giapraki.com

Πανελλήνιες Εξετάσεις: Μαθητές, Γονείς και Άγχος!

Στην Ελληνική κοινωνία, προκειμένου να θεωρείται κάποιος επιτυχημένος, χρειάζεται να έχει εισαχθεί σε οποιαδήποτε πανεπιστημιακή σχολή. Λόγω του παραπάνω, πολλές φορές τα παιδιά, τα οποία προετοιμάζονται για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις βιώνουν συναισθήματα ανησυχίας, νευρικότητας και φόβου που συχνά συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα, βιώνουν δηλαδή αυτό που ονομάζεται συχνά ως άγχος. Όταν το άγχος κυμαίνεται σε επίπεδα που το καθιστούν διαχειρίσιμο, μπορεί να θεωρηθεί και λειτουργικό, καθώς κινητοποιεί το άτομο και το βοηθάει να εντείνει την προσπάθεια του, προκειμένου να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Όσο πλησιάζουν όμως οι Πανελλήνιες Εξετάσεις το άγχος των εφήβων κορυφώνεται, οπότε εξελίσσεται από σύμμαχος σε εχθρό των μαθητών, καθώς ενεργοποιείται από αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με το φόβο της αποτυχίας.

Στις περιπτώσεις που το άγχος γίνεται μη ελεγχόμενο, μπορεί να συνοδεύεται και από σωματικές ενοχλήσεις, όπως πονοκεφάλους, στομαχικό άλγος, διατροφικές διαταραχές, δυσκολίες στον ύπνο και συχνούς εφιάλτες, ταχυκαρδία, αίσθημα ζάλης, τάση λιποθυμίας κ.ά. Έντονες μπορεί επίσης να είναι και οι συναισθηματικές διακυμάνσεις των μαθητών, οι οποίοι λόγω του άγχους μπορεί να αρνούνται να διαβάσουν, να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, να έχουν τάσεις φυγής, να εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά και θυμό, να είναι ευερέθιστοι και να κλαίνε με το παραμικρό. Το άγχος επηρεάζει τη σκέψη, το συναίσθημα, το σώμα μας και την απόδοση. Είναι ένας φαύλος κύκλος από αρνητικές σκέψεις («δεν θα τα καταφέρω», «δεν ξέρω τίποτα»), αρνητικά συναισθήματα (όπως απελπισία, θυμός) και ψυχοσωματικές αντιδράσεις (ζαλάδες, αϋπνία, κοιλιαλγίες). Για να σπάσει αυτός ο κύκλος οι έφηβοι χρειάζονται βοήθεια και από τους γονείς τους. Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν να ελέγχουν αυτό που λέγεται ΑΓΧΟΣ και όχι να ελέγχονται από αυτό. Στο σημείο αυτό θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούν κάποιες στρατηγικές διαχείρισης του άγχους τόσο από τους μαθητές όσο και από τους γονείς τους:

Για τους μαθητές:

 

Για τους γονείς:

Οπλισμένα με υπομονή και ψυχραιμία και με ήρεμους γονείς στο πλευρό τους, τα παιδιά θα φέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και θα κατακτήσουν τα πρώτα σοβαρά βήματα προς την αυτονόμηση και την ενηλικίωση.

Καλή επιτυχία σε όλους!!!

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                     Μαρία Χλιαρά,

                                                                          Κοινωνική Λειτουργός 3ης ΤΟ.Μ.Υ. Κοζάνης

 

Exit mobile version