Φεστιβάλ Τόπος – 3ήμερη Γιορτή Προορισμού στα Γρεβενά

By on 03/08/2019
To Φεστιβάλ Τόπος, αποτελεί το πρώτο φεστιβάλ προορισμού που διοργανώνεται στην Ελλάδα με σταθμό τα Γρεβενά. Στα πλαίσια του, φιλοξενούμε τη διεθνή “περιπέτεια” πολιτισμού και αλληλεγγύης EUROP’RAID. Υποδεχόμαστε και φιλοξενούμε την 1η Διεθνή Διοργάνωση Διάσχισης της Ευρώπης από νέους ανθρώπους. Μια περιπέτεια πολιτισμού αλλά κυρίως αλληλεγγύης. 850 νέοι από τη Γαλλία κάτω των 30 ετών διασχίζουν 10.000 χλμ με 300 ιστορικά πλέον Peugeot205 και θα βρεθούν στον τόπο μας, τα Γρεβενά, στις 7 Αυγούστου 2019 για μια μεγάλη γιορτή.

Εκεί θα σας περιμένουμε όλους σε μια τοπική γιορτή με Μουσική από την Ήπειρο έως την Κρήτη, τη Δυτική Μακεδονία έως τον Πόντο. Με την τοπική ορχήστρα χάλκινων του Τάκη Γκόβα, τον Κώστα Κυριτσάκη στην κρητική λύρα και τον Κώστα Θεπεφτίδη στην ποντιακή. Χορό από το χορευτικό τμήμα του Δήμου Γρεβενών και τον Σύλλογο Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης, ΙΔΑΙΑ ΓΗ.

Επίσης θα έχουμε την τιμή να δούμε την μουσικοχορευτική έθιμο-παράσταση “Μωμόγεροι” από τον Σύλλογο Αμάσεια Μανακίου Φλώρινας. Μια παράσταση η οποία έχει καταχωρηθεί στην άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας από την UNESCO.

Γαστρονομία με τοπικές λιχουδιές, Vegan Friendly μενού (και για όσους νηστεύουν!) Παράλληλα στο χώρο του Φεστιβάλ Τόπος θα λειτουργεί έκθεση αγιογραφίας της εικαστικού Ευθυμίας Γιαννακού και αστρομαρίνα με τηλεσκόπια των μελών του Συλλόγου Φίλων του Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα. Επιπρόσθετα παράλληλα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τόπος σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Γρεβενών θα προβληθεί για πρώτη φορά στα Γρεβενά η ταινία “Χωρίο χωρίς Καφενείο” του γρεβενιώτη Βασίλη Οικονόμου που αφορά το χωριό του το Κυπαρισσι Γρεβενών.

Επίσης θα έχουμε την τιμή να προβάλουμε την ταινία ντοκιμαντέρ “While you live Shine” του Paul Duane, που αναφέρεται στον βραβευμένο με Grammy μουσικό παραγωγό Christopher C. Kingκαι την αλλαγή στη ζωή του που του έφερε η επαφή του με τη μουσική της Ηπείρου.

Επίσης θα έχουμε τη χαρά επίσης για πρώτη φορά να ακούσουμε το μουσικό εργαστήρι Ηχώ, σε πολυφωνικά της Ηπείρου και να δούμε το εθνογραφικό παραμύθι-animation “Το Παλαιόκαστρο” της εθνομουσικολόγου Αθηνάς Κατσανεβάκη, που είναι εμπνευσμένο από την περιοχή του Βοΐου.

ΓΙΝΕ κομμάτι μιας ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ και ΠΡΩΤΟΠΟΡΑΣ γιορτής, η οποία θα καταφέρει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλης της ΕΛΛΑΔΑΣ και της ΕΥΡΩΠΗΣ, φέτος στα ΓΡΕΒΕΝΑ!

H Europ’Raid είναι η πρώτη επιδρομή-περιπέτεια οργανωμένης διάσχισης της Ευρώπης από νέους. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή περιοδεία με χαρακτήρα πολιτιστικό και αλληλεγγύης, 10.000 χιλιομέτρων σε 20 χώρες. Νέοι και νέες έως 30 χρονών ανακαλύπτουν εκ νέου την Ευρώπη ενώ εκτελούν δράσεις αλληλεγγύης.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ. Η Europ’Raid είναι ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός! Σε όλη την Ευρώπη, χιλιάδες χιλιόμετρα, μεταξύ Γαλλίας και Ρουμανίας, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης. Η ανακάλυψη μιας κληρονομιάς, ενός πολιτισμού, μιας ιστορίας, ενός λαού. Η διαδρομή διασχίζει 20 χώρες, 10 πρωτεύουσες, 100 σημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και τους πιο όμορφους δρόμους της Ευρώπης με καταπληκτικά και ποικίλα τοπία. Από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα, μέσα από τα βουνά των Καρπαθίων, το Ρήνο και το Δούναβη, από το Μέλανα Δρυμό στην αλβανική Ριβιέρα, έως την Ακρόπολη και τα Μετέωρα. Η Europ’Raid ξαναβρήσκει και ενώνει το φυσικό τοπίο, τις διάσημες πόλεις και τα ιστορικά αξιοθέατα στην Ευρώπη. Η Europ’Raid είναι επίσης συνώνυμο των συναντήσεων, ειδικά με τους τοπικούς πληθυσμούς κάθε χώρας που διασχίζουν και καλωσορίζουν τους συμμετέχοντες με την επιθυμία να μοιραστούν την κουλτούρα τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ. Πέρα από αυτή την πολιτιστική διάσταση, η Europ’Raid είναι επίσης μια δράση προς τους άλλους, μία δράση συνάντησης και αλληλεγγύης. Στο πνεύμα των μεγάλων περιπετειών, είναι η ένωση μεταξύ δράσης και αλληλεγγύης. Κάθε πλήρωμα 3 ατόμων είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά 100 κιλών σχολικού ή αθλητικού εξοπλισμού σε απομονωμένα σχολεία της Ανατολικής Ευρώπης. Το υλικό το φορτώνουν στο Peugeot 205 και το διανέμουν στα παιδιά κατά τη διάρκεια της περιπέτειας στις δράσεις της αλληλεγγύης.

Το Φεστιβάλ Τόπος είναι τριήμερο και θα διεξαχθεί στα Γρεβενά στις 7 έως 9 Αυγούστου 2019. Η είσοδος στο Φεστιβάλ Τόπος και σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Σας περιμένουμε όλους με χαρά . . . αλλά κυρίως με γρεβενιώτικη φιλοξενία!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

H επίσημη ιστοσελίδα του ToposFestival.GR

εκ μέρους της Ομάδας Διοργάνωσης του Φεστιβάλ Τόπος, με δημιουργική χαρά

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: