«Περνούμε στη δεύτερη φάση της αποτείχισης» (PLAN B’)

By on 13/08/2018

ΑΡΧΙΜ. ΠΑΪΣΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΦΙΛΩΤΑ

 

Επειδή σαφώς όλοι μας  δεν θέλουμε να διαλυθεί η αποτείχισις και να πάει όλος ο αγώνας και η αγωνία μας στον βρόντο, θεωρούμε βασικό να επισημάνουμε ορισμένα σημεία που θα βοηθήσουν τους αποτειχισμένους με ειλικρίνεια και ορθόδοξο πατερικό φρόνημα στην πράξη και όχι μόνο σε δημοσιεύματα να σταθμίσουν την κατάσταση εξετάζοντας τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Εφ’ όσον έπειτα απ’ αυτά τα δύο τουλάχιστον χρόνια που μεσολάβησαν μετά το Κολυμβάρι δεν δημιουργήθηκε μια δυναμική που να προκαλέσει εκκλησιαστικές εξελίξεις και παίρνει πλέον φθίνουσα πορεία οπωσδήποτε θα συμφωνείτε ότι πρέπει να γίνει κάτι για να ξεμπλοκάρει η κατάσταση. Αν αφήσουμε την αποτείχιση να ξεφτίσει θεωρώ ότι δεν θα έχουμε άλλη δυνατότητα διότι υπάρχουν περιθώρια με τις κινήσεις των Οικουμενιστών. Όσοι πραγματικά βγήκατε στην αποτείχιση διότι νιώθατε ασφηκτικά στην εκκλησιαστική κατάσταση που δημιούργησε ο Οικουμενισμός χρειάζεται τώρα να προσπεράσετε τα ανθρώπινα και δείτε μακρυά. Δεν χάθηκαν όλα.Όλοι μαζί ας προσευχηθούμε και ας δούμε τί μπορεί να γίνει και όχι να μας καταλάβει αθυμία! Στο προηγούμενο άρθρο μου πρότεινα να περάσουμε ανάμεσα από τις δύο γνωστές παρατάξεις και να συναντήσουμε τους αδελφούς μας στο παλαιό ημερολόγιο. Γιατί; Θα αφομοιωθούμε είτε οικομιστικά είτε τρώγοντας τους αδελφούς μας. Και βέβαια θα ξεφτίσει έτσι η αποτείχιση, αφού το επίπεδό της έχει πέσει πολύ. Τώρα όσοι θέλετε κάτι καλό πρέπει να ξεχωρίσουμε την έση μας απ’ ότι άρρωστο συμβαίνει, διότι έχουμε ευθύνη! Σημείωσα μάλιστα ότι «Τα δύο αυτά υδάτινα τείχη εκατέρωθεν θα καταπέσουν μετά την διάβαση του νέου Ισραήλ της Χάριτος της αληθινής Εκκλησίας του Χριστού, των αποτειχισμένων πιστών του νέου ημερολογίου που θα ενωθούν σε σωστές βάσεις με εκείνους του παλαιού που αποτειχίστηκαν από τότε που έγινε το σχίσμα του 1924, καί όχι τώρα μόλις μια δεκετία και ξύπνησαν ξαφνικά»! Αυτό το «σωστές βάσεις» βιάστηκαν κάποιοι να το παρερμηνεύσουν γι’ αυτό θα σημειώσω κάτι.

Κατ’ αρχήν σημειώσαμε ότι πρέπει να δοθεί μια ώθηση στον αγώνα. Όλοι βλέπουμε ότι οι επίσκοποι δεν κινούνται. Επομένως χρειάζεται κάτι που θα τους δώσει κίνηση. Έλεγε ο Γέροντάς μας ότι στα τεράστια κήτη,  στα ψάρια όπως οι φάλαινες, πηγαίνουν κάτι μικρότερα ψαράκια και τα δαγκώννουν και αυτό γίνεται αιτία να κινηθούν. Λοιπόν το καλύτερο δάγκωμα για αυτές τις φάλαινες είναι να τους απομονώσετε στις εκκλησίες.

Γυρίστε όλοι με το παλαιό προκειμένου να φοβηθούν ότι θα έχουμε στο εξής επισκόπους του παλαιού και να αναγκασθούν έτσι να έρθουν ορισμένοι απ’ αυτούς με το πάτριο και έτσι γίνει καμιά Σύνοδος Ορθοδόξων Ιεραρχών που θα καταδικάσει τον Οικουμενισμό, διαφορετικά όσο βλέπουν γεμάτες εκκλησίες και παγκάρια επαναπαύονταισ’ αυτά.

Αυτό πρέπει να κάνουν και οι ιερείς, διότι ούτως ή άλλως φαίνεται ότι ο καιρός της μισθοδοσίας να τελειώνει. Λοιπόν, είναι καλύτερο να βγουν εκουσίως στον αγώνα παρά ακουσίως, διότι τότε ούτε ο Θεός θα ευαρεστηθεί ούτε οι πιστοί που έχουν την διάθεση θα στηρίξουν τέτοιους ιερείς.

Ορισμένοι έχετε ενδυασμούς για το παλαιό, διότι έτσι μας έμαθαν στα εκκλησιαστικά μας περιβάλλοντα να τους βλέπουμε σαν διαβόλους ή, λίαν επιεικώς, όπως του ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά. Και αυτό είναι κατάντια και  δυστυχώς συνεχίζεται αυτή η νοοτροπία ακόμη και στους κύκλους της αποτείχισης. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Άλλωστε δεν θα πάμε στους παλιοημερολογήτες εκείνους που θα μας ξαναμυρώσουν ή θα μας ξαναχειροτονήσουν. Αυτό είναι βλασφημία του Αγίου Πνεύματος! Εξετάστε καλά και βρείτε σωστούς ανθρώπους στο παλαιό και μάλιστα ανθρώπους που ακόμη και με το νέο να μείνετε και να πηγαίνετε εκεί να εκκλησιάζεσθε να μην σας υποχρώνουν να αλλάξετε, με την  έννοια ότι δεν θα σας κοινωνούν αν δεν αλλάξετε ημερολόγιο. Προσωπικά θα δέχομαι να κοινωνώ και όσους θα συνεχίσουν να κρατούν το νέο. Φτάνει μόνο αυτοί που θα μείνουν στο νέο να είναι αποτειχισμένοι. Για τους παλιοημερολογήτες δεν χρειάζεται να δηλώσουν την αποτείχησή τους, πολύ απλά, διότι και μόνο η διάκρισή τους ως προς το εορτολόγιο δηλώνει εκ των πραγμάτων το ξεχώρισμά τους από τους Οικουμενιστές. Δεν μπορεί να σταθεί οικουμενιστής σε περιβάλλον του παλαιού. Άλλωστε οι ιερείς του νέου γνωρίζοντας ότι πάει με το παλαιό θα τον απομονώσουν. Γι αυτό η αποτείχιση ολοκληρώνεται στο παλαιό, διότι κοινωνώντας με το παλαιό ξεχωρίζεις οριστικά από τους Οικουμενιστές έργω, οι οποίοι άλλαξαν το ημερολόγιο για να κάνουν ευκολότερο το έργο της αλλοτρίωσης  μας με τους αιρετικούς. Είναι λοιπόν δικλείδα ασφαλείας το παλαιό, όμως δεν θα το επιβάλουμε. Βέβαια συν τω χρόνω θα πρέπει να δημιουργείτε η ωριμότητα, άλλο όμως είναι να έρχεται σταδιακά και φυσικά και άλλο ζορίζοντας τα πράγματα.Πέρα απ’ αυτό όμως θα λυθούν κάποια πρακτικά προβλήματα στους πιστούς που δεν έχουν κοντά τους αποτειχισμένους ιερείς και αυτό γίνεται σε πολλούς νομούς της Ελλάδος κυρίως όμως στο εξωτερικό. Βλέπετε, επειδή υπάρχει πρακτικό πρόβλημα  -το έλεγα σε κάποιον ιερομόναχο, ότι πρακτικό θα είναι το πρόβλημα που θα έχουμε με την αποτείχιση- επινοήθηκε η εφεύρεσις του Οικονομισμού. Η επιστροφή μας στο παλαιό θα δώσει λύση και σ’ αυτό! Ήδη υπάρχουν αδελφοί μας που ταλαιπωρούνται με τις μετακινήσεις. Άλλοι ταλαιπωρούνται με την συνείδησή της, διότι δεν αναπαύονται να πηγαίνουν στις εκκλησίες των Οικουμενιστών αφού κοντά τους δεν υπάρχουν αποτειχισμένοι πατέρες. Όλοι γνωρίζουμε πόσο άσχημα νιώθουν πνευματικά μας παιδιά που δεν έχουν την δυνατότητα να εκκλησιασθούν να πηγαίνουν στις παρακλήσεις στους Χαιρετισμούς, καλά τα λένε περί μαρτυρίο οι τρικαμηνικοί αλλά το μαρτύριο θα το κρατήσεις για τον εαυτό σου δεν θα το επιβάλεις στον άλλον. Για τον άλλο πρέπει να βρείς την λύση του προβλήματος! Και όταν εμείς  οι πατέρες της αποτείχισης δεν θέλουμε καν να ψάξουμε την λύση είμαστε για κλάμματα. Συνοψίζοντας τα καλά που θα προκύψουν θα είναι:

I.        Θα λυθούν πρακτικά θέματα των αποτειχισμένων

II.        Θα αναγκασθούν να μετακινηθούν κάποιοι επίσκοποι στο παλαιό.

III.       Αν δεν μετακινηθούν τουλάχιστον θα κινηθούν συνοδικά να αντιμετωπίσουν τον Οικουμενισμό.

IV.        Θα παύσει το αιωνόβιο σχίσμα.

V.        Θα βγούμε οριστικά από το ΠΣΕ.

 

Τί θα γίνει με τους επισκόπους του παλαιού και του νέου, πως θα τα βρουν; Και πάλι συνοδικά! Πάντως, με φυλλάδια, άρθρα στα ιστολόγια και ομιλίες να  μην περιμένουμε κάποιο αποτέλεσμα.Το πρόβλημα κατά βάθος είναι ο εγωϊσμός! Εν τάξει, οικονομία δεν είναι σωστό να γίνεται αλλά και η ακρίβεια των παλαιοημερολογητών δεν σας αρέσει; Επομένως, δεν ξέρετε τί θέλετε! Και τέλος πάντων θέλετε εσείς να ενεργείσετε σύμφωνα με το σκεπτικό σας, γιατί όμως όλοι πρέπει να κάνουν αυτό που εσείς θεωρείτε σωστό; Θα ισχυρισθείτε και πάλι τα σχετικά τα σενάρια περί κρυφών σχεδίων. Όχι! Δεν έχουμε κρυφά σχέδια αλλά φανερά να καταδικασθεί ο Οικουμενισμός Συνοδικά. Αν αυτό δεν μπορούν να το κάνουν οι επίσκοποι του νέου θα το κάνουν οι επίσκοποι με το παλαιό. Και αν υπήρχε περίπτωση για την οποία προσωπικά με κατηγορείτε ότι έχω προοπτική να γίνω επίσκοπος, σας το λέω ότι αν θέλει ο Θεός, όπως μου το είπαν έξι -και Γεροντάδες καθόλου τυχαίοι και ο π. Αυγουστίνος- θα γίνω γιατί θέλω να βρεθούν κάποιοι που θα πετάξουν με τις κλοτσίες ορισμένους άνδρες (;) που φωνάζουν «παρούσα» μήπως και να μπει μια τάξη. Προσέξτε όμως να μην γίνω, διότι αν γίνω θα υπάρξει θέμα!

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: