Φιλοπρόοδος Σύλλογος – Θερινό σινεμά: «Να είσαι εκεί, κύριε Τσανς»

By on 04/07/2022

27η χρόνια καλοκαιρινών μας εκδηλώσεων στην «Αυλή των Ασμάτων και των Θεαμάτων» και το Αρχοντικό Γεωργίου Τιάλιου σας υποδέχεται αυτή την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 για να απολαύσετε την πρώτη κινηματογραφική προβολή του θερινού μας σινεμά.

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. ακριβώς, χωρίς διάλειμμα.

Αυτή λοιπόν την Τετάρτη σας προσφέρουμε την ευρηματική σατιρική ταινία «Να είσαι εκεί, κύριε Τσανς», (Being There, 1979). Μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου που έγραψε ο Γέρζι Κοζίνσκι το 1970 σκηνοθετήθηκε από τον Χαλ Άσμπι, με πρωταγωνιστές τους Πίτερ Σέλερς (στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση), Μέλβιν Ντάγκλας, Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Τζακ Γουόρντεν, Ρόμπερτ Ντάισαρτ.

Στο «Να είσαι εκεί κύριε Τσανς» (όπως ονομάστηκε στα ελληνικά η ταινία), ο ήρωας είναι ένας μεσήλικας και αγαθός κηπουρός, ολομόναχος στη ζωή και χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο, πέρα από όσα του μαθαίνει η τηλεόραση, ο οποίος έχει ως μοναδικό του καθήκον και σκοπό να περιποιείται καθημερινά το ηλικιωμένο αφεντικό του.

Όταν εκείνο εγκαταλείπει τη ζωή, ο Τσανς αναγκάζεται να εγκαταλείψει για πρώτη ουσιαστική φορά την ασφάλεια του σπιτιού στο οποίο όλα αυτά τα χρόνια κατοικούσε. Η τυχαία συνάντησή του με έναν ετοιμοθάνατο, βαθύπλουτο και με ισχυρή πολιτική επιρροή άνδρα και τη σύζυγό του θα σταθεί η αιτία να παρερμηνευθούν οι πολύ απλές του σκέψεις για την κηπουρική, το μοναδικό πράγμα το οποίο γνωρίζει να κάνει δηλαδή, και να παρεξηγηθούν ως βαθυστόχαστες πολιτικές απόψεις.

Ο Άσμπι χρησιμοποιεί τον Τσανς για να γελοιοποιήσει την αφρόκρεμα της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ, από ισχυρούς επιχειρηματίες και συμβούλους μέχρι και τον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας. Όλοι τους είναι επηρεασμένοι από ένα καθημερινό παιχνίδι θεάτρου που συμβαίνει στις μεταξύ τους συναντήσεις με αποτέλεσμα να αδυνατούν να προσέξουν τα προφανή όταν γνωρίζουν έναν νέο «παίκτη», θεωρώντας πως κι εκείνος με τη σειρά του είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που δείχνει. Η θριαμβευτική άνοδος του Τσανς δηλαδή, μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, δεν είναι μια στοχευμένη προσωπική νίκη άλλα ένα Βατερλό των υπολοίπων ανθρώπων και μέσων που ασκούν εξουσία και διαμορφώνουν ιδέες.

Ο Πίτερ Σέλερς έψαχνε για χρόνια έναν «σοβαρότερο» ρόλο που θα αποδείκνυε πως μπορεί να κάνει και άλλα πράγματα πέρα από τις απολαυστικές μεταμφιέσεις του επιθεωρητή Κλουζό στη σειρά κωμικών περιπετειών του «Ροζ Πάνθηρα» και έδωσε στον Τσανς μια ισορροπημένη μα και περιπαικτική όψη, αφού η καθαρότητα του βλέμματός του και η συμπάθεια που αυτή προκαλεί δίνει πολλές φορές τη θέση της σε ένα υπόγειο χιούμορ και την αμφιβολία για το αν τελικά ο ήρωας ξεγελά ακόμη και τον θεατή.

Ήταν η τρίτη και τελευταία του ευκαιρία να κερδίσει Όσκαρ (το έχασε από τον Ντάστιν Χόφμαν για το «Κράμερ Εναντίον Κράμερ»), αλλά και η τελευταία του μεγάλη στιγμή στον κινηματογράφο, λίγους μήνες πριν από τον πρόωρο θάνατό του, το 1980. Η τελική, άκρως ποιητική σκηνή της ταινίας με τον ίδιο να μοιάζει με μια αγγελική φιγούρα που ήρθε από άλλο κόσμο για να μας προσφέρει λίγη από τη γαλήνη του και να χάνεται στον ορίζοντα, περπατώντας εκεί που οι άλλοι θα βούλιαζαν, την ώρα μάλιστα που σε voice over μαθαίνουμε ότι ο ήρωας αποτελεί τη μόνη λύση για το μέλλον της χώρας, είναι ένας ιδανικός τρόπος να θυμόμαστε τον Βρετανό ηθοποιό και το πολύπλευρο ταλέντο του, που μας το χάρισε μέχρι να αποχωρήσει κι αυτός από τα εγκόσμια.

 

Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου (Μέλβιν Ντάγκλας), ενώ ήταν υποψήφια και για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου (Πίτερ Σέλερς).

Κέρδισε 2 Χρυσές Σφαίρες:

  • Α’ ανδρικού ρόλου (Πίτερ Σέλερς)
  • Β’ ανδρικού ρόλου (Μέλβιν Ντάγκλας)

Και είχε άλλες 4 υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες:

  • Καλύτερης ταινίας
  • Σκηνοθεσίας 
  • Α’ Γυναικείου ρόλου (Σίρλεϊ Μακ Λέιν)
  • Σεναρίου (Γέρζι Κοζίνσκι)

 

Τιμήθηκε με Βραβείο BAFTA στην κατηγορία καλύτερου Σεναρίου (Γέρζι Κοζίνσκι),  ενώ είχε άλλες 3 υποψηφιότητες :

  • Καλύτερης ταινίας
  • Α’ ανδρικού ρόλου (Πίτερ Σέλερς)
  • Α’ γυναικείου ρόλου (Σίρλεϊ Μακ Λέιν)

 

Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

 

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 στις 9:30 μ.μ., ακριβώς. 

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 9:00 μ.μ.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: