Πολιτικό και δεοντολογικό θέμα με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

By on 27/05/2020

Δόθηκαν πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα οι αποφάσεις του ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., 35/2020 με τίτλο «Έγκριση Πρόχειρου Καλλιτεχνικού σχεδιασμού και Οικονομικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιούνιος 2020  – Δεκέμβριος 2021» (ΑΔΑ ΩΕΦ1ΟΕ9Μ-ΣΒΕ) και 36/2020 με τίτλο  «Έγκριση προϋπολογισμού Παραγωγής της Καλοκαιρινής Κεντρικής Σκηνής «Αχ Έρωτα!» (ΑΔΑ 6ΑΙ2ΟΕ9Μ-3ΣΖ) από τις οποίες δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες τόσο του Προέδρου του ΔΣ Νίκου Κέφαλου, όσο και της πλειοψηφίας του ΔΣ. 

Αυτό συμβαίνει γιατί από την μεν απόφαση υπαριθμό 35/2020 προκύπτει ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μετά από εισήγηση του Προέδρου αποφασίζει για την έγκριση ενός πρόχειρου καλλιτεχνικού και οικονομικού προϋπολογισμού χωρίς την ύπαρξη καλλιτεχνικού διευθυντή εγκρίνοντας μάλιστα την διοργάνωση θεατρικής καλοκαιρινής παραγωγής με τίτλο ¨Αχ Έρωτα¨ προϋπολογισμού 150.473,60 ευρώ. Μία από τις ακριβότερες παραστάσεις στην ιστορία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε μία περίοδο που λόγω των μέτρων καταπολέμησης του κορονοϊού είναι δεδομένη η οικονομική αποτυχία του εν λόγω εγχειρήματος με έλλειμμα που θα φτάσει στο ύψος των 100.000,00 ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. 

Η Δημοτική Κίνηση ¨Κοζάνη Τόπος να Ζεις¨ έχει εκφράσει πολλές φορές την θέση της ότι το έργο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ανταποδοτικό και γι΄ αυτό άλλωστε το λόγο επιδοτείται από τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και το Υπουργείο Πολιτισμού όμως θα περίμενε κανείς από μία διοίκηση που πολύ πρόσφατα προσπάθησε να απεντάξει από το πρόγραμμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. προαποφασισμένες παραστάσεις λόγω κόστους να είναι πολύ πιο προσεκτική στο οικονομικό σκέλος των επιλογών της.

Είναι χαρακτηριστικό δε πως για πρώτη φορά στην ιστορία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός δεν εκπονείται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή αφού η Διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., με την σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής, αποφάσισαν την μη ανανέωση της σύμβασης του κ. Γιοβανίδη για 6 μήνες όπως η Δημοτική Κίνηση είχε προτείνει τον Δεκέμβριο. Αντ΄ αυτού επέλεξαν να αφήσουν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης καλλιτεχνικά ακέφαλο μέχρι και τον Ιούνιο, στην καλύτερη περίπτωση, παρά τις άστοχες δημόσιες διαβεβαιώσεις του κ. Κέφαλου πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα είχε νέο καλλιτεχνικό διευθυντή.

Η απουσία καλλιτεχνικού διευθυντή για όλο αυτό το διάστημα είχε ως αποτέλεσμα τα χρέη της θέσης αυτής να εκτελεί, και λόγω της ιδιότητας του σκηνοθέτη, άτυπα ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  κος Κέφαλος και ναι μεν δεν υπήρξε τυπικό θέμα με την επιλογή του να σκηνοθετήσει αμισθί την παράσταση «Τα στχειά» σε συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με την Θεατρική Σκηνή Κοζάνης, της οποίας είναι υπεύθυνος καλλιτεχνικού σχεδιασμού, όμως υπάρχει τυπικό και ουσιαστικό ζήτημα με την επιλογή του να αναλάβει χρέη βοηθού σκηνοθέτη επ΄ αμοιβή για την καλοκαιρινή θεατρική παραγωγή με τίτλο ¨Αχ Έρωτα¨ σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ 36/2020. 

 

Από την ανάγνωση δε της απόφασης προκύπτει ότι ο κος Κέφαλος συμμετείχε κανονικά στην ψηφοφορία για την έγκριση ή μη του προϋπολογισμού της συγκεκριμένης παράστασης γεγονός εξόχως αντιδεοντολογικό. Να σημειωθεί επίσης ότι το ΔΣ αποφάσισε την έγκριση του προϋπολογισμού του έργου χωρίς να γνωρίζει τα ονόματα των συντελεστών σύμφωνα με την εισήγηση του κου Κεφάλου. Στη δε ερώτηση μέλους του ΔΣ για το ποιοι θα είναι οι συντελεστές της παράστασης ο κος Κέφαλος απάντησε ότι δεν μπορεί να τους ανακοινώσει αφού δεν είχαν συμφωνήσει οριστικά, όμως στην επίσημη απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τα ονόματα των συντελεστών είναι καταγεγραμμένα και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του κου Κέφαλου.

 

Δεν υπονοούμε ότι αυτό έγινε με πρόθεση παραπλάνησης του ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όμως ανακύπτει μείζον πολιτικό, δεοντολογικό και διαχειριστικό θέμα για το οποίο τόσο ο Πρόεδρος του ΔΣ όσο και κος Δήμαρχος θα πρέπει να πάρουν θέση.

 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Κοζάνης, ιδιαίτερα στις παρούσες πολύ δύσκολες συνθήκες για τον τόπο, έχει σημαντικό θεσμικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό ρόλο να διαδραματίσει. Προφανώς  και δεν πρέπει να αδρανήσει αλλά επιβάλλεται να συμβάλει δραστικά και ποικιλοτρόπως στην ανάκαμψη της τοπικής κοινωνίας, με αποφάσεις όμως που θα διακρίνονται από σοβαρότητα, νομιμότητα, τήρηση της δεοντολογίας αλλά και  σεβασμό στους πολίτες. 

 

Για την Δημοτική Κίνηση

«Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: