Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού 2018 ή τι μπορώ να κάνω για την εξάλειψη της πείνας!

By on 16/10/2018

Ως «a #ZeroHunger world» πρέπει να αναζητήσετε στο διαδίκτυο τη δράση του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού για το έτος 2018, η οποία γιορτάζεται την 16η Οκτωβρίου κάθε έτους, ημέρα ίδρυσης του FAO πριν από 73 έτη!

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης προτείνονται ενέργειες με σκοπό την «εξάλειψη της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030», όπως αναφέρει και η φετινή θεματική αφιέρωση.

Πολύ απλά, μπορούμε να δράσουμε στα εξής επίπεδα:

Υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και βιώσιμης διατροφής. Προτείνεται η Μεσογειακή Διατροφή που προτάσσει τρόφιμα απλά και θρεπτικά, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Χρήση απλών και γρήγορων συνταγών που δεν καταστρέφουν τις θρεπτικές ουσίες των τροφίμων. Εδώ μπορούν να βοηθήσουν οι διατροφολόγοι και οι μάγειρες που έχουν εκπαιδευτεί από ειδικούς. Χρησιμοποίηση υλικών που μόνοι μας παράγουμε στο χωράφι, στον κήπο του σπιτιού/πολυκατοικίας ή ακόμη και στη γλάστρα του μπαλκονιού μας!  

Μικρότερη σπατάλη φαγητού. Σχεδιασμός εβδομαδιαίου πλάνου διατροφής και αγορά πρώτων υλών με λίστα, ώστε τίποτα να μη λείψει ούτε να περισσέψει και πεταχτεί. Επαναχρησιμοποίηση φαγητού ή μέρους αυτού που δεν έχει καταναλωθεί.  Χρήση ή παραγγελία (αν τρώμε έξω ή απ’ έξω) μικρότερων μερίδων φαγητού. Κομποστοποίηση. Επίσης, χαρίστε το φαγητό που περίσσεψε σε γειτονικό ή άλλο άτομο που το έχει ανάγκη!

Ολοκληρωμένη αγροτο-κτηνοτροφική προσέγγιση. Υιοθέτηση νέων, βιώσιμων μεθόδων που οδηγούν σε αυξημένη απόδοση και παραγωγή. Βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων προστατεύοντας την υγεία των καταναλωτών, μέσω αξιοποίησης της τεχνογνωσίας ειδικών. Εφαρμογή πολιτικών στήριξης των καλλιεργητών, κτηνοτρόφων και αλιέων, σε πολλαπλά επίπεδα.

Ας μην ξεχνάμε ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του FAO. Η αιτιολογία του «παράδοξου» φαινομένου πολλαπλή και επί πολλοίς συζητήσιμη. Η ουσία είναι να βρεθεί λύση, με διατομεακή συμμετοχή σε μια προσπάθεια επίτευξης παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Όλα συγκλίνουν στην απαίτηση για εφαρμογή διατροφικής πολιτικής και κατάλληλης εκπαίδευσης όλων των εμπλεκόμενων (ατόμων, ομάδων, φορέων) μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα οργανωθούν από την Πολιτεία. Αρκεί να υπάρχει θέληση, σωστή οργάνωση και σχεδιασμός!

 

Σιλιάφη Αναστασία

Διατροφολόγος, MEd Εκπαίδευση Ενηλίκων

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: