Πάρις Κουκουλόπουλος: Η δημοκρατική άμυνα

By on 28/11/2022
Κουκουλόπουλος

Τα ευρήματα όλων ανεξαίρετα των δημοσκοπήσεων της τελευταίας περιόδου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ορίζουν με σαφήνεια το διακύβευμα των εκλογών. Οι πολίτες ζητούν καθαρές απαντήσεις για την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, ανησυχούν έντονα από τα φαινόμενα κοινωνικής σήψης που πολλαπλασιάζονται και θέτουν μετά από χρόνια ζήτημα δημοκρατίας και δικαιωμάτων που κλονίζονται συθέμελα από το κυβερνητικό σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. 

 

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της πρόθεσης ψήφου γιατί πολύ απλά ακυρώνουν τη στρατηγική τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος της αυτοδυναμίας που επιδιώκει ο κ Μητσοτακης φαίνεται ανέφικτος, το ίδιο και η προοδευτική κυβέρνηση του κ Τσίπρα αφού κινείται μακριά από την πρώτη θέση και οπως έχει ξεκαθαρίσει μια «κυβέρνηση ηττημένων» δεν τον αφορά. Επειδή κανένας δεν παραιτείται εύκολα από τη στρατηγική του είναι πολύ καθαρό ότι αμφότεροι επιδιώκουν τη συμπίεση του ΠΑΣΟΚ επιλέγοντας την τυφλή πόλωση ενόψει και της επαναληπτικής εκλογής που με βάση τα λεγόμενα τους φαίνεται να τη θεωρούν δεδομένη. 

 

Αν είχαν μπει στον κόπο να ερμηνεύσουν την πολιτική στάση και αντίληψη των πολιτών που δεν εγκατέλειψαν ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν θα ήταν τόσο αισιόδοξοι. Αν αξιολογούσαν μάλιστα το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει σοβαρή δυναμική, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, στη νέα γενιά μάλλον θα έπρεπε να ανησυχούν. Εάν υπάρξουν δεύτερες συνεχόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, ας το σημειώσουν για να το θυμούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι. 

 

Πέραν αυτού το πλέον σημαντικό είναι ότι οι πολίτες ζητούν καθαρές απαντήσεις απορρίπτοντας την τυφλή πόλωση γιατί το πρόβλημα τους είναι η ακρίβεια και όχι αν πχ τον Άδωνη Γεωργιάδη θα διαδεχτεί η Θεανώ Φωτίου. Για να το θέσουμε πιο σοβαρά, για ποιο λόγο να εμπιστευθεί ο πολίτης τον κ Μητσοτάκη όταν η βαθμολογία του στο ενεργειακό, κεντρικό ζήτημα της εποχής μας, είναι κάτω από το μηδέν και από την άλλη τον κ Τσίπρα με την ερμαφρόδιτη στάση του στην αμυντική θωράκιση της χώρας; Το ίδιο ερώτημα τίθεται σε αμφότερους για μια σειρά κρίσιμα ζητήματα από την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης μέχρι την ανικανότητα τους να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Από τη συστηματική αποδυνάμωση της αυτοδιοίκησης μέχρι την ανυπαρξία στήριξης της αγροτιάς την ώρα που η ύπαιθρος συρρικνώνεται ανησυχητικά.

 

Η χώρα βρίσκεται στις συμπληγάδες του ελιτισμού και του λαϊκισμού που αλληλοτροφοδοτούνται οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε νέα αδιέξοδα. Το βράδυ των εκλογών ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και όσοι απαξιώνουν εκ των προτέρων την κρίση του λαού επιδιώκοντας αλλεπάλληλες εκλογές θα βρουν απέναντι τους δημοκρατική άμυνα. 

 

Στο διακύβευμα των εκλογών όπως τέθηκε πιο πάνω εστιάζουμε όλη την προσπάθεια μας στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που μας απασχολεί είναι να έρθουμε πιο κοντά στον ελληνικό λαό εκφράζοντας τους πόθους και τις αγωνίες του και όχι με ποιον θα συνεργαστούμε. Ο πραγματικός  συσχετισμός  δυνάμεων που θα προκύψει στις εκλογές καθορίζει τις επιλογές μας και  αυτό πρέπει να είναι σαφές. Δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα σε μια κυβέρνηση, πιστεύουμε στην υπεροχή των ιδεών μας και ζητάμε από το λαό να μας δώσει τη δύναμη να τις εφαρμόσουμε.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: