giapraki.com

«Περί σοφίας ο λόγος»: “Ο ναρκισσισμός στον Αριστοτέλη και στον Freud”

Το 8ο αφιέρωμα της Βιβλιοθήκης στη φιλοσοφία

Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 7.00 μ. μ.

Με τo όγδοο αφιέρωμα στη φιλοσοφία συνεχίζεται η σειρά των εκδηλώσεων «Περί σοφίας ο λόγος», τις οποίες φιλοξενεί η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης στο Αμφιθέατρό της, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019στις 7.00 μ. μ.

Τα αφιερώματα επιμελείται η κ. Γερούση Ελένη, εκπαιδευτικός και διδάκτορας φιλοσοφίας του ΑΠΘ, που αυτή τη φορά δίνει τον λόγο στον κ. Κωνσταντίνο Αραπίδη, που θα παρουσιάσει το θέμα:

Ο ναρκισσισμός στον Αριστοτέλη και στον Freud

 

Ο μελετητής οποιουδήποτε κειμένου του Αριστοτέλη εντυπωσιάζεται από τη λιτότητα του ύφους και την καθαρότητα της σκέψης. Τίποτα δεν διατυπώνεται αυθαίρετα και οι συλλογισμοί παρατίθενται τεκμηριωμένα. Ακόμη, υπάρχει αντικειμενικότητα των θέσεων και έλλειψη δογματισμού ή θεοκρατικών αντιλήψεων.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η φύση προικίζει τον άνθρωπο με ικανότητες σωματικές και ψυχικές ενώ το περιβάλλον τον καθοδηγεί ώστε να ασκηθεί σε καλές συνήθειες. Τέλος, ο Εαυτός (το Εγώ) ωριμάζει με τη βοήθεια και της λογικής σε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Η Αριστοτέλειος ψυχολογία έχει πολλά κοινά σημεία με τις βασικές αρχές της Ψυχανάλυσης. Πώς οργανώνεται το Εγώ; Τι είναι φιλία; Τι σημαίνει εσωτερικός εαυτός; Ποιος είναι ο σωστός και ποιος ο φαύλος; Τι κοινό έχει ο ναρκισσισμός με το «οὗτος γάρ ὁμογνωμονεῖ ἑαυτῷ»;

Με βάση την έννοια του ναρκισσισμού στον Αριστοτέλη και στον Φρόυντ, θα προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε κοινά σημεία της ψυχαναλυτικής θεωρίας με την Αριστοτέλεια τοποθέτηση «φιλητέον δή μάλισθ’ ἑαυτόν».

Ο Κωνσταντίνος Γ. Αραπίδης, είναι Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής ΑΠΘ και Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας

Exit mobile version