Ποικιλίες καρπουζιού – Της Μάρθας Στ. Καπλάνογλου

By on 12/06/2022

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ (Καρπούζι – Υδροπέπων -Κίτρουλλος ο εριώδης – Citrullus lanatus

Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνος Τεχνολόγος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το καρπούζι, επιστ.: Citrullus lanatus (Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων = υδρο + πεπόνι, .

Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz.

Είναι ένα είδος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας των Κολοκυνθοειδών και αρχικά εξημερώθηκε στην Δυτική Αφρική.

Πρόκειται για υψηλά καλλιεργούμενο φρούτο, που έχει πάνω από 1.000 ποικιλίες.

Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. . Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας με το φλοιό του καρπουζιού παρασκευάζουν γλυκό του κουταλιού.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα καρπούζια αρχικά καλλιεργούνταν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό και αποθηκεύονταν για να καταναλωθούν κατά τις ξηρές περιόδους, όχι μόνο ως πηγή τροφής, αλλά ως μέθοδος αποθήκευσης νερού Πολλοί σπόροι άγριου καρπουζιού, ηλικίας 5000 ετών (C. lanatus), ανακαλύφθηκαν στη νοτιοδυτική Λιβύη.

ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

Συστηματική ταξινόμηση

Σύστημα: κατά Κρονκβιστ

Βασίλειο: Φυτά (Plantae)

Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)

Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)

Τάξη: Ιώδη (Violales)

Οικογένεια: Κολοκυνθοειδή (Cucurbitaceae)

Γένος: Κίτρουλλος (Citrullus)

Είδος: C. lanatus Διώνυμο Κίτρουλλος ο εριώδης Citrullus lanatus ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΩΝ

– 1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες καρπουζιού;

Όπως ήδη έχουμε πει υπάρχουν πολλές ποικιλίες και υβρίδια για καλλιέργεια, με διαφορετικό σχήμα από στενόμακρο και οβάλ μέχρι σφαιρικό, μεγαλύτερο ή μικρότερο μέγεθος καρπού, με διαφορετικό χρόνο συγκομιδής (πρώιμα ή όψιμα), και διαφορετική ανθεκτικότητα σε διάφορες μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες καρπουζιού, στον ελληνικό χώρο, που μπορούμε να προμηθευτούμε σε σπόρο ή σε έτοιμα φυτά από τα φυτώρια, χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες:

1.Καρπούζια τύπου crimson:

Η πιο γνωστή είναι η ποικιλία καρπουζιάς Crimson sweet Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη καλλιεργούμενη ποικιλία στην Ελλάδα,η οποία είναι ιδιαίτερα παραγωγική και δίνει καρπούς ριγωτούς, σχήματος στρογγυλού προς οβάλ, βάρους 12-15 κιλών. Κατάλληλη για μεταφορές, με ανθεκτικότητα στην ανθράκωση.

2 . Καρπούζια τύπου βαρέλας:

Εδώ η πιο γνωστή είναι η ποικιλία καρπουζιάς Charleston grey Μεσοπρώιμη ποικιλία με σχήμα βαρέλας. Ο καρπός, που παράγεται είναι ανοιχτοπράσινου χρώματος και η σάρκα λαμπερού κόκκινου χρώματος βάρους 13-16 kg. Ανθεκτικό στην ανθράκωση.

.3 Καρπούζια ολοστρόγγυλα καταπράσινα Εδώ η πιο γνωστή είναι η ποικιλία καρπουζιάς Sugar baby Πρώιμη ποικιλία με καρπό στρογγυλό, βάρους 3-5 Kg, χρώματος σκούρου πράσινου (σχεδόν μαύρου) και πολύ γλυκό. Ανθεκτικό στις μεταφορές.

ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ή ΑΛΛΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ

Τα τετράγωνα ή κυβικά καρπούζια είναι καρπούζια που καλλιεργούνται σε σχήμα κύβου . Τα καρπούζια σε κύβους πωλούνται συνήθως στην Ιαπωνία, όπου είναι ουσιαστικά διακοσμητικά και συχνά είναι πολύ ακριβά.

Προορίζονταν για να χωρούν συμπαγή στα ψυγεία και να μπορούν να κοπούν πιο εύκολα (χωρίς να κυλήσουν).

Τα καρπούζια καλλιεργούνται σε διάφανα κουτιά και παίρνουν το σχήμα του δοχείου.

Για να διατηρηθεί το σωστό σχήμα, τα καρπούζια σε κύβους, πρέπει να συλλέγονται πριν ωριμάσουν, καθιστώντας τα μη βρώσιμα.

Από την εμφάνιση του κύβου καρπουζιού, έχουν εισαχθεί και άλλα σχήματα καρπουζιού, όπως καρδιές και πυραμίδες.

Στην Ελλάδα υπήρχε σχετική καλλιέργεια στην περιοχή των Σερρών. ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ

Τα καρπούζια χωρίς κουκούτσι αναπτύχθηκαν, αρχικά το 1939 από Ιάπωνες επιστήμονες που κατάφεραν να δημιουργήσουν τριπλοειδή υβρίδια χωρίς κουκούτσια τα οποία παρέμειναν σπάνια αρχικά επειδή δεν είχαν επαρκή αντοχή στις ασθένειες.

Τα καρπούζια χωρίς κουκούτσι έγιναν πιο δημοφιλή τον 21ο αιώνα, αυξάνοντας σχεδόν στο 85% των συνολικών πωλήσεων καρπουζιών στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014.

ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΩΝ

* Αριθμός καρπουζιών /ρίζα

Η παραγωγή της έφτασε τα 131 καρπούζια μέσα σε μία χρονιά, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, αν σκεφτεί κανείς ότι κανονικά το φυτό βγάζει πολύ λιγότερα.

Το ρεκόρ επιτεύχθηκε στην Κίνα, το 2016.

*Βάρος ενός καρπουζιού

Τα καρπούζια είχαν βάρος μεταξύ 5 και 19 κιλών, μια αξιοσημείωτη επιτυχία για μόλις 90 ημέρες ανάπτυξης.

Αγρότης από το Τενεσί, των ΗΠΑ το 2013 κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα προηγούμενα επιτεύγματα . Το βάρος του καρπού του ήταν 159 κιλά και μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει αυτό το επίτευγμα.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΟΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΩΝ

Επειδή, πολλοί προβληματίζονται, αγοράζοντας καρπούζι, αν αυτό που πήραν είναι ώριμο ή άγουρο ας τους βοηθήσουμε στην επιλογή τους

1 Κοτσάνι ξεραμένο :

Αν το κοτσάνι έχει ξεραθεί, αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι γινωμένο.

Αν είναι πρασινωπό, μάλλον το καρπούζι κόπηκε πρόωρα από το χωράφι. Πριν ακόμη ωριμάσει .

2. Ήχος βαθύς σε χτύπημα :

Άν πάρουμε ένα ώριμο καρπούζι στα χέρια και το χτυπήσουμε με την παλάμη στην κάτω του πλευρά, που έχει υπόλευκο ή κίτρινο χρώμα, θα ακουσθεί ένας ήχος κούφιος και βαθύς. Αυτό σημαίνει ότι είναι γεμάτο υγρά και προφανώς βρώσιμο . Στα καρπούζια που δεν είναι ακόμα ώριμα ή είναι υπερβολικά ώριμα, ο ήχος αυτός θα ακούγεται θαμπός.

3.Το κίτρινο χρώμα της κάτω πλευράς του καρπουζιού αποτελεί ένδειξη ωριμότητας .

Το μέρος του καρπουζιού, με το οποίο το φρούτο ακουμπούσε στο χωράφι, μέχρι να κοπεί, στα ώριμα καρπούζια, έχει χρώμα “κρεμώδες κίτρινο” ή ακόμα και “πορτοκαλοκίτρινο” . Αντίθετα, τα πιο “άγουρα” καρπούζια έχει συνήθως χρώμα υπόλευκο .

4. Γυαλιστερός φλοιός

Το ώριμο καρπούζι έχει φλοιό γυαλιστερό

5. Πίεση στην φλούδα

Για να προσδιορίσετε την ωριμότητα του καρπουζιού πρέπει να πιέσετε σκληρά τη φλούδα, εάν πιέζεται, τότε το καρπούζι δεν είναι ώριμο. Και αν παραμείνει σταθερή πρέπει να έχει πια ωριμάσει.,

Δείτε απόσπασμα εκπομπής του ιδρυτή των Φυτωρίων Καπλάνογλου που συμπεριλαμβάνει κυρίως ποικιλίες Καρπουζιών, που μεταδόθηκε προ δεκαετίας από τον τηλεοπτικό σταθμό flash-tv

Τίτλος : “Αειφορία”:Κολοκυθάκι, Καρπούζι, Πεπόνι- 3 ‘’

 

ΚΑΡΠΟΥΖ.jpg

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: