Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Επετειακός Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών και Ημέρας των Γραμμάτων

By on 29/01/2021

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Απόψε στις 17:00 ο Επετειακός Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών και Ημέρας των Γραμμάτων, με κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Χρήστο Κυρατσού

Σας προσκαλούμε στον Εορτασμό των Τριών Ιεραρχών και της Ημέρας των Γραμμάτων που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 17:00.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο Δρ. Χρήστος Κυρατσούς, Αντιπρόεδρος Ερευνών επί των Μολυσματικών Ασθενειών και των Τεχνολογικών Ιικών Φορέων της εταιρείας Regeneron.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στη σελίδα Facebook και στο κανάλι YouTube του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

 

Πρόγραμμα
__________

ΈΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
17:00

 

ΜΗΝΥΜΑ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου
17:10

 

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ


17:15 Από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη

 

ΟΜΙΛΙΑ


17:20 Από τον Δρ. Χρήστο Κυρατσού, Αντιπρόεδρο Ερευνών επί των μολυσματικών ασθενειών και Τεχνολογικών Ιικών Φορέων της εταιρείας Regeneron, με τίτλο :
«Ανάπτυξη θεραπευτικών αντισωμάτων εναντίον του SARS-CoV-2».

 

 

ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ


17:55 Απονομή Βραβείων Αριστείας στην Έρευνα

 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ


18:10 Ωδείο Δημήτρη Δημόπουλου

 

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ


18:25

 

ΛΗΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


18:30

 

Λίγα λόγια για τον Δρ. Χρήστο Κυρατσού
__________

 

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και το 2004  μετέβη στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, απ’ όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές. Από το 2009 έως το 2011 υπήρξε ερευνητής στο Howard Hughes Medical Institute του New York University. Το 2011 αρχίζει να εργάζεται στη Regeneron στην οποία σήμερα είναι Αντιπρόεδρος Ερευνών επί των Μολυσματικών Ασθενειών και των Τεχνολογικών Ιικών Φορέων.

 

 

Ως επικεφαλής της έρευνας για τις μολυσματικές ασθένειες στη Regeneron, την εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Tarrytown της Νέας Υόρκης, ο Χρήστος Κυρατσούς ηγείται μιας από τις πλέον ελπιδοφόρες προσπάθειες ανάπτυξης φαρμάκων για τη θεραπεία και πρόληψη του COVID-19. Μάλιστα μόλις πριν λίγες μέρες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα μιας μελέτης σε υγιείς ανθρώπους η χορήγηση των εν λόγω αντισωμάτων αποτρέπει την εμφάνιση συμπτωματικής νόσου covid-19 και παράλληλα μειώνει το ιικό φορτίο και την πιθανότητα ασυμπτωματικής λοίμωξης. H Regeneron ειδικεύεται στα θεραπευτικά αντισώματα, αναπτύσσοντας θεραπείες που μιμούνται την ανθρώπινη ανοσολογική απόκριση στις μολύνσεις. Ο Δρ. Χ. Κυράτσους το 2014 συνέβαλε αποφασιστικά στην ταχεία εξέλιξη και θεραπεία της επιστημονικής αντιμετώπισης της επιδημίας του Έμπολα. Τα ποσοστά επιβίωσης μετά τη μόλυνση από τον ιό Έμπολά υπήρξαν πολύ χαμηλά, της τάξεως του 30%, ένώ μέσω των κλινικών δοκιμών που έγιναν στα μολυσμένα άτομα, φανερώθηκε ότι με τη χορήγηση του REGN-EB3 (το  μείγμα των αντισωμάτων) το ποσοστό επιβίωσης ανέβηκε στο 70%. Η εν λόγω θεραπεία έσωσε εκατοντάδες ανθρώπους από τον ιό.

 

Το 2009 τιμήθηκε για τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις με το βραβείο του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Columbia (2009 Dean’s Award for Excellence in Research). 

Το 2019 το περιοδικό Business Insider τον συμπεριέλαβε στους 30 ανθρώπους που αναμένεται να διαμορφώσουν παγκοσμίως το μέλλον των υπηρεσιών υγείας.

O Δρ. Χρήστος Κυρατσούς συμπεριλήφθη επιπλέον και στη λίστα “Fortune 40-under-40 2020, στην κατηγορίας της Υγείας.

Πηγή: https://fortune.com/40-under-40/2020/christos-kyratsous/

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: