Τέρμα στην ταλαιπωρία και τα έξοδα της χειρουργικής βιοψίας μαστού

By on 07/10/2019

Με τη στερεοτακτική βιοψία χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΒΙΟΨΙΑΣ ΜΑΣΤΟΥ 

Άσκοπο το χειρουργείο σε 8 στις 10 περιπτώσεις

Μια διαδικασία με μεγάλο ψυχολογικό φορτίο, όπως είναι η ανάγκη για βιοψία μαστού, από τον φόβο για κακοήθεια, μπορεί πλέον να απαλυνθεί με την αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης, μέσω της στερεοτακτικής βιοψίας που δεν επιβάλλει κανένα από τα επακόλουθα που συνοδεύουν την είσοδο στην αίθουσα του χειρουργείου. Με τη στερεοταξία οκτώ στις δέκα γυναίκες «γλυτώνουν» τη χειρουργική βιοψία μαστού, έχοντας στις περισσότερες περιπτώσεις καλοήθη ευρήματα.

Η Στερεοτακτική Βιοψία με Αναρρόφηση γίνεται με την βοήθεια ψηφιακού μαστογράφου, χωρίς ολική αναισθησία, ούτε καν μέθη και χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία της εξεταζόμενης, η οποία απλώς θα πρέπει να έχει φάει ελαφρά και να μην έχει πάρει ασπιρίνη ή αντιπηκτική αγωγή για τουλάχιστον 3 μέρες πριν. 

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν είναι μικρό το εύρημα, αυτό εξαφανίζεται με την  αναρρόφηση και στη θέση του τοποθετείται ειδικό κλιπ σήμανσης για την περίπτωση που η βιοψία αποδειχθεί θετική για κακοήθεια, οπότε χρειάζεται περαιτέρω χειρουργικόςκαθαρισμός της περιοχής», τονίζει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, μέλος Δ.Σ της Ένωσης Ακτινολόγων Μαστού Ελλάδος (Ε.Α.Μ.Ε) και Διευθυντής Απεικονιστικού Τμήματος Διάγνωσης Μαστού & Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών.

Η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω μια μικρής τομής στο δέρμα, με απλή τοπική αναισθησία, με την τομή να είναι τόσο μικρή που να μην χρειάζεται ράμματα, οπότε δεν απαιτείται καμία παραμονή στο νοσοκομείο και η εξετασθείσα μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές της. 

Πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων της μη χειρουργικής βιοψίας – η οποία είναι  ιατρική πράξη με μηδαμινές παρενέργειες- θα πρέπει να επισημανθεί και το κόστος της το οποίο είναι σημαντικά μικρότερο από εκείνο της χειρουργικής βιοψίας, δεδομένου ότι δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο. 

«Η στερεοτακτική βιοψία είναι απαραίτητο να γίνεται από εξειδικευμένο ακτινολόγο μαστού, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και σε σωστά εξοπλισμένο κέντρο μαστού», καταλήγει στις δηλώσεις του ο κ. Μαλακάσης.

Πέτρος Μαλακάσης,

Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: