Υφαίνοντας την επιμονή και υπομονή των ΑμΕΑ – Ο αργαλειός ως μέσο ωρίμανσης και μάθησης

By on 27/03/2023

Η δημιουργία εργαστηρίου υφαντικής με την κ. Μαρία Σγουρού, (επιμορφώτρια επιμορφωτών (στην υφαντική) για ΑμεΑ, πρόεδρο του συλλόγου «ηλακάτη» στην Αθήνα και επιμορφώτρια στο πρόγραμμα crosswραπ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μεταξύ 7 χωρών) έτσι ώστε να επιμορφωθούν επιμορφωτές στην υφαντική τέχνη για ΑμεΑ και αυτοί να επιμορφώσουν μέλη του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αναπηρεία Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, ήταν ένας από τους άμεσους στόχους που είχε η Πρόεδρός του κ. Όλγα Ντέλλα, όταν πριν από λίγο καιρό ανέλαβε καθήκοντα.

Το τελευταίο τρίμηνο, ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας του συλλόγου ήταν επικεντρωμένο στον στόχο αυτό που, εν τέλει, έλαβε σάρκα και οστά και έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις.

Αυτές τις ημέρες η κ. Σγουρού βρίσκεται στην πόλη της Πτολεμαΐδας και πραγματοποιεί σεμινάρια εκμάθησης – επιμόρφωσης.

Η ανταπόκριση του κόσμου θερμή και τα τμήματα που συγκροτήθηκαν και θα παρακολουθούν τα σεμινάρια μέχρι την Πέμπτη, δηλώνουν ενθουσιασμένα και τυχερά για την ευκαιρία που τους δόθηκε.

Γιατί όμως επελέγη κάτι τόσο ιδιαίτερο αλλά παράλληλα «ξεπερασμένο» από τον σύλλογο; Τι σχέση μπορεί να έχει η υφαντική με τα άτομα με αναπηρία;

This slideshow requires JavaScript.

Όπως επισημαίνει η κ. Σγουρού «Η Υφαντική ως πανάρχαια τέχνη βασίζεται στην κίνηση, τον ήχο, τον ρυθμό, την ζωγραφική, την εστίαση της προσοχής και την δεξιοτεχνία. Το άτομο μέσα από τη δημιουργία της υφαντικής δέχεται πολλά ερεθίσματα (δημιουργικά), ενώ ταυτοχρόνως πράττει. Η συνεχής ροή της επιμονής, υπομονής και επαναλήψεως οδηγεί το άτομο που ωριμάζει να μαθαίνει μ’ έναν διαδοχικό τρόπο. Έτσι ό,τι επιτυγχάνεται σε ένα στάδιο αποτελεί τη βάση για το επόμενο»

Η εκπαίδευση-κατάρτιση γίνεται σε στάδια και από το πιο απλό μέχρι το πιο πολύπλοκο, τα στάδια συνθέτουν μια ανοδική πορεία ώστε εάν το άτομο εξελίξει τα δυνατά σημεία του να μπορεί να εξελίξει και τα αδύνατα. 

Σε ομαδικό πνεύμα και σε συνεργασία με άλλα άτομα, μέλη του αναπηρικού κινήματος είναι σε θέση, μέσα από την υφαντική εμπειρία,  να βιώσουν μια ανεξάρτητη, ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή.

Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για επιμόρφωση από την κ. Σγουρού ήταν τόσο μεγάλο που προστέθηκε μία ακόμα ημέρα στο πρόγραμμα των εργαστηρίων (που θα συνεχίζονται μέχρι και την Πέμπτη 30 Μαρτίου).

Στον κύκλο των σεμιναρίων «παρεμβάλλεται» και μία ομιλία με την κ. Σγουρού με θέμα «Προσεγγίζοντας τα μυστικά της Υφαντικής». Θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό κέντρο Πτολεμαΐδας, ώρα 6 το απόγευμα. 

Η ομιλία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ενώ κατά τη διάρκειά της οι παραβρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπάνια υφαντά, εξαιρετικής ομορφιάς και σημασίας.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: