloris  Leechman που επανέλαβε τον ρόλο της σατανικής γυναίκας σε άλλες δύο ταινίες του Brooks), ο νεαρός κληρονόμος θα προσπαθήσει να αναβιώσει το έργο του παππού του και να δημιουργήσει ζωή. Το τέρας θα δημιουργηθεί αλλά ποιος θα μπορούσε να προβλέψει την δραστηριότητα του με την υπερσεξουαλική μνηστή του επιστήμονα; (η Madeline Kahn ως μια άλλη νύφη του Φρανκενστάιν).

Τα γυρίσματα αυτής της κλασικής κωμωδίας έγιναν στο ίδιο κάστρο που γυρίστηκε η πρώτη κλασική ταινία του James Whale το 1931 και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος εργαστηριακός εξοπλισμός. Μέσα από ένα σπινθηροβόλο σενάριο που έγραψαν μαζί εκ νέου ο Mel Brooks και ο Gene Wilder, δημιουργήθηκαν αξεπέραστοι κωμικοί χαρακτήρες και σκηνές ανθολογίας στο είδος της κωμωδίας όπως όλες σχεδόν οι σκηνές με τον Martin Feldman και η σκηνή της εμφάνισης της Madelin Khan ως νύφη. Η ταινία δεν ξεχνάει στιγμή να αποτίει φόρο τιμής στις αρχικές ταινίες αλλά είναι τέτοια η επιτυχία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης που αποκτά ξεχωριστή οντότητα.

Μια ανεπανάληπτη κωμωδία με τόσα σοβαρά στοιχεία, το «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» προτάθηκε από την Ακαδημία για 2 Oscar (σεναρίου και ήχου) και αποτελεί ίσως την καλύτερη δουλειά του Mel Brooks και τον πιο επιτυχημένο ρόλο του Gene Wilder. 

Αυτή τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 10:00 το βράδυ στην επάνω αίθουσα

του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

 

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Exit mobile version