«Υποστηρίζουμε τους επαγγελματίες να επανακάμψουν ή τους στιγματίζουμε για πάντα όταν αποτυγχάνουν επιχειρηματικά;» του Κώστα Καραμάρκου

By on 03/04/2018

Το στίγμα μιας επιχειρηματικής αποτυχίας, μικρής ή μεγάλης, συχνά οδηγεί σε απώλεια αριθμού επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Ως εκ τούτου, μπορεί και πρέπει οι επαγγελματίες να υποστηρίζονται με διάφορους τρόπους  & με ένα πλέγμα δράσεων που να προσφέρει ή να δημιουργεί στο μέτρο του δυνατού, μια δεύτερη ευκαιρία για εκ νέου επιχειρηματική δραστηριοποίηση.

Σε αρκετές πλέον ευρωπαϊκές χώρες, οι περιφερειακές αναπτυξιακές στρατηγικές  απευθύνονται όχι μόνο στις υγιείς ΜμΕ, αλλά παρέχουν υποστήριξη & σε επιχειρηματίες, που ναι μεν έχουν αποτύχει, αλλά μπορούν και θέλουν μια δεύτερη ευκαιρία.   

Ανήκει η χώρα και η περιοχή μας σε αυτές τις κοινωνίες που αντιμετωπίζει φιλικά την επιχειρηματική αποτυχία;

Είναι ανεκτική και στηρίζει τους επαγγελματίες όταν επανακάμπτουν επιχειρηματικά;

Και αν οι πολίτες είναι ανεκτικοί και το κάνουν, οι ‘αρμόδιοι φορείς’ πως το διαχειρίζονται & πως υποστηρίζουν θεσμικά;

Μήπως όλα αυτά είναι πράσινα άλογα και κανείς σχεδόν πλέον δεν υποστηρίζει όσους για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να σταθούν και να αναπτυχθούν στο χώρο της αγοράς και της οικονομίας;

 

Οι Έλληνες φοβούνται την επιχειρηματική αποτυχία περισσότερο από κάθε άλλον λαό στην Ευρώπη «καθώς το στίγμα της» συνοδεύει τον επιχειρηματία μετά από μια χρεοκοπία ή ακόμα και την βίαιη διακοπή της επαγγελματικής του δραστηριότητας. 

Οι Δυτικομακεδόνες επιχειρηματίες, είτε απλά επιβιώνουν – είτε αναπτύσσονται – είτε αποτυγχάνουν, αισθάνονται συχνά πως οι ‘αρμόδιοι φορείς’ άλλοτε απουσιάζουν πλήρως & άλλοτε είναι ανεπαρκείς.

Στο κρίσιμο σημείο της κρίσης και της κάμψης της αγοράς, αλλά και της διαβόητης μεταλιγνιτικής εποχής που είναι ήδη εδώ, απλωμένη επιθετικά και στις 4 εποχές του χρόνου, κανείς δεν περισσεύει όταν βοηθά και υποστηρίζει την αγορά να συνέλθει.

Την Τετάρτη 11 Απριλίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κοζάνης (10.00 με 13.30), στο πλαίσιο ενός διακρατικού έργου (REBORN), ένα ειδικό γεγονός για πρώτη φορά στη Δυτική Μακεδονία φέρνει κοντά επαγγελματίες και επιστήμονες από 6 χώρες της Ευρώπης σε θέματα επιχειρηματικότητας 2ης ευκαιρίας.

Εξειδικευμένα στελέχη συναντώνται και παρουσιάζουν λύσεις που δίνονται σταδιακά στη 2η επιχειρηματικότητα & συζητούν παράλληλα για τις δυνατότητες να εφαρμοστούν αντίστοιχες στρατηγικές και στη Δυτική Μακεδονία.

 

Λένε πως η 2η ευκαιρία δεν δίνεται, αλλά κερδίζεται. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε το αν  εν τέλει η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση …

 

Κώστας Καραμάρκος /

Σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης

Φορέων & Επιχειρήσεων  

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: