Παρουσίαση του βιβλίου του Θόδωρου Λάκκα ''Ιβγάτι αγόρια μ΄ στου χουρό''

By on 22/02/2011

ΦΑΝΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ Ο Δήμος Κοζάνης, η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Κοζάνης και οι εκδόσεις ΜΟΧΛΟΣ παρουσιάζουν το βιβλίο του Θόδωρου Λάκκα με τίτλο:’ Ιβγάτι αγόρια μ΄ στου χουρό’  Αποκριά Κοζάνης, Τραγούδια των Φανών, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011 στην αίθουσα Κοβεντάρειο στις 7:00 μ.μ.


Συντονιστής της παρουσίασης θα είναι ο Μιχάλης Πιτένης, δημοσιογράφος – συγγραφέας, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ματίνα Τσικριτζή – Μόμτσιου, συγγραφέας – λαογράφος και ο Κώστας Ντίνας, καθηγητής Γλωσσολογίας – Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Θόδωρος Λάκκας γεννήθηκε το 1948 στην Κοζάνη, όπου και κατοικεί. Εκτός από την Αποκριά το άλλο μεγάλο του μεράκι είναι η ορειβασία. Είναι μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Σ.Ε.Ο. Κοζάνης από το 1978 μέχρι σήμερα και διετέλεσε πρόεδρός του για 12 χρόνια.

Η αγάπη του για τον τόπο και τις παραδόσεις του τον έφεραν από πολύ νωρίς στην αποκριάτικη σκηνή της πόλης. Από μικρός πήγαινε στο Φανό της γειτονιάς του όπου άκουγε και μάθαινε τα τραγούδια από γονείς, συγγενείς και γείτονες. Ως μαθητής γυμνασίου παρακολουθούσε τους κορυφαίους τραγουδιστές των Φανών, κυρίως στο Κιραμαριό, στη γειτονιά της μητέρας του και στα Μπουντανάθκα.

Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να μαθαίνει καινούργια τραγούδια και να τα λέει με την παρέα του κατά την διάρκεια της Αποκριάς. Εξακολουθεί να τραγουδάει μέχρι σήμερα και να συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα του Φανού της γειτονιάς του, του Λάκκου τ’ Μάγγαν, του οποίου είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη καθώς και στο Φανό Νεολαίας.

Μετά από πολύχρονη προσπάθεια κατάφερε να εντοπίσει και να καταγράψει ένα μεγάλο αριθμό αποκριάτικων τραγουδιών από όσο το δυνατόν γνησιότερους πληροφορητές. Συνεχίζει την ερευνά του μέχρι σήμερα ελπίζοντας να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια να διασωθεί το σημαντικό αυτό κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: