Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Ανικανότητα ή αδιαφορία της Κυβέρνησης για τους κτηνοτρόφους;

By on 04/06/2020

Στις 27/4 κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους κτηνοτρόφων για την αιγοπροβατοτροφία, η κα  Αραμπατζή τόνιζε ότι η παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ένα μήνα πριν από το βήμα της βουλής, ο κ. Βορίδης τόνιζε ότι «έχει προχωρήσει η συζήτηση, είναι ώριμη και μέσα στις επόμενες μέρες θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω το ακριβές ποσό και τη μεθοδολογία με την οποία πρόκειται να ενισχυθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι». 

Στις 12/5 με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, δεσμευόταν ο ίδιος προσωπικά ότι μέχρι το τέλος της τότε εβδομάδος θα είχε λάβει την τελική απόφαση για την στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων.

Έως και σήμερα η κυβέρνηση  δεν έχει ανακοινώσει και πολύ περισσότερο δεν έχει καταβάλλει το ποσό της ενίσχυσης για τους πληττόμενους αιγοπροβατοτρόφους, περιοριζόμενη απλώς μέσω διαρροών να αναφέρει ποσά ενίσχυσης πολύ κατώτερα της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί οι αιγοπροβατοτρόφοι.

 

Βλέποντας τη ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση έδωσε ενισχύσεις λόγω κορονοϊού σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ΙΕΚ για τηλεκατάρτιση, εθνικούς εργολάβους, είναι εύλογο το ερώτημα εάν η κωλυσιεργία για τη στήριξη των κτηνοτρόφων οφείλεται σε διαχειριστική ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ή σε συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

 

Τέλος, να θυμίσουμε ότι σε δημοσιονομικές συνθήκες δυσκολότερες και χωρίς να υπάρχει πανδημία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τους αιγοπροβατοτρόφους με 42 εκ. ευρώ  μέσω του μηχανισμού de minimis, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του κλάδου αλλά και την επιτακτική ανάγκη στήριξής του.

 

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: