Πράσινη ενέργεια ( ΦΒ Στέγης) για όλους κ. Πρωθυπουργέ – Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

By on 26/11/2021

-Με την ευκαιρία της έλευσής σας στην Κοζάνη σήμερα πρωθυπουργέ Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλουμε να σας προτείνουμε εν όψη της απολιγνιτοποίησης, να μοιράσετε την ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ μια και ο Ήλιος ανατέλλει για ΟΛΟΥΣ …

   -Οι πολιτικές πολλών δεκαετιών υπερσυγκέντρωσαν τους Έλληνες στα μεγάλα αστικά κέντρα και η περιφέρεια ερημώνει επικίνδυνα. Πιστεύουμε πως αυτή η φυγή δεν επιθυμείτε να συνεχιστεί. Την ίδια επιθυμία έχουν και οι συντοπίτες μας, να μείνουν στον τόπο τους, εκεί όπου επένδυσαν το μικρό τους εισόδημα και να συνεχίσουν να ζουν και τα παιδιά τους.

   -Είναι γνωστό ότι από το Ενεργειακό μας Κέντρο ξεκινούν πανάκριβα Δίκτυα Μεταφοράς Υψηλής Τάσης προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, πληρωμένα από τα ασφάλιστρα των εργαζόμενων στη ΔΕΗ και από τους φόρους του Ελληνικού λαού. Τα δίκτυα αυτά δεν μπορούν να τα χαίρονται οι ελάχιστοι, πρέπει και δικαιούνται να τα χρησιμοποιήσουν οι πολλοί.  Με συμβάσεις 40 ετών και χωρίς να έχουν πληρώσει σεντς, δεν μπορούν να  χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα δίκτυα Υψηλής Τάσης  μόνον οι μεγάλοι επενδυτές. Πέραν του ότι τα δίκτυα αυτά πρέπει να αναβαθμιστούν περεταίρω για τις αυξημένες ανάγκες τους, με χρήματα και πάλι του Ελληνικού λαού 

   -Τι θα κερδίσουν από την εγκατάσταση μεγάλων Φωτοβολταικών (ΦΒ) μονάδων οι κάτοικοι των απολιγνιτοποιημένων περιοχών Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου-Φλώρινας-Μεγαλόπολης; ΤΙΠΟΤΑ ή σχεδόν τίποτα. Καθόλου έσοδα, ελάχιστες μόνιμες θέσεις εργασίας.

   -Τι θα κερδίσουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αν δοθούν κίνητρα για εγκατάσταση ΦΒ (ειδικό πρόγραμμα) στις στέγες, ταράτσες, αποθήκες κ.λπ.;  Έναν μικρό πόρο επιβίωσης και πνοή ζωής για τους ίδιους, τις πόλεις και τα χωριά τους.  

Να αναζητηθεί μια ενδιάμεση λύση που θα προβλέπει την συνύπαρξη του «ειδικού προγράμματος ΦΒ ΣΤΕΓΗΣ» με τις επενδύσεις των μεγάλων ΦΒ πάρκων. Οι ανάγκες για ενέργεια είναι μεγάλες.

    ΚΙΝΗΤΡΑ:   

  -Εγκατάσταση ΦΒ έως 10 KW σε στέγες, ταράτσες, αποθήκες, κ.λπ.    

  -Δανειοδότηση από τις τράπεζες ή και ιδιώτες με εξόφληση επένδυσης έως δέκα (10) χρόνια.

  -Τιμή πώλησης της kwh 0,25 ΕΥΡΩ τα πρώτα 10 χρόνια. Πάγια τιμή πώλησης της kwh για το υπόλοιπο της σύμβασης  0,20 ΕΥΡΩ.

  -Χρόνος σύμβασης για τη λειτουργία των ΦΒ τα 40 έτη (ίσος με τα μεγάλα ΦΒ πάρκα).   

     ΠΙΘΑΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ :                

  -Από το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης    -Από εθνικούς πόρους    – Από άλλες πηγές.

   -Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές μαζί με τους άλλους φορείς επιβάλλεται να προτείνουν σήμερα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την πολυδιάστατη διανομή της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Η ανάγκη για «ειδικό πρόγραμμα εγκατάστασης ΦΒ στέγης» με κίνητρα στους κατοίκους των περιοχών, είναι μια παροχή επιβεβλημένη και δίκαια.  Ένα ελάχιστο εισόδημα που θα κρατήσει τους νέους στον τόπο τους και θα δώσει μικρή ανάσα ζωής στις απολιγνιτοποιημένες περιοχές.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: