Στ. Αραχωβίτης-Ολ. Τελιγιορίδου: «Επιλαχόντες Σχεδίων Βελτίωσης – Κυνική ομολογία ενός καταστροφικού πολιτικού σχεδιασμού»

By on 07/04/2021

Η απάντηση που λάβαμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) στην Ερώτησή μας (4375/19-2-2021) για την «Αύξηση προϋπολογισμού για τα Σχέδια Βελτίωσης και ένταξη των επιλαχόντων» είναι η κυνική ομολογία ενός καταστροφικού, υποκριτικού και άτολμου πολιτικού σχεδιασμού της σημερινής Πολιτικής Ηγεσίας που: 

  • Αποκρύπτει το γεγονός ότι ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού του μέτρου των Σχεδίων Βελτίωσης σε 600 εκ. €, από 316 εκ. €  αλλά και η γενικότερη υπερδέσμευση του ΠΑΑ οφείλεται στην έγκαιρη πρόβλεψη και υπογραφή της κυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ.
  • Επικαλείται ως δικαιολογία ότι ο μεταβατικός κανονισμός ορίζει ότι τα χρήματα πρέπει να πάνε σε νέες προκηρύξεις. Νομίζουν ότι μπορούν να ερμηνεύουν κατά το δοκούν ώστε να τους εξυπηρετεί τον Κανονισμό! Όμως στον Κανονισμό δεν αναφέρονται και δεν διακρίνονται  παλιές ή νέες προκηρύξεις ή επιλαχόντες! 
  • Επιχειρεί να αποδώσει την έλλειψη πόρων στις ανάγκες της εξισωτικής αποζημίωσης, όταν, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει εθνικούς πόρους από το ΠΔΕ, η σημερινή Πολιτική Ηγεσία κατέφυγε ξανά σε πόρους του ΠΑΑ, μετά από τροποποίηση, για να εμφανίσει «ενισχυμένη» απορρόφηση. 

Με «τούτα και με κείνα» η ουσία της απάντησης της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι ότι αρνούνται να χρηματοδοτήσουν εδώ και τώρα που υπάρχει η μέγιστη ανάγκη τους επιλαχόντες. Αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι, αν θέλουμε να γίνει διάθεση των πόρων φέτος, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εύκολη και γρήγορη διαδικασία ένταξης των επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης που σημειωτέον πληρούν όλα τα κριτήρια της πρόσκλησης μεταξύ των οποίων η έξυπνη γεωργία και οι ΑΠΕ. 

Προτιμούν την εγκληματική επιλογή να μεταθέσουν -στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του επόμενου έτους- μέσω νέας προκήρυξης την χρηματοδότηση αναγκάζοντας τους επιλαχόντες σε νέα έξοδα και αναστέλλοντας επ’ αόριστον την υλοποίηση  νέων επενδύσεων στον αγροτικό τομέα. 

Καλούμε τη κυβέρνηση να σταματήσει να στηρίζει μόνο στα λόγια τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας, να κρύβεται πίσω από έωλες δικαιολογίες και ως ελάχιστο μέτρο στήριξης στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι αγρότες, να εντάξει άμεσα στους επιλαχόντες στα σχέδια βελτίωσης.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: