«Σύστημα Υγείας Δυτικής Μακεδονίας – Ο Μεγάλος Ασθενής» Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης             

By on 13/04/2020

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας (ΕΣΥ: Ανασυγκρότηση 2/2020) είναι πολλαπλά τα προβλήματα που προτάσσουν ως επιτακτική ανάγκη την αναδιάρθρωση του νοσοκομειακού μας τομέα. Σε πολλές χώρες (Σκανδιναβικές κ.α.) της Ευρώπης εφαρμόσθηκαν με επιτυχία συγχωνεύσεις νοσοκομείων με παράλληλα δημιουργία εξειδικευμένων νοσοκομείων. 

Στην Δυτική Μακεδονία (ΔΜ) είναι ανάγκη και ευκαιρία παράλληλα να εξελιχθεί ένα νοσοκομείο σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο Αναφοράς-Εκπαίδευσης & Έρευνας, ως αντιστάθμισμα των νοσοκομείων του κεντρικού άξονα της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων, που υποδέχονται μεγάλη ροή ασθενών από την ευρύτερη περιοχή. Και είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την απόφαση της 09/04/20 του Eurogroup που δανειοδοτεί χωρίς μνημονιακούς όρους τις δράσεις στήριξης της Δημόσιας Υγείας, για να αποκτήσει επιτέλους η ΔΜ ένα Περιφερειακό Νοσοκομείο, συνδεδεμένο και με την Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου ΔΜ. 

Η απόφαση για συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο σε οικονομικά μεγέθη, καθότι η αποδοτικότητα μιας υγειονομικής μονάδας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως η ποιότητα και το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η βαρύτητα των περιστατικών που δέχεται και φυσικά η επάρκεια δομών και προσωπικού. Μια σημαντική κοινωνική παράμετρος που πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπ’ όψη είναι το οικονομικό κόστος μετακίνησης των ασθενών-συνοδών, καθώς και ο χρόνος παραμονής τους. 

Δυστυχώς η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) εξ’ αιτίας της ατολμίας και της αποφυγής πολιτικού κόστους των κατά καιρούς πολιτικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, κρατά σε στάσιμη κατάσταση την αναβάθμιση των προσφερόμενων στους πολίτες υπηρεσιών υγείας, σπαταλώντας πόρους και καθιστώντας αναξιοποίητο ανθρώπινο δυναμικό. Η απαραίτητη «ταυτότητα» ανάπτυξης και δράσης της κάθε περιοχής, ανάλογα και με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, δεν δόθηκε ποτέ και κάθε πόλη και περιοχή αρμενίζει σε θολά και αχαρτογράφητα νερά. 

Τα πέντε Νοσοκομεία της ΠΔΜ. διαθέτουν περίπου 750 κλίνες (Κοζάνη 170, Γρεβενά 110, Καστοριά 130, Πτολεμαΐδα 220 και με λειτουργία της νέας πτέρυγας 400, Φλώρινα 130, οι αριθμοί με αρκετά καλή προσέγγιση), το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τους όμως είναι ανεπαρκές και για τα πέντε, παρόλα αυτά μόνο το 50% από το προσωπικό αυτό θα ήταν επαρκέστατο για την εύρυθμη λειτουργία ενός Περιφερειακού Νοσοκομείου. 

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 

-Το ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ Νοσοκομείο είναι ένα από τα πρώτα Νοσοκομεία Αναφοράς στην Ελλάδα για υποδοχή ασθενών με κορωνοϊό, με 6 ΜΕΘ και άλλες δυο να ετοιμάζονται, με θάλαμο αρνητικής πίεσης και εκπαιδευμένο προσωπικό (που κάνει όλους τους πολίτες της περιοχής υπερήφανους) και με 220 κλίνες, με προοπτική να γίνουν άμεσα 400. 

-Γεωγραφικά η Πτολεμαΐδα βρίσκεται στο κέντρο της Περιφέρειας ΔΜ και σε ίσες περίπου αποστάσεις με πόλεις που γειτνιάζουν. Για τους πολίτες των γειτονικών αυτών πόλεων, η απόσταση και ο χρόνος προσέγγισης στο «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» Γενικό Νοσοκομείο είναι σαφώς ευνοϊκότερα από την προσέγγισή τους στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Και πιο συγκεκριμένα: Προς ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: Από Γρεβενά 70 Km & 45 λεπτά της ώρας, από Κοζάνη 30 Km & 25 λεπτά, από Καστοριά 95 Km & 60 λεπτά (με σήραγγα Κλεισούρας 20 λεπτά), από Φλώρινα 57 Km & 40 λεπτά (με ολοκλήρωση κάθετου άξονα 30 λεπτά), από Έδεσσα 60 Km & 45 λεπτά με τον παλιό δρόμο διπλής κατεύθυνσης (Έδεσσα από Θεσ/νίκη 

90 Km και 1 ώρα & 24 λεπτά) και από Βέροια – Εγνατία Οδός 75 Km & 45 λεπτά (Βέροια από Θες/νίκη 72 Km & 53 λεπτά). Να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός της Δυτ. Μακεδονίας μετρήθηκε το 2011 σε 283.000 και των γειτνιαζόντων Δήμων Έδεσσας, Αλμωπίας, Βεροίας, Νάουσας συνολικά σε 140.000 κατοίκους. 

– Η Πτολεμαΐδα αποτελεί μια κοντινή πύλη των Βαλκανίων. Η Εθνική Οδός 3 συνδέει το συνοριακό σταθμό της Νίκης με Φλώρινα και Πτολεμαΐδα με απόσταση από Μπίτολα (Δήμος με πληθυσμό 122.000) μέχρι Πτολεμαΐδα 99 Km και με την Εγνατία Οδό 17 Km μέσω του κάθετου άξονά της. Το «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» Νοσοκομείο και η Σχολή Ιατρικών Επιστημών μπορούν και πρέπει να ανταποκριθούν στην πρόκληση παροχής εκπαίδευσης αλλά και ιατρικής φροντίδας ευρωπαϊκών προδιαγραφών, συμβάλλοντας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου και της Περιφέρειας. 

-Η επέκταση της νέας πτέρυγας του «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ» Νοσοκομείου, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός, η επέκταση των Εξωτερικών Ιατρείων και του Παιδιατρικού Εξωτερικού Ιατρείου, η μονάδα χημειοθεραπείας ολοκληρώθηκαν και η διοικητική παράδοση έγινε το 2019, όμως ακόμα δεν μπήκε σε λειτουργία διότι δεν έχει προσληφθεί το απαιτούμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. 

-Το «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» Νοσοκομείο έχει επαρκέστατο ακάλυπτο χώρο για νέες επεκτάσεις, πάρκινγκ κ.λπ. 

-Έχει επίσης κατάλληλο πολεοδομικό σχέδιο για απομόνωση πτερύγων και δυνατότητα διαφορετικών σημείων προσέγγισης και εισόδου στο Νοσοκομείο. 

– Διαθέτει ελικοδρόμιο με άδεια λειτουργίας. 

-Η θέρμανση γίνεται με φτηνή θερμική ενέργεια από την Τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. 

-Δυο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πεντάστερες («ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ & «ΙΩΑΝΝΟΥ) βρίσκονται σε μικρή απόσταση (έως 2 Km) από την μια και την άλλη πλευρά του «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ» καθώς και άλλα ξενοδοχεία στην πόλη. 

-Η Πτολεμαΐδα είναι η έδρα της Σχολής Επιστημών Υγείας με δυο τμήματα, Μαιευτικής και Εργοθεραπείας, με το τμήμα Λογοθεραπείας σε εκκρεμότητα (απόφ. Υπ. Παιδείας μαζί με άλλα 37) και διεκδικούμενο άμεσα το τμήμα Νοσηλευτικής. Στους μελλοντικούς σχεδιασμούς είναι και η Ιατρική Σχολή

 

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ» 

-Έλλειψη προσωπικού όχι μόνο για τις πτέρυγες που λειτουργούν, αλλά κυρίως για τη στελέχωση της Νέας Πτέρυγας. 

-Ολοκλήρωση του οδικού άξονα Φλώρινας-Πτολεμαΐδας, η κατασκευή της σήραγγας της Κλεισούρας προς Καστοριά και η ολοκλήρωση του δρόμου Έδεσσας-με τον οδικό άξονα προς Φλώρινα-Νίκη. 

-Επαρκείς περιφερειακοί δρόμοι έξω από την Πτολεμαΐδα (από δρόμο Δυτ. Εορδαίας) για εύκολη πρόσβαση στο Νοσοκομείο. 

 

Όλα τα άλλα Νοσοκομεία της Περιφέρειας μπορούν να αξιοποιηθούν ως νοσοκομεία προληπτικής ιατρικής, ψυχικής υγείας, διαγνωστικά θεραπευτικά και ερευνητικά κέντρα, κέντρα φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης κ.α. με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Έτσι μπορεί να συμπληρωθεί επαρκώς το σύστημα παροχής πλήρους υπηρεσιών υγείας και να μην έχουν την ανάγκη ασθενείς και συνοδοί από την ευρύτερη περιοχή μας να απευθύνονται στα μεγάλα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων. 

Η ευρύτερη περιοχή και η Εορδαία ειδικότερα γνώρισαν τα τελευταία χρόνια την μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση, με το κλείσιμο Σταθμών Παραγωγής Η/Ε και Ορυχείων και απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας που προστέθηκαν στην ήδη υπάρχουσα υψηλή ανεργία. Επιπλέον η προσχεδιασμένη στο άμεσο μέλλον απολιγνιτοποίηση, θα νεκρώσει τα πάντα αν δεν υπάρχει σωστός και έγκαιρος σχεδιασμός. Η 

αναβάθμιση του «ΜΠΟΣΟΣΑΚΕΙΟΥ» Γενικού Νοσοκομείου και της Σχολής Επιστημών Υγείας αποτελεί πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. 

Η Ελλάδα, η εξερχόμενη φτωχή χώρα από δεκαετή μνημόνια, ευρισκόμενη μάλιστα προ νέας μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν έχει την πολυτέλεια να μετατρέπει σε κουφάρια τις υπάρχουσες υποδομές, αλλά μόνο να τις αξιοποιεί και να δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικών παροχών, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και πλούτο. Οι πολιτικοί δεν τα κατάφεραν στην αναδιάρθρωση των δομών υγείας στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, στους αντικειμενικούς τεχνοκράτες τύπου Τσιόδρα εναπόκειται η σκυτάλη Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού όπως δήλωσες « θα κληθούμε, αργά ή γρήγορα, να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: