Σάββατο 9 Φεβρουαρίου: Ημέρα Πίτσας – Τι λένε οι Διατροφολόγοι;

By on 09/02/2019

Ημέρα Πίτσας σήμερα, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, κι αν αναρωτιέστε κι εσείς ποια είναι η γνώμη ενός διατροφολόγου πάμε να δούμε κάποια σύντομα διατροφικά στοιχεία μαζί…

«Είναι πολύ σημαντικό να φτιάχνουμε την πίτσα με απλά υγιεινά υλικά, στις σωστές ποσότητες, ώστε να πετύχουμε την light εκδοχή της. Καλό είναι να περιορίζουμε την ποσότητα των κομματιών που θα καταναλώσουμε σε 2 με 3 το πολύ. Καθένα από αυτά δίνει 160 -200 θερμίδες, σε αντίθεση με ένα special κομμάτι μπορεί να ξεπερνά και τις 400 θερμίδες.», μας λέει η Κυριακή Μπαζαργιάννη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc. στο άρθρο της Πίτσα ή Σουβλάκι; Τι να προτιμήσει κανείς;

Φτιάξτε σπιτική υγιεινή πίτσα

Σε πόσους από εσάς η φράση «υγιεινή πίτσα» ηχεί περίεργα στα αφτιά; Πόσοι από εμάς στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος δεν την αποφεύγουμε, όπως ο διάολος το λιβάνι;

Κι όμως!

Η κατανάλωση μιας σπιτικής, με υγιεινά υλικά, πίτσας θα μπορούσε να ενταχθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής…

Δεν έχετε παρά να μπείτε στην κουζίνα και να δημιουργήσετε με φαντασία! Μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε ορισμένες παραμέτρους:

  • Ζύμη: Προτιμήστε την λεπτή και τραγανή. Έτσι, θα δώσετε έμφαση στη γεύση των επιπρόσθετων υλικών.
  • Υλικά για πίτσα: Μην φοβηθείτε να βάλετε άφθονη σάλτσα, ροδέλες τομάτας, τοματίνια, ρόκα, πολύχρωμες πιπεριές, κρεμμύδι. Λίγες ελιές, μανιτάρια και καλαμπόκι μπορούν να κάνουν την πίτσα σας ακόμα πιο γευστική!
  • Για όσους από εσάς δεν μπορούν να φανταστούν την πίτσα τους χωρίς κρέας προτιμήστε να λίγες φέτες άπαχων αλλαντικών, όπως η καπνιστή γαλοπούλα, η άπαχη πάριζα τα λεπτά κομμάτια κοτόπουλου.
  • Προτιμήστε τυριά με έντονες γεύσεις, ώστε να μπορέσετε να βάλετε μικρότερες ποσότητες ή λεπτές φέτες από τυριά light.
  • Δώστε γεύση, χρώμα και άρωμα με διάφορα μπαχαρικά, όπως η γλυκιά πάπρικα, το πιπέρι και η ρίγανη. Μικρές ποσότητες από σως χαμηλές σε λιπαρά π.χ. γλυκό τσίλι ή σάλτσα pesto, θα δώσουν στην πίτσα σας τη δική τους γευστική πινελιά.

Κι επειδή το φαγητό δεν είναι μόνο γεύση αλλά και εικόνα, φροντίστε η ποικιλία των υλικών που θα βάλετε , να ανταποκρίνεται σε ένα πολύχρωμο πιάτο θελκτικό στο μάτι! Μην ξεχάσετε να βάλετε δίπλα στο πιάτο σας άφθονη σαλάτα, ώστε να χορτάσετε πιο εύκολα.

Υπάρχει επομένως γευστική πίτσα με υγιεινά σπιτικά υλικά, που θα μπορούσε να φτάσει και τις μισές θερμίδες από αυτή που τρώτε απ’ έξω! Πού θα τη βρείτε; Δεν έχετε παρά να μπείτε στην κουζίνα και να τη δημιουργήσετε…!

Δήμητρα Γιαννακούλια, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 Φτιάξτε σπιτική υγιεινή πίτσα

mednutrition.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: