«Στον πλανήτη γη όλα πάνε καλά» Διδώ Σωτηρίου ( από την παράσταση 2019 – ταξιδεύουμε με το κείμενο) της Γιάννας Γκουτζιαμάνη

By on 20/04/2020

Ένας κοσμορεπόρτερ από το «Κέντρο αστροφυσικής του σύμπαντος» περνάει απαρατήρητος από το κοροναΪό και φέρνει στον πλανήτη γη το φως της ανάστασης και αέρα ελευθερίας. 

Είμαστε στο σωτήριον έτος 1969 ή στο 2020 και έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να συνοδέψουμε τον κύριο κοσμορεπόρτερ, που ήρθε από το κέντρο αστροφυσικών του σύμπαντος να επισκεφτεί το κέντρο διαπλανητικών ερευνών, που εδρεύει στη χώρα μας σε μια στρατιωτική ζώνη απολύτως ελεγχόμενη. Μια μάντρα κρατάει το κέντρο απροσπέλαστο από τους πολίτες.

Ο κοσμορεπόρτερ έχει κάρτα ελευθέρας. Εμείς πατήσαμε το μαγικό κουμπί του θεάτρου και είμαστε αόρατοι από το σύστημα ελέγχου. Εκείνος μας έκλεισε το μάτι και τον ακολουθούμε.

Να ‘μαστε λοιπόν έξω από τη μάντρα. Μας δείχνουν την πόρτα για να περάσουμε στην απαγορευμένη ζώνη, αλλά μας πρόλαβε ο μπόσης. Πρόθυμος να μας εξυπηρετήσει και να μας ενημερώσει για τα συστήματα ασφαλείας. Τα πάντα πρέπει να παρακολουθούνται, για να προστατέψουν τον άνθρωπο. 

Μόνο που από την τόση προστασία οι άνθρωποι νιώθουν εγκλωβισμένοι παρατηρεί ο κοσμορεπόρτερ. 

Πλην όμως μόνο με τη μέθοδο του σσουτ θα γίνει η κοσμοϊστορική επανάσταση των κομπιούτερ επιμένει ο μπόσης.

Ώσπου να συναντήσουμε την επανάσταση, βγαίνουμε στο δρόμο. Κάτι δεν πάει καλά, άλλα λένε οι άνθρωποι και άλλα καταλαβαίνει ο κοσμορεπόρτερ. (Εμείς με ποιόν θα πάμε;)

Τα βήματά του μας βγάζουν σ’ ένα θεατράκι στην άκρη του δρόμου. Εδώ φυσάει άλλος αέρας. Όλοι είναι πρόθυμοι να παίξουν το παιχνίδι ερώτηση – απάντηση και αρχίζει η ανάκριση του κοσμορεπόρτερ. 

– Α: Ποιός είσαι, πούθεν έρχεσαι και τί ζητάς εδώ στη γη. 

Κι αυτός συστήνεται: Έρχεται απεσταλμένος από το διαπλανητικό συμβούλιο των αστροφυσικών. Οι πρόγονοί του είχαν δραπετεύσει από τη γη πριν από εκατομμύρια χρόνια. Κι αρχίζει ένας φιλοσοφικός διάλογος?

– Α : Και τί βλέπεις εσύ τώρα εδώ στη γη;

– Κ : Με λάσπη, αίμα και δάκρυα είναι χτισμένη και είναι καταραμένη. Κι εσείς είστε φοβισμένοι. Τί φοβάστε; το άγνωστο ή την αιώνια απειλή της τιμωρίας;

– Α: Tο φόβο φοβόμαστε

– Κ: Δεν είμαι αδιάφορος στις κραυγές σας για βοήθεια.

– Α: Μας έφερες λύσεις;

– Κ: Δεν έχω απαντήσεις έτοιμες. Αμφισβητώ, ψάχνω την αλήθεια.

– Α: Και από γλωσσοδέτες πώς πάτε εκεί πάνω;

– Κ: Εμείς λατρεύουμε τον αντίλογο. Δεν αφήνουμε ασύδοτη την εξουσία. Η ανοχή είναι σκλαβιά.

– Α: Ο απλός άνθρωπος με ραβδί τυφλού ανιχνεύει τον αιώνα της μαζικής παραγωγής και της παγκοσμιοποίησης.

 Κάτι γίνεται σήμερα στον κόσμο. Οι προορισμοί με μικρή παραλλαγή γίνονται περιορισμοί.

Αμέτοχοι, απ’ όλα όξω. Με το δικό μας αίμα υδρεύονται οι αιώνες. 

Τον αντιάνθρωπο επισημαίνουμε.

Το 1/100 πήρε στα χέρια του τα όπλα και τον πλούτο και δούλωσε το άλλο 99/100.

Ο άνθρωπος είναι ο πιο σκληρός εχθρός του ανθρώπου.

Οι μηχανισμοί, οι μηχανισμοί. Όλα κάτω από το άγρυπνο μάτι τους.

Στον πλανήτη γη όλα πάνε καλά

Και πριν προλάβουμε να βγάλουμε το συμπέρασμα, πετιέται ένας τραγουδιστής.

 – Εμπλοκή πάθαν οι πυθίες μας, κλειδαμπαρωθήκαν σε κομπιούτερ και στέλνουν μόνο μηνύματα.

Ακούς; κάποιοι γκρεμίζουνε τα τείχη. Τα τείχη πέφτουνε τα ομόλογα στις τράπεζες ξεπέφτουν. Από πότε τα τείχη έγιναν σύμβολο ελευθερίας, από πότε;

…..

Μοτο:  Ένα φοβερό μάιντ κοντρόλ ισχύος δύο εκατομμυρίων εγκεφάλων θα ελέγχει απολύτως τη συνείδηση, τη σκέψη και τη θέληση των ανθρώπων. Οι επιστήμονες δημιουργοί του θα παραδώσουν τον m-c στην κυβέρνηση για να κάνει αυθαίρετη χρήση; 

 

Είθε κι εμείς μετά το πέρας της καραντίνας να κρατήσουμε ζωντανή τη συνείδηση, τη σκέψη και τη θέληση.

 

« Στον πλανήτη γη όλα πάνε καλά» το έργο γράφτηκε από τη  Διδώ Σωτηρίου το 1969 μέσα στο ψυχιατρείο, όπου της εξασφάλισε άσυλο φίλος της γιατρός για να μην τη συλλάβουν οι συνταγματάρχες. Έβαλε το μαχαίρι στο κρίσιμο σημείο των καιρών: στην αντίθεση ανάμεσα στις κατακτήσεις της επιστήμης και στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που αυτές οι κατακτήσεις προσφέρουν στη χειραγώγηση των μαζών για τη δημιουργία ενός νέου Μεσαίωνα, αλλά και στην αντίθεσή του με τις δυνάμεις της αντίστασης που διαθέτει ο Άνθρωπος. 

 

Χρόνια πολλά με υγεία

Κοζάνη 20-4-2020

Γκουτζιαμάνη Γιάννα

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: