Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Μήνυμα Πρυτανικών Αρχών προς τους μελλοντικούς φοιτητές/τριες

By on 23/07/2021

Αγαπητές/οί μαθήτριες/ές και μελλοντικές/οί φoιτήτριες/ές,

έχοντας ολοκληρώσει τη σχολική σας φοίτηση, κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, βρίσκεστε μπροστά στο κομβικό σημείο της επιλογής των σπουδών σας για τη μετέπειτα πανεπιστημιακή σας εκπαίδευση. Η επιλογή αυτή σηματοδοτεί την απαρχή νέων συναρπαστικών διαδρομών που θα σας οδηγήσουν στην ακαδημαϊκή σας ολοκλήρωση και εύχομαι και στην επίτευξη των προσωπικών σας στόχων. Ανεξάρτητα από το επιστημονικό αντικείμενο που καθένας και κάθε μία από εσάς επιθυμεί για τις σπουδές του, η επιλογή του πανεπιστημιακού ιδρύματος για τη φοίτησή σας αποτελεί ορόσημο για την εξέλιξή σας.

Τα 22 Τμήματά που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας παρέχουν υψηλού επιπέδου σπουδές και καλύπτουν όλα τα επιστημονικά πεδία για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Οι απόφοιτοί μας έχουν υψηλά ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας, με αξιοθαύμαστη επαγγελματική σταδιοδρομία για πολλούς από αυτούς. Σήμερα, που η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή και στην αλλαγή του ενεργειακού της μοντέλου, το Πανεπιστήμιό μας έχει σημαντικό ρόλο και συνεισφέρει με την τεχνογνωσία του στο δύσκολο αυτό εγχείρημα. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής, το προσωπικό σε συνεργασία με τους φοιτητές μας καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα τις προκλήσεις που διαγράφονται όχι μόνο για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Έχουν τη δυνατότητα και τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν τη γνώση και την εμπειρία από τη συνεργασία τους με φορείς και εταιρείες που θα διαμορφώσουν την ενεργειακή πορεία της χώρας και το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής. 

Η άριστη υλικοτεχνική υποδομή των υπερσύγχρονων εργαστηρίων, βιβλιοθηκών, φοιτητικών εστιατορίων, εστιών και γυμναστηρίων προσφέρει ένα υψηλών προδιαγραφών ακαδημαϊκό περιβάλλον. Μακριά από τα προβλήματα των μεγάλων αστικών κέντρων, αποπνέουμε το αίσθημα ασφάλειας στους φοιτητές μας και στις οικογένειές τους και διασφαλίζουμε την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους. Ο επισκέπτης στο Πανεπιστήμιό μας αντικρίζει τη γνώριμη εικόνα ενός ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου που σε αντιδιαστολή με άλλα κεντρικά Πανεπιστήμια είναι καθαρό και πρωτίστως ασφαλές. Ένα Ίδρυμα που κάθε γονιός χαίρεται να στείλει το παιδί του. Οι εγκαταστάσεις μας ανανεώνονται διαρκώς και εντός του έτους πρόκειται να λειτουργήσει  το νέο, υπερσύγχρονο και αξιοζήλευτο campus της Πολυτεχνικής μας Σχολής. 

Ενισχύουμε τη συμμετοχή των φοιτητών μας στο πρόγραμμα Erasmus μέσω του δικτύου των 160 συνεργαζόμενων πανεπιστημίων στο εξωτερικό, υποστηρίζουμε την απασχόλησή τους στα ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται στο Πανεπιστήμιό μας και τους βοηθούμε να συνεργαστούν με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η Πανεπιστημιακή μας κοινότητα είναι συστρατευμένη πίσω από αυτή την προσπάθεια. Στην κατεύθυνση αυτή, καλλιεργούμε κουλτούρα ακαδημαϊκής ποιότητας και έχουμε θεσπίσει βραβεία αριστείας για τους φοιτητές μας που διακρίνονται για τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και την ερευνητική τους δραστηριότητα. Προσφέρουμε τη δυνατότητα αμειβόμενης απασχόλησης σε δομές του Ιδρύματος, μεριμνώντας όχι μόνο για την πλήρη ενσωμάτωση των φοιτητών στην πανεπιστημιακή μας ζωή αλλά ενισχύοντας παράλληλα και το εισόδημά τους. 

Έχουμε δημιουργήσει ένα κοινωνικά ευαίσθητο Πανεπιστήμιο, φιλικό προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με υποδομές φιλικές προς ΑμεΑ. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη μέριμνα και στη φροντίδα της υγείας (σωματικής και ψυχικής) των φοιτητών και των εργαζομένων. Στους χώρους μας λειτουργούν κέντρα ευεξίας αλλά και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης (ΜΥΦΕΟ)  που δημιουργούν ένα κλίμα φροντίδας για τους φοιτητές μας. Η αφοσίωσή μας στην ποιότητα ολοκληρώνεται με τον θεσμό του Συνήγορου του φοιτητή και την εφαρμογή διαδικασιών παραπόνων μέσω των οποίων διασφαλίζεται η διαρκής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η φοιτητική όμως ζωή δεν περιορίζεται μόνο στις ώρες διδασκαλίας και διαλέξεων σε αμφιθέατρα και εργαστήρια. Η καθημερινότητα των φοιτητών μας συμπληρώνεται από πλήθος φοιτητικών ομάδων που λειτουργούν στους χώρους μας με επιστημονικό, καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και αθλητικό περιεχόμενο και εμπλουτίζουν  με δημιουργικές δραστηριότητες τα χρόνια των σπουδών τους. Μέσω των ομάδων αυτών, οι φοιτητές μας ενσωματώνονται στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες τους αγκαλιάζουν, τους υποδέχονται και τους καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του τόπου.

Αγαπητοί μας μαθητές και μελλοντικοί φοιτητές, η έναρξη του νέου και ίσως πιο ενδιαφέροντος κεφαλαίου της ζωής σας, είναι προ των πυλών. Οι καθηγητές, το προσωπικό και όλοι οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται εδώ για να σας υποδεχτούν και να σας βοηθήσουν στην ακαδημαϊκή σας ολοκλήρωση. 

 

Οι Πρυτανικές Αρχές του 

Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: