Πώς να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί. Συνταγές για να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο

By on 08/02/2019

Πολλές φορές τυχαίνει να περισσέψει ψωμί, κι ενώ δεν θέλουμε να το πετάξουμε, δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε. Κι όμως, υπάρχουν αρκετές συνταγές

Κρουτόν και παξιμάδια
Αφού κόψετε το μπαγιάτικο ψωμί σε μικρούς κύβους, απλώστε το σε ταψί με λαδόκολλα. Χύστε από πάνω λάδι, ανακατέψτε το και ψήστε στους 200ºC, μέχρι να πάρουν χρυσαφένια χρώμα. Μπορείτε να βάλετε και ρίγανη, σκόρδο σε σκόνη και τυρί της επιλογής σας, για πιο ωραία γεύση. Για να φτιάξετε παξιμάδια, κόψτε το ψωμί σε λεπτές φέτες.

Γαλέτα
Μπορείτε να φτιάξετε γαλέτα, κόβοντας το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες, μαζί με την κόρα. Πριν το τρίψετε στο μπλέντερ, αφήστε το να ξεραθεί καλά.
Διατηρείστε το θρυμματισμένο ψωμί μέσα σε σακούλα στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το για να πανάρετε τα τρόφιμα που θέλετε. Το τριμμένο ψωμί είναι καλύτερο από την τριμμένη φρυγανιά, δίνει καλύτερη υφή και αποτέλεσμα.

Σουφλέ
Βγάλτε την κόρα του ψωμιού και κόψτε το σε φέτες. Βάλτε τους βούτυρο και απλώστε στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους. Χρησιμοποιήστε τριμμένο τυρί και κομμένα αλλαντικά και σκεπάστε τις φέτες. Περιχύστε το περιεχόμενο του ταψιού με το μείγμα από 3 χτυπημένα αβγά με 1 λίτρο γάλα, βάλτε τριμμένο τυρό και αφήστε το ψωμί να τραβήξει τα υγρά, πριν το βάλετε στο φούρνο.

Ψωμοκεφτέδες
Βγάλτε την ψίχα από το ψωμί, κόψτε το σε χοντρές φέτες, μουλιάστε το σε νερωμένο κρασί και στύψτε το καλά. Ανακατέψτε με τριμμένο κρεμμύδι, ξερό και φρέσκο, βάλτε μαϊντανό, άνηθο, λιαστές ντομάτες, αυγό, αλάτι, πιπέρι και κάππαρη.
Πλάθετε το μείγμα σε μπαλάκια, τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε. Μπορείτε, αντί για κάππαρη και λιαστές ντομάτες, να βάλετε λευκό ταραμά και να φτιάξετε ταραμοκεφτέδες, με την ίδια διαδικασία μαγειρέματος.

Μαϊντανοσαλάτα
Σε ένα μπλέντερ χτυπήστε ένα ματσάκι μαϊντανό, που θα το έχετε πλύνει καλά, μαζί με ένα φλιτζάνι μουλιασμένη και στυμμένη ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί. Προσθέστε μέχρι δύο σκελίδες σκόρδο, ξίδι, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μια χούφτα ασπρισμένα αμύγδαλα και αλατοπίπερο, μέχρι να πάρει ομοιόμορφη όψη το μείγμα. Προσθέστε ελαιόλαδο στη μαϊντανοσαλάτα, μέχρι να αποκτήσει την υφή της σκορδαλιάς.

 

valueforlife.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: