Το όφελος ανά ιδιοκτήτη από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

By on 23/07/2019

Μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα δουν από φέτος όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξαρτήτως της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους. Κριτήριο για το πόσο μειωμένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ ανά ιδιοκτήτη, είναι η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του.

Συγκεκριμένα:

– για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ θεσπίζεται οριζόντια μείωση 30%. Ο φόρος θα υπολογιστεί όπως και πέρυσι αλλά στο τέλος στον φόρο που προκύπτει θα εφαρμόζεται εκπτωτικός συντελεστής 30%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφίσει μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία μεσοσταθμικά ήταν της τάξης του 30% με μέγιστη έκπτωση τα 100 ευρώ.

Η ρύθμιση αυτή που καταργείται, αύξανε το ποσό της έκπτωσης όσο μειωνόταν η αντικειμενική αξία της περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μικροϊδιοκτητών ο φόρος ουσιαστικά μηδενιζόταν. Η διάταξη αυτή πρόκειται να καταργηθεί και θα θεσπιστεί στη θέση της η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

– για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας από 60.000 έως 1.000.000 ευρώ θεσπίζεται μειωτικός συντελεστής 20%. Πρόκειται για τη μεσαία τάξη των ιδιοκτητών ακινήτων. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης έχει στην κατοχή του διαμέρισμα 110 τετραγωνικών μέτρων στο Χαλάνδρι αντικειμενικής αξίας 175.000 ευρώ και πέρυσι κατέβαλε ΕΝΦΙΑ ύψους 517 ευρώ. Φέτος ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει το ποσό των 413,6 ευρώ, δηλαδή 103,4 ευρώ λιγότερα.

– για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ θεσπίζεται μειωτικός συντελεστής 10%. Έτσι, φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του μια κατοικία στην Εκάλη επιφάνειας 250 τετραγωνικών μέτρων πλήρωσε πέρυσι ΕΝΦΙΑ (κύριο και συμπληρωματικό) ύψους 6.950 ευρώ. Φέτος ο ιδιοκτήτης της θα κληθεί να πληρώσει 6.255, δηλαδή 695 ευρώ λιγότερα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ και τη σύγκριση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση τα οποία επεξεργάστηκε το Capital.gr, το μέσο όφελος ανά ιδιοκτήτη, ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας έχει ως εξής:

– για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ προέκυπτε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση ένα μέσο όφελος της τάξης των 55,02 ευρώ. Το ίδιο όφελος προκύπτει και με την μείωση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι με τον τρόπο που υπολογιζόταν η μείωση από την προηγούμενη κυβέρνηση η έκπτωση δεν δινόταν οριζόντια κατά 30% αλλά όσο μικρότερη ήταν η αντικειμενική αξία της περιουσίας τόσο αυξανόταν το ποσοστό της έκπτωσης έως και μηδενισμού. Το μέσο όφελος ανά ιδιοκτήτη από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που αποφάσισε η νέα κυβέρνηση είναι επίσης της τάξης των 55,02 ευρώ, αλλά είναι οριζόντια κατά 30%

– για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 60.000 έως και 200.000 ευρώ το μέσο όφελος από τη μείωση που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν της τάξης των 68,59 ευρώ ανά ιδιοκτήτη. Με την οριζόντια μείωση 20% που αποφάσισε η νέα κυβέρνηση, το μέσο όφελος είναι της τάξης των 105,14 ευρώ ανά ιδιοκτήτη

– για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 200.000 έως 1.000.000 ευρώ και με τον ΕΝΦΙΑ μειώνεται επίσης κατά 20%, το μέσο όφελος ανά ιδιοκτήτη ανέρχεται στα 354,92 ευρώ. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε θεσπίσει έκπτωση για αυτήν την κατηγορία ιδιοκτητών

– για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ η μείωση του φόρου, όπως αναφέρθηκε, είναι της τάξης του 10% και το μέσο όφελος ανά ιδιοκτήτη διαμορφώνεται στα 1.775,4 ευρώ

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 550 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση αυτή χρηματοδοτείται κατά περίπου 300 εκατομμύρια από τη μείωση που είχε ήδη θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και η οποία καταργείται. Το καθαρό δημοσιονομικό κόστος για την επέκταση των μειώσεων του ΕΝΦΙΑ και στους μεσαίους και μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι της τάξης των 250 εκατομμυρίων ευρώ

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ, όπως δήλωσε χθες σε τηλεοπτικό δίκτυο ο αρμόδιος υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, πρόκειται να ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβριο, όπως έχει γίνει και τα προηγούμενα χρόνια.

Ο φόρος πρόκειται να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση έως τον Ιανουάριο 2020. Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες ενώ για το 2020 προγραμματίζεται παρέμβαση στις αντικειμενικές αξίες προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες.

Του Σπύρου Δημητρέλη

capital.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: