giapraki.com

Συνάντηση με καθηγητές σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Μάθημα Ηθικής Σχολικής Διατροφής”

Η Ελλάδα έχει τη θλιβερή πρωτιά να είναι στην κορυφή της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Για να αλλάξει απαιτείται να λάβουμε όλοι δράση. Και αυτό κάνει το Γυμνάσιο της Αιανής συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Erasmus+, Δράση KA229/’Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών’, με τίτλο “Food Ethos Course – Μάθημα Ηθικής Σχολικής Διατροφής”, το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ι.Κ.Υ.

Η στρατηγική σύμπραξη πραγματοποιείται με σχολεία-εταίρους από την Ισπανία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Σλοβακία, ενώ η Ελλάδα είναι ο συντονιστής όλου του προγράμματος με δύο σχολεία-εταίρους, το Γυμνάσιο Αιανής Κοζάνης και το ΓΕΛ Βελεστίνου.

Οι καθηγητές επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Κοζάνης και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το Δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη.

Στο πολυμερές Project ανταλλαγής μαθητών του Erasmus+, ο κύριος στόχος είναι να ανακαλύψουν οι μαθητές την υγιεινή διατροφή στο σχολείο, καθώς:

α) η διατροφή και η παιδεία είναι έννοιες που σχετίζονται μεταξύ τους. Η υγιεινή διατροφή είναι βασική για τη σωστή ανάπτυξη και τα σχολεία είναι το φυσικό περιβάλλον για την εκμάθηση της ορθής διατροφής ( ειδικά σε έφηβους οι οποίοι ανεξαρτητοποιούνται στις επιλογές τους), επειδή έχουν εξειδικευμένο προσωπικό για καθοδήγηση, παρέχουν την ευκαιρία για μάθηση και απευθύνονται σε πολλά παιδιά και σε κρίσιμες ηλικίες, όταν καθιερώνονται οι διατροφικές συνήθειες.

β) δεν είναι τυχαίο το λυπηρό γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, υιοθετώντας στην εφηβεία νέες παγκόσμιες διατροφικές συνήθειες που απομακρύνονται από τις παραδοσιακές και πιο υγιεινές τροφές της χώρας και του πολιτισμού μας. Η διατροφή των παιδιών μας ως παιδαγωγική αξία, αλλά και αξία ζωής είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στα χέρια της βιομηχανίας τροφίμων και έτοιμου φαγητού.

γ) εφόσον οι μαθητές διδάσκονται όλες τις επιστήμες στο σχολείο, η ζωτική επιστήμη της Υγιεινής Διατροφής θα πρέπει να αποτελεί μάθημα ίσης αξίας, τόσο για το σώμα, το μυαλό και την υγεία τους, όσο και για τη ζωή τους γενικά. Θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν για το φαγητό: από πού προέρχεται, πώς επηρεάζει το σώμα, το νου και την υγεία μας και πώς μπορούν να τα βελτιώσουν .

«Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία να συναντήσω τους καθηγητές του Γυμνασίου Αιανής, οι οποίοι με συναδέλφους τους  από  σχολεία της Ισπανίας, της Κύπρου, της Τουρκίας, της Σλοβακίας και του Βελεστίνου προσπαθούν να συμβάλλουν ώστε να ανακαλύψουν οι μαθητές την υγιεινή διατροφή στο σχολείο.

Κοινός στόχος τα παιδιά μας να μάθουν για το φαγητό: από πού προέρχεται, πώς επηρεάζει το σώμα, το νου και την υγεία μας και πώς μπορούν να τα βελτιώσουν .

Ειδικά για τη χώρα μας με την τεράστια παράδοση στην υγιεινή διατροφή, η γνωριμία των νέων παιδιών  μαζί της και η ένταξη στην καθημερινότητα τους θα πρέπει να αποτελεί στόχο» δήλωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης.

 

Exit mobile version