ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ: Αναφορά για τις δίκαιες κινητοποιήσεις των επαγγελματιών στην Κοζάνη και τα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων & επαγγελματιών στη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία, από το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

By on 18/01/2021
κκε

«Την ίδια συζήτηση, με το ίδιο ακριβώς θέμα, τη διαχείριση της πανδημίας, κάναμε και πριν από δύο μήνες.

Τι το καινούργιο μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση, για να στηρίξει τις πολιτικές επιλογές της, οι οποίες συνεχίζουν να έχουν τραγικές συνέπειες για τον λαό μας;

Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού απέχει πολύ ακόμα από το να είναι μαζικός και δεν μπορεί να κουκουλώσει τις παλινωδίες και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησής σας.

Δύο μήνες μετά, η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζεται, ενώ ήδη έχετε αρχίσει να μιλάτε για τρίτο κύμα, χωρίς καλά καλά να έχει περάσει το δεύτερο…

 

…Ολες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαχειρίζονται την πανδημία με πυξίδα όχι τις ανάγκες των λαών τους, που δοκιμάζονται σκληρά, αλλά κυρίως τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων τους.

Το ίδιο ισχύει και με τη δική σας κυβέρνηση σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Κριτήριό σας, στη διαχείριση της πανδημίας, δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες του λαού.

Γι’ αυτό δεν προχωρήσατε σε μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, με νέες ΜΕΘ, με πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, που οι ίδιοι οι υγειονομικοί σάς λένε από την αρχή αυτής της περιπέτειας.

Αντίθετα, παρουσιάζετε μια εικονική πραγματικότητα, η οποία όμως δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις ελλείψεις, ούτε το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συνολικές ανάγκες στην Υγεία…

Τα κριτήριά σας για τη διαχείριση της πανδημίας δεν είναι επιστημονικά! Είναι πολιτικά, οικονομικά, επιχειρηματικά!

 

Κριτήριό σας δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Απόδειξη ότι, μέσα στην πανδημία, ετοιμάζεστε να προχωρήσετε στις «ανατροπές του αιώνα» σε ό,τι αφορά τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

 

Ούτε φυσικά κριτήριό σας είναι οι ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λέτε μάλιστα ότι είστε και στο πλευρό τους!!!

 

Μάλλον έχετε μπερδέψει τα δισεκατομμύρια και τα άλλα «δωράκια», που μοιράζετε στους επιχειρηματικούς ομίλους, με τα μικροποσά που με το στανιό δίνετε στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, που βρίσκονται σήμερα στα όρια της καταστροφής.

 

Διαφημίζετε το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής ως το βασικό όπλο για τη στήριξη των επαγγελματιών.

 

Ξέρετε, όμως, ότι οι περισσότεροι δεν εντάχθηκαν στις 3 πρώτες φάσεις του μέτρου, ενώ και τώρα, στην 4η και 5η φάση, που δεήσατε να διευρύνετε τα κριτήρια, τα ποσά που δίνονται, δεν αρκούν στοιχειωδώς για να καλύψουν τις υποχρεώσεις μιας μικρής επιχείρησης, πόσο μάλλον για να ζήσουν και τις οικογένειές τους!

 

Μάλιστα, αποκλείσατε τους επαγγελματίες από το επίδομα ειδικού σκοπού που τους είχατε χορηγήσει την άνοιξη.

 

Μήπως δεν έχετε συναίσθηση του όγκου των προβλημάτων, ειδικά εκεί που τα περιοριστικά μέτρα έχουν γενικευμένο χαρακτήρα;

 

Γιατί λέτε να ξεσηκώθηκαν οι επαγγελματίες στη Δυτική Αττική, στην Κοζάνη, αλλού;

Γιατί διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες στο Εμπόριο, στην Εστίαση; Πείτε καθαρά, τι θα γίνει με τα χρέη των επαγγελματιών!

 

Στα χρέη της προηγούμενης κρίσης, αποτέλεσμα και της δικής σας φοροληστρικής πολιτικής, νέα χρέη προστίθενται, αφού οι αναστολές που ψηφίσατε έχουν ημερομηνία λήξης.

 

Τι θα κάνετε; Τι λέει το κυβερνητικό σας έργο; Ρητορικό το ερώτημα…

Εν μέσω πανδημίας σπεύσατε να νομοθετήσετε νέο πτωχευτικό κώδικα, προετοιμάζοντας μαζικά κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, δεσμεύοντας ακόμα και μέρος του εισοδήματος, για να μη χάσουν κάνα ευρώ οι τράπεζες. Λέτε για δεύτερη ευκαιρία, στην πράξη όμως τους καταδικάζετε σε αιώνια ομηρία.

 

Τι μένει τελικά από την πολιτική σας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

 

Μένουν τα σκοτσέζικα ντους των συνεχόμενων περιοριστικών μέτρων, τα «άνοιξε – κλείσε», με click away και click in shop.

 

Ημίμετρα δηλαδή, στα οποία καταφεύγετε, δέσμιοι της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζετε για την ίδια τη διαχείριση της πανδημίας.

 

Η κανονικότητα που υπόσχεστε στους αυτοαπασχολούμενους είναι κενό γράμμα. Οχι μόνο γιατί η πανδημία έχει ακόμα δρόμο, αλλά και γιατί οι αβεβαιότητες και η κρίση στην καπιταλιστική οικονομία της χώρας και διεθνώς δεν θα ξεπεραστούν αναίμακτα.

 

Θα αποδειχθεί κακοτράχαλος ο δρόμος για τις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και τα ευχολόγιά σας και οι δηλώσεις συμπάθειας και πάλι απατηλές.

 

Γι’ αυτό και απαιτούμε εδώ και τώρα να πάρετε ουσιαστικά μέτρα στήριξης, ιδιαίτερα για εκείνες τις κατηγορίες που έχουν πραγματικά ανάγκη, όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ:

  • Να αποδοθεί εδώ και τώρα μηνιαίο επίδομα ικανό να επιβιώσουν.
  • Να νομοθετηθεί εδώ και τώρα γενναία διαγραφή χρεών, τόκων, προσαυξήσεων αλλά και του 30% του χρέους σε εφορία και τράπεζες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα θα καταθέσει αυτές τις μέρες αντίστοιχη Πρόταση Νόμου

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: