Συνέντευξη Τύπου του Χρήστου Πετρόχειλου με θέμα:«Κατασκευή έργων ΑΠΕ στην Π.Ε. Κοζάνης- έργο στην περιοχή Μάνα Νερού Μεσσιανή Κοζάνης»

By on 04/03/2021

Συνέντευξη Τύπου του Χρήστου Πετρόχειλου Διευθύνοντα Συμβουλου της εταιρείας παραγωγής ενέργειας Kiefer με θέμα:«Κατασκευή έργων ΑΠΕ στην Π.Ε. Κοζάνης- έργο στην περιοχή Μάνα Νερού Μεσσιανή Κοζάνης»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kiefer κ. Χρήστος Πετρόχειλος  παρέθεσε σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, στο «Ξενοδοχείο Έλενα» στην Κοζάνη, συνέντευξη Τύπου.

Μεταξύ των άλλων ανέφερε:

Xαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι στην Κοζάνη, στην Δυτική Μακεδονία μια περιοχή την οποία αγαπώ και στην οποία δραστηριοποιούμαι και επαγγελματικά τα τελευταία 10 χρόνια.

 

Λίγα λόγια για την KIEFER

  • Κατασκευαστική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Αιολικά ΦΒ Βιοαέρια Υδροηλεκτρικά. 
  • 120 άτομα μόνιμο προσωπικό – 5 παραρτήματα. 20 μόνιμες θέσεις εργασίας ήδη στην Δυτική Μακεδονία. Το πλάνο της εταιρείας είναι να αυξήσει τις μόνιμες θέσεις στην περιοχή της Κοζάνης στις 100 τα επόμενα 2 έτη.
  • Στην Δυτική Μακεδονία έντονη δραστηριοποίηση από το 2015 κατασκευάζοντας για ιδίες επενδύσεις 4 ΜΥΗΣ καθώς και κατασκευή μονάδας βιοαερίου στα Σέρβια Κοζάνης. 
  • Για το 2020 κατασκεύασε συνολικά 170MW έργων ΑΠΕ από όλες τις τεχνολογίες. Πράγμα που την διαφοροποιεί από όλες τις άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ. 
  • Ειδική ομάδα έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίων και ειδικότερα σε μονάδες βιοαερίου.
  • Κατέχει το 50% των κατασκευών σε έργα βιοαερίου. 

Το μεγάλο δίλημμα 

Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα μεταίχμιο πραγματικά ιστορικό. Τελειώνει η εποχή του λιγνίτη και ξεκινάει μια εποχή που με τον ένα ή άλλο τρόπο θα πρωταγωνιστούν οι ΑΠΕ.

Έχει δίκιο να ανησυχεί η τοπική κοινωνία και να προβληματίζεται και να θέλει να διατηρήσει και για αύριο τις θέσεις εργασίας, το εισόδημα και μια ποιότητα ζωής.

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Σε αυτό το αύριο που θα πρωταγωνιστούν οι ΑΠΕ, οι ίδιοι οι κάτοικοι τι θα απολαμβάνουν; Τι κέρδος θα έχουν; 

Θα βλέπουν, για παράδειγμα, απλώς να εγκαθίστανται μεγάλα επιχειρηματικά φωτοβολταϊκά πάρκα και τα όποια επιχειρηματικά κέρδη να φεύγουν από την περιοχή; Ή θα είναι συμμέτοχοι στη νέα αναπτυξιακή πορεία της περιοχής τους;

Εμείς πιστεύουμε στο δεύτερο μοντέλο και με αυτόν τον τρόπο κινούμαστε, όπου έχουμε μέχρι σήμερα δραστηριοποιηθεί.

Θέλουμε τους κατοίκους συμμέτοχους και συνεταίρους. 

Είμαστε η μοναδική εταιρεία έως τώρα που κάνουμε Φωτοβολταϊκά πάρκα «λαϊκής βάσης» με πολύ μεγάλη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. 

Στην πραγματικότητα δουλεύουμε για λογαριασμό των κατοίκων με τους οποίους συνεργαζόμαστε.

 

Το έργο «Μάνα Νερού»

Το Φωτοβολταικό πάρκο «Μάνα νερού» είναι ένα έργο στο οποίο αποτυπώνεται η φιλοσοφία που έχουμε ως εταιρεία, όπως σας την ανέπτυξα παραπάνω.

Είναι ένα έργο του μέλλοντος και είναι ένα έργο πιλότος για το πώς μπορεί να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία προς όφελος των ανθρώπων της. Με τον ίδιο τρόπο θέλουμε να συνεχίσουμε και σε άλλα έργα.

Γιατί είναι ένα έργο διαφορετικό από άλλα μεγάλα έργα;

Διότι δεν είναι το έργο ενός επιχειρηματία και μόνον. 

Η συνολική επένδυση είναι της τάξης των 90 εκατ. ευρώ, και σε αυτή μετέχουν περί τις 50% οικογένειες από τον Νομό Κοζάνης, μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με την Νομοθεσία.

Ποια είναι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία;

Άμεσα οικονομικά:

Το ετήσιο όφελος για την περιοχή υπολογίζεται σε περίπου 14 εκατ. ευρώ, ποσό που θα ενισχύει κατ’ έτος την τοπική οικονομία, ενώ θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες.

Στον εργασιακό τομέα:

Η KIFFER προσφέρει ευκαιρίες σε εθνικές και τοπικές εταιρείες που θέλουν να συμβάλουν στο έργο ως προμηθευτές και πάροχοι υπηρεσιών, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του έργου. Αυτό έχει ήδη φανεί παρότι είμαστε στην αρχή των εργασιών.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των εργοληπτών μας, η KIFFER τηρεί τη διεθνή νομοθεσία και τα πρότυπα, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, για την υγεία και την ασφάλεια.

Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης:

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη για μας είναι κάτι παραπάνω από προσφορά προς τις τοπικές κοινότητες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που μας φιλοξενούν. Είναι ο τρόπος μας να δείξουμε ότι είμαστε «καλοί γείτονες» και «αρωγός καλής ενέργειας», να ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία, και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση ουσιαστικών αναγκών, όπως καταγράφονται από τις ίδιες τις κοινότητες. 

Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε ύψιστη σημασία στο πρόγραμμα των Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών μας Επενδύσεων, όπως αντανακλάται στο ύψος του, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται: Οικονομία, Περιβάλλον, Εκπαίδευση και Επιμόρφωση, Ανάπτυξη με έμφαση στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό, Ποιότητα ζωής, Κοινωνική υποστήριξη, Αλληλεγγύη.

Η KIEFER επενδύει –και θα συνεχίσει να επενδύει– σε τέτοιες δράσεις υποστηρίζοντας και έργα που υλοποιούνται στις τοπικές κοινότητες:

 

Τοπική Κοινότητα Μαυροδενδρίου

Άνοιγμα 20 μόνιμων θέσεων εργασίας που θα προέρχονται αποκλειστικά από την κοινότητα Μαυροδενδρίου καθώς και την κατασκευή Φωτοβολταϊκού σταθμού σε εταιρεία που θα υποδείξει ο δήμος, ισχύος 500kW. Όλα τα έξοδα για την κατασκευή του ΦΒ σταθμού θα καλυφθούν από την εταιρεία.

 

Τοπική Κοινότητα Αλωνακίων 

Άνοιγμα 2 μόνιμων θέσεων εργασίας που θα προέρχονται αποκλειστικά από την τοπική κοινότητα Αλωνακίων. Επίσης κατά την φάση κατασκευής θα υλοποιήσουμε τεχνικά έργα – οδοποιίας στην τοπική κοινότητα Αλωνακίων μήκους 1 χλμ. Eτησίως θα κατατίθενται σε ειδικό ταμείο, ποσό 15.000 ή εναλλακτικά ΦΒ πάρκο Ισχύος 100kWp με κάλυψη από την εταιρεία μας. 

 

Τοπική Κοινότητα Κοίλων 

Άνοιγμα 10 μόνιμων θέσεων εργασίας που θα προέρχονται αποκλειστικά από την τοπική κοινότητα Κοίλων καθώς ετησίως θα κατατίθενται σε ειδικό ταμείο του Δήμου κοζάνης ποσό 25.000 για έργα που θα προορίζονται αποκλειστικά για την Τοπική κοινότητα Κοίλων. Επίσης κατά την φάση κατασκευής θα υλοποιήσουμε τεχνικά έργα – οδοποιίας στην τοπική κοινότητα Κοίλων.

 

Τοπική Κοινότητα Σιδερών

Άνοιγμα 2 μόνιμων θέσεων εργασίας που θα προέρχονται αποκλειστικά από την τοπική κοινότητα Σιδερών, καθώς επίσης και στην ανακατασκευή της τοπικής εκκλησίας.  Επίσης θα πραγματοποιηθεί σε χώρο της κοινότητας ΦΒ πάρκο Ισχύος 100kWp με κάλυψη από την εταιρεία μας. 

 

Τοπική Κοινότητα Μεσσιανής

Άνοιγμα 5 μόνιμων θέσεων εργασίας που θα προέρχονται αποκλειστικά από την τοπική κοινότητα, αντισταθμιστικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,4εκ Ευρώ για την κατασκευή πάρκου αναψυχής καθώς και σε αναδασώσεις σε κατάλληλες εκτάσειςΠαράλληλα θα κατασκευαστεί ΦΒ πάρκο Ισχύος 100kWp για κάλυψη ενεργειακών αναγκών της τοπικής κοινότητας. 

 

Το έργο στηρίζεται από τη κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Το έργο, λόγω της φύσης του, αλλά και του τρόπου ανάπτυξής του, χαίρει ισχυρής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από θεσμικά όργανα, όπως η Κομισιόν, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Είναι επίσης απολύτως συμβατό με την κυβερνητική πολιτική για τις ΑΠΕ αλλά και για την δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και γιαυτό στηρίζεται από την Ελληνική Κυβέρνηση και φυσικά από την τοπική κοινωνία. 

Όταν μιλάμε για επενδύσεις και έργα τέτοιου βεληνεκούς δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Μόνον έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να υλοποιηθούν τα έργα και όχι να μείνουν ως ιδέες η στα χαρτιά.  

 

Ένα δοκιμασμένο μοντέλο με υπαρκτό  παράδειγμα 

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σήμερα στην Ελλάδα βρίσκεται στην Κατούνα και είναι «λαϊκής βάσης», με τη συμμετοχή 500 οικογενειών απ’ την Αιτωλοακαρνανία.

Είναι ένα έργο σε λειτουργία πλέον, που κατασκευάστηκε από την Kieffer, και αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό παράδειγμα και οδηγό για ολόκληρη την Ελλάδα.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την ProCredit Bank και κατασκευάστηκε από την κατασκευαστική εταιρεία της kIEFER, που αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες και καλά οργανωμένες ελληνικές εταιρείες στην ενέργεια, έχοντας αναπτύξει και κατασκευάσει σημαντικά έργα. 

Είναι ένα έργο που έχει χαρακτηριστικά, προϋπολογισμό και μέγεθος αντίστοιχα με αυτά του έργου που αναπτύσσουμε στη «Μάνα Νερού». 

Συνεπώς γνωρίζουμε απολύτως πως μπορούμε και εδώ να ολοκληρώσουμε το έργο και να δώσουμε σε οικογένειες Κοζανιτών τα οφέλη που έχουν ήδη οι οικογένειες της Αιτωλοακαρνανίας.

Παράλληλα ετοιμάζεται το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο λαϊκής βάσης συνολικής ισχύος 168MW στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας με συμμετοχή 2.500 κατοίκων. 

Επίσης σε συνέχεια της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε τον 7/2020 σε συνεργασία με την ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ξεκίνησε η αδειοδότηση ΦΒΣ Λαϊκής Βάσης, συνολικής ισχύος 300MWp στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης – Πτολεμαΐδας με την συμμετοχή 1.200 οικογενειών των περιοχών. Το εν λόγω έργο θα δώσει νέα πνοή στα οικονομικά δρόμενα της περιοχής.  

 

Θα ήθελα τελειώνοντας να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες επενδυτές που μας εμπιστεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. 

Τις τοπικές εταιρείες που συνεργάζομαι, την οικογένεια Κετεμποζίδη, τους δεκάδες εργάτες και το εξειδικευμένο προσωπικό που απασχολεί η εταιρεία μας στα έργα που είναι σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή, τις τοπικές κοινωνίες, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους υπαλλήλους, τους οργανισμούς και εσάς φυσικά που μέσα από το λειτούργημα της ενημέρωσης προσπαθείτε καθημερινά για το καλύτερο. 

Ξέρω πως κάποιες φορές οι πληροφορίες μπορεί να είναι συγκεχυμένες ή να μην συμφωνούσαμε πάντα. Θεωρώ ότι οι διαφωνίες μας είναι πάντα καλόπιστες, και πάντα θα είμαι στην διάθεσή σας να απαντήσω σε οτιδήποτε για να είμαστε χρήσιμοι στην περιοχή και την τοπική κοινωνία.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: