Τελέστηκε η Αρχιερατική Παράκληση στην ορεινή Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη), της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης

By on 12/08/2020

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Τελέστηκε (11-8-2020) η ι. Αρχιερατική Παράκληση στην ορεινή, ευάερη και ευήλια  των Πιερίων ορέων, στο μπαλκόνι της λίμνης Αλιάκμονα – Πολυφύτου, Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη), Ενορία της Α.Π.Β., της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. 

Μετά τις δυνατές νεροποντές που άνοιξαν βαθιές νεροσυρμές και στις πλαγιές των Πιερίων προς Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη), ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος ανέβηκε στην ορεινή Αγία Κυριακή και στον Ι. Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστάτησε στην Ιερά Παράκληση στην Παναγία. Τον Σεβ. κ. Παύλο πλαισίωσε ο αρχιερατικός της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας. Έψαλαν οι νέοι ψάλτες: Βασίλης Ποτουριάδης (Βαθύλακκος) και Γιώργος Κακαβέλης (Αιανή) δισέγγονος του αείμνηστου Φίλιππου Κακαβέλη νεωκόρου και ψάλτη επί σειρά ετών στην Αιανή. Διακονητές ο Παναγιώτης Μαργαρίτης, ο Δημήτρης Τσέγκος (επίτροπος) και η Περιστέρα Ζουζό (επίτροπος). 

Παρόντες στην Παράκληση ο Πρόεδρος της Αγίας Κυριακής Δημήτριος Ζουζός, ο πρώην Πρόεδρος Δημοσθένης Κακούλης και αρκετοί πιστοί, παραθεριστές και όσοι από το Βελβεντό. 

This slideshow requires JavaScript.

Ο Σεβ. κ. Παύλος στο κήρυγμά του ερμήνευσε με απλούς και προσιτούς για το εκκλησίασμα λόγους το αναγνωσθέν Ευαγγέλιο της Μεγάλης Παράκλησης στην Παναγία. ‘’Ο Χριστός’’, είπε, ‘’συγκινήθηκε όταν άκουσε αυτή τη γυναίκα μέσα από το πλήθος να φωνάζει δυνατά και να μακαρίζει τη μάνα του’’. Όπως αναφέρει η περικοπή: ‘’Εγένετο δε εν τω λέγειν αυτόν ταύτα, επάρασά τις γυνή φωνήν εκ του όχλου είπεν αυτώ. Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας. Αυτός δε είπε. Μενούν γε, μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν’’ (Λουκ. 11, 27-28). Ο Σεβ. σημείωσε τη σημασία της διδαχής (κηρύγματος) και των συνάξεων των πιστών στο Ναό, που βοηθάνε στη διασάφηση των όρων της πίστεως, στην τοποθέτησή μας μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας και στην ενότητά του.

 

Προς το τέλος της Ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος τέλεσε την (εόρτια για τον Δεκαπενταύγουστο 2020) Αρτοκλασία και Τρισάγιο ‘’υπέρ αναπαύσεως Μαριάνθης (Κώστα) της παπαδομάνας’’, όπως χαρακτηριστικά είπε προσευχόμενος. 

 

ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ 2020.

Το Δεκαπενταύγουστο θα διαβαστεί στους  Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παύλου. 

 

Ο Σεβασμιώτατος αποκαλεί την Κοίμηση της Θεοτόκου ‘’Πάσχα μετά το Πάσχα’’ και εξηγεί: ‘’έτσι την ονόμασαν οι θεόπνευστοι, θεοκίνητοι και πνευματοφόροι πατέρες της εκκλησίας μας, Μέγας Αθανάσιος, Ιερός Χρυσόστομος και λοιποί’’. Στη συνέχεια αναλύει και σχολιάζει το παρατιθέμενο ως προμετωπίδα Εξαποστειλάριο της 2ας Νοεμβρίου: ‘’Την φύσιν ανεκαίνισας, φθαρείσαν του προπάτορος υπερφυώς συλλαβούσα, απειράνδρως τεκούσα τον πλάστην πάσης φύσεως’’. 

 

Καλή Παναγιά, συνοδίτες!

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

12-8-2020

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: