Παρόν και στην κοινοβουλευτική συζήτηση με θεσμικούς φορείς για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» το ΕΕΔΕΓΕ

By on 15/04/2022

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση με τη συμμετοχή θεσμικών Φορέων σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο «Δουλειές Ξανά», συμμετείχε το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών. 

 

Το ΕΕΔΕΓΕ συμμετείχε, μάλιστα ενεργά, προτείνοντας συγκεκριμένες βελτιώσεις στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο κατάρτισης και παράλληλα την άμεση εφαρμογή της πρόβλεψης για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις, μια πρωτοβουλία της αρμόδιας Υφυπουργού, κυρίας Μαρίας Συρεγγέλα. Επιπλέον, κατέθεσε πρόταση για την επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου σε ακόμη 120 επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους.  

 

Το νομοσχέδιο, που αποτελεί πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργού, κυρίου Κωστή Χατζηδάκη, είναι μια αναγκαία μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό τόσο του πλαισίου στήριξης των ανέργων όσο και της ίδιας της αγοράς εργασίας αλλά και της ίδιας της λειτουργίας του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, αναβαθμίζει το πλαίσιο της κατάρτισης στη χώρα συνδέοντάς το με συγκεκριμένα κριτήρια για χρηματοδότηση τόσο των παρόχων όσο και των καταρτιζόμενων.

 

Επιπρόσθετα, το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο που προκαλείται από το γεγονός ότι ολόκληροι επαγγελματικοί κλάδοι και επιχειρήσεις που αναζητούν να προσλάβουν εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες να μην τους βρίσκουν, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες άνεργοι να προσπαθούν μάταια να βρουν απασχόληση. Η συγκεκριμένη κατάσταση μάλιστα βαίνει επί τα χείρω από την έναρξη της πανδημίας και μετά.

 

Η λύση που δίνεται με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» αντιμετωπίζει ριζικά το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η αγορά εργασίας καθώς προβλέπει:

 

  1. Τη σύνδεση των αμοιβών-παρόχων και καταρτιζόμενων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης.
  2. Την αναβάθμιση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας μέσα από την ενεργοποίηση της Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  3. Τη συμμετοχή στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, όχι μόνον δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στελεχών από θεσμικούς φορείς όπως το ΕΕΔΕΓΕ που είναι βαθιοί γνώστες των αναγκών της αγοράς ανά κλάδο.

 

Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο και τη συμμετοχή του ΕΕΔΕΓΕ στην κοινοβουλευτική συζήτηση, η Πρόεδρος του, κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το ΕΕΔΕΓΕ στέκεται πάντα αρωγός σε νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων και που παράλληλα πριμοδοτούν την εργασία και όχι την ανεργία. Από την πλευρά μας, συνεισφέρουμε εποικοδομητικά στον διάλογο με προτάσεις όπως η επέκταση του μέτρου για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα προτείνουμε να αποτελέσουμε μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων προσφέροντας την πείρα και την τεχνογνωσία μας». 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: