Σινεμά Δευτέρα βράδυ «Η παράσταση αρχίζει»

By on 26/11/2021

Μια ταινία του θεωρείται από τις καλύτερες που έχει να επιδείξει η 7η Τέχνη σε έναν και πλέον αιώνα ζωής, παρουσιάζει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, αυτή τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον», στις 9:30 το βράδυ.  Πρόκειται για το «Η παράσταση αρχίζει», (All that jazz, 1979), το μεγαλύτερο κινηματογραφικό έργο του Μπομπ Φόσσι και τη μεγάλη επιτυχία του Ρόι Σάιντερ. Ίσως το καλύτερο μιούζικαλ που κινηματογραφήθηκε ποτέ! Μια ταινία για τη μουσική, το χορό και την τέχνη. Μια ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια και την απιστία. Μια ταινία για τον έρωτα, τη ζωή και το θάνατο. Σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ και μουσική συνυπάρχουν τέλεια σε αυτή την εκπληκτική ταινία. Ποτέ άλλοτε δεν είχε σκηνοθετηθεί ο θάνατος τόσο εντυπωσιακά! 

Πρωταγωνιστούν οι: Ρόι Σάιντερ, Τζέσικα Λανγκ, Λέλαντ Πάλμερ, Ανν Ράινκινγκ.

Ο περίφημος Αμερικανός σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ, μόλις είδε την ταινία δήλωσε, «Νομίζω πως είναι η καλύτερη ταινία που έχω δει στη ζωή μου!»

 

Title: ALL THAT JAZZ ¥ Pers: SCHEIDER, ROY ¥ Year: 1979 ¥ Dir: FOSSE, BOB ¥ Ref: ALL013AW ¥ Credit: [ 20TH CENTURY FOX/COLUMBIA / THE KOBAL COLLECTION ]

All That Jazz (1979)
Directed by Bob Fosse
Shown: Roy Scheider, Ben Vereen

 

Ενώ ετοιμάζει ένα καινούριο μιούζικαλ, ο σκηνοθέτης Τζον Γκίντεον (Ρόι Σάιντερ), παθαίνει καρδιακή προσβολή και το γεγονός αυτό γίνεται αιτία για να κάνει έναν απολογισμό της καλλιτεχνικής και προσωπικής ζωής του.

Το «All that Jazz» είναι σχεδόν η αυτοβιογραφία του σεναριογράφου, σκηνοθέτη και χορογράφου, Μπόμπ Φόσι, ενός πολυτάλαντου καλλιτέχνη ο οποίος έχει τιμηθεί με οχτώ συνολικά βραβεία Όσκαρ, Τόνι και Έμμυ στη διάρκεια της καριέρας του.

Το 1974, όταν μόνταρε το «Λένι ο βρομόστομος» και ταυτόχρονα ανέβαζε στο θέατρο το μιούζικαλ «Σικάγο», έπαθε έμφραγμα και έκανε μια πολύ επικίνδυνη εγχείρηση.

Και τότε, με μια αυτοσαρκαστική κίνηση που δεν είχε προηγούμενο, αποφάσισε να αφηγηθεί τον φόβο του θανάτου περιγράφοντάς τον ως φόβο ζωής- ως μια εορταστική διαδικασία που χλευάζει εξίσου και την ζωή και τον θάνατο. Συμπεριέλαβε επίσης όλες τις εμμονές του για τον έρωτα και αφέθηκε σε μια ανελέητη κριτική στον κόσμο του θεάματος και στην εφήμερη αγωνία για δόξα.

Τοποθέτησε τον εαυτό του στο κέντρο, δίδαξε τον Ρόι Σάιντερ να παίζει σαν να ήταν ο ίδιος (του έβαλε μέχρι και το χαρακτηριστικό του μούσι), προσέλαβε την ερωμένη του Αν Ρέινκινγκ για να ερμηνεύσει την ερωμένη του κεντρικού ήρωα και ξεσκέπασε όλες τις λεπτομέρειες της ζωής του.

Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Κατ’ αρχάς οκτώ χρόνια αργότερα πέθανε περίπου όπως και στην ταινία: παθαίνοντας έμφραγμα λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα του μιούζικαλ «Sweet Charity» που ανέβαζε στην Ουάσιγκτον. Είχε προλάβει ωστόσο να δει την ταινία του (All that Jazz), να κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών το 1980 και τέσσερα Όσκαρ (Κουστουμιών, σκηνικών, μοντάζ και μουσικής), ήταν υποψήφια επίσης για αυτά της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α’ ανδρικού ρόλου για τον Σάιντερ και φωτογραφίας, και είχε καταφέρει να αλλάξει μια για πάντα τους κανόνες του μιούζικαλ, επιβεβαιώνοντας ότι μπορούσε να πάει παντού ακόμη κι αν δεν έφτανε πουθενά.

Σχετικά με τα νεότερα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ακολουθούμενο  πρωτόκολλο που ισχύει για τις προβολές του κινηματογράφου «Ολύμπιον» και επιτρέπει την είσοδο με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης, και self-test 24 ωρών για εφήβους από 15-18 ετών.

 

Αυτή τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 9:30 το βράδυ στην επάνω αίθουσα

του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

 

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: