Σπάρτη Πισιδίας: Μια ζωντανή μαρτυρία από την άφιξη προσφύγων το 1922 στην Πάρο ( video)

By on 10/03/2022
Σταύρου Π . Καπλάνογλου Σπάρταλη εκ πατρός
Στην προηγούμενη δημοσίευση αναφερθήκαμε σε 4 σταθμούς σε νησιά που έκανε το καράβι που ξεκίνησε από την Αττάλεια που ήταν η Ρόδος , η Πάρος , η Νάξος και Μύκονος και κατέληξε στον Πειραιά μεταφέροντας ένα μέρος από τους κατοίκους έδιωξε κακήν κακώς η Τουρκική κυβέρνηση πριν από την υπογραφή οποιαδήποτε συμφωνίας ανταλλαγής το φθινόπωρο του 1922 .
Το καράβι μετά την Ρόδο φθάνει στην Πάρο , στις 10 Νοεμβρίου . Υπάρχει εντολή να αποβιβάσει 2.000 πρόσφυγες. Κατέρχονται 1.500.
Ο κόσμος όχι μόνο τους υποδέχεται με χαρά ,αλλά γίνεται πρόταση για μόνιμη εγκατάσταση στο νησί τους.
Παρόν στην υποδοχή και ένα 16 χρόνο παιδί που έμελλε να εξελιχθεί σε μια εξέχουσα μορφή της Ελληνικής εκκλησίας ,είναι ο Μακαριστός Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης και φλογερός ιεροκήρυκας , από τις Λεύκες της Πάρου που φοιτούσε τότε στο Γυμνάσιο της Πόρου , σε κάποια ομιλία του, χρόνια αργότερα περιγράφει τα συναισθήματά εκείνης της στιγμής αλλά και την εμπειρία του από την άφιξη των προσφύγων
παρος.jpg
Εμείς προ καιρού είχαμε εξασφάλισει την καταγραφή της ομιλίας και για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς που γράφαμε και παρουσιάζαμε στο flash tv την οπτικοποιήσαμε και την παρουσιάσαμε για πρώτη φορά το 2012 .
Νομίζω ότι πλησιάζοντας προς το τέλος των δημοσιεύσεων για την πρωτεύουσα της Πισιδίας την Σπάρτη είναι η ευκαιρία να δούμε πως ένοιωθαν οι κάτοικοι των Κυκλάδων την άφιξη των ταλαιπωρημένων και με τι ανθρωπινά συναισθήματά τους υποδεχόταν ,εν αντίθεση με άλλους που ή δεν τους ήθελαν στην Ελλάδα γιατί τους αντιπαθούσαν ή και αν έκαναν ότι τους συμπαθούν προσπαθούσαν να τους εκμεταλλευτούν ( όπως η απαράδεκτη συμπεριφορά του πλοιάρχου του καραβιού και ορισμένων από τους ναύτες του) .που θα διαπιστώσει ο ηρωικός Παπαιωακείμ Πεσμαζόγλου, κατά την επιβίβαση του στο καράβι για να συνεχίσει το ταξίδι για τον Πειραιά με τους εναπομείναντες συμπατριώτες του ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν η γιαγιά μου Ανδρονίκη και ο πατέρας μου Παντελής Καπλάνογλου που θα αποβιβασθούν αργότερα στην Μύκονο.

Στην ομιλία εκείνη ο Μακαριστός Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης μιλά και για τον αγώνα των των προσφύγων εκείνη την εποχή για να επιβιώσουν και για αλλά πολλά που αξίζει το κόπο να την παρακολουθήσετε

Το video διαρκεί 28,21 λεπτά .
Ο τίτλος του :

ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ 27 ) ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ 1922

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: