Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού

By on 16/10/2019

Το θέμα της φετινής χρονιάς «Our actions are our future: Healthy diets for a ZeroHunger World» που, σε ελεύθερη μετάφραση, όπως αναφέρει και ο ΕΦΕΤ: «Υγιεινός τρόπος διατροφής για εξάλειψη της πείνας».

Πριν αρχίσουν τα πανηγυράκια και γεμίσουν οι πλατείες «αδυνατιστές», καλό είναι να γνωρίζει ο κόσμος ότι ο ρόλος του διατροφολόφου-διαιτολόγου είναι πολλαπλά σημαντικός για την κοινωνία. Ιδιαίτερα όταν συντάσσεται με την παγκόσμια επιταγή για σωστή διατροφή προκειμένου να εκλείψουν οι οποιεσδήποτε παθογένειες σε σωματικό, πνευματικό ή και ψυχικό επίπεδο ώστε οι κοινωνίες και οι πολιτισμοί να έχουν υγεία στο μέλλον ή ακόμη και να … έχουν μέλλον!

Ας ακολουθήσουμε τις οδηγίες των διατροφολόγων σχετικά με την επιλογή υγιεινών και ασφαλών τροφίμων, διατήρηση της βιοποικιλότητας, προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή και αποφυγή ανθυγιεινών τροφίμων που σχετίζονται με ασθένειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες για την υγεία μας.  Παράλληλα, μία πιο ενεργός ζωή μέσω της αύξησης της φυσικής δραστηριότητας κοντά στη φύση, ακόμη και μέσω της εκμετάλλευσης των αγαθών που η γη μας προσφέρει σίγουρα αποτελούν έναν καταπληκτικό συνδυασμό!

Ναι στον μητρικό θηλασμό που μπορεί να θωρακίσει την υγεία των παιδιών μας.

Ναι σε καλά διατρεφόμενα και υγιή παιδιά που θα γίνουν υγιή ενήλικα άτομα και θα προσφέρουν πολύπλευρα στην ανάπτυξη και εξέλιξη της κοινωνίας.

Ναι στη θωράκιση της υγείας όλου του πληθυσμού μέσω ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, που αποκλείουν δυσθρεψίες παντός φύσεως.

Ναι στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ναι στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας λόγω ελλιπούς διατροφής και σε έναν πιο υγιή, ασφαλή και παραγωγικό πλανήτη. 

Ναι. Γιατί το μέλλον αυτού του πλανήτη μας αφορά όλους!

 

Περισσότερες πληροφορίες για την “World Food Day”, 

στην αφιέρωση του FAO για το φετινό θέμα εδώ:

http://www.fao.org/world-food-day/theme/en/

στο πολύ περιεκτικό βίντεο

στο Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ εδώ:

http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=1996

 

Σιλιάφη Αναστασία, 

Διατροφολόγος, εκπαιδεύτρια ενηλίκων

 

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: