Ο Σύλλογος για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και για την Ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου – Ρυακίουγια για τη μη τήρηση των Περιβαλλοντικων Όρων στο σύστημα διαβροχής στους ταινιοδρόμους μεταφοράς τέφρας

By on 19/08/2022
Σύλλογος για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και για την Ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου
Το 2019 μετά από καταγγελία του Συλλόγου μας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας βεβαίωσε παράβαση και όρισε πρόστιμο για τη μη τήρηση των Περιβαλλοντικων Όρων, όσον αφορά το σύστημα διαβροχής στους ταινιοδρόμους μεταφοράς τέφρας από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στα Ορυχεία.
Με επιστολή μας στον Διευθυντή Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, στις 07-06- 2022, αναφέραμε τη μη συμμόρφωση της Διεύθυνσης των Ορυχείων και την μη αποκατάσταση της λειτουργίας του Συστήματος Διαβροχής, δηλαδή μπεκάκια ανά 20 μέτρα κατά μήκος των ταινιοδρομων μεταφοράς τέφρας.
Το πρόβλημα παραμένει και παρόλο που επισημάνθηκε εκ νέου στην παραπάνω επιστολή μας, κατά έναν περίεργο τρόπο η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, ενώ το 2019 βεβαίωσε την παράβαση ορίζοντας και το ανάλογο πρόστιμο, μετά από τρία (3) χρόνια, μέχρι και σήμερα το 2022, η κατάσταση παραμένει η ίδια χωρίς να έχει αλλάξει κάτι και χωρίς η Αρμόδια Υπηρεσία να κάνει κάτι για αυτό !!!
Στην επιστολής μας τονίζουμε ότι το Σύστημα Διαβροχής δεν επισκευάστηκε – αποκαταστάθηκε ποτέ από τότε !!!
Τίς τελευταίες δύο ημέρες 16 & 17-08-2022, στον κύριο ταινιόδρομο μεταφοράς τέφρας από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου προς τα Ορυχεία γίνεται συντήρηση, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ο εφεδρικός ταινιοδρομος, ο οποίος δεν τηρεί τους Περιβαλλοντικούς Όρους με μπεκ ανά 20μ. και για τον οποίο είχε επιβληθεί το πρόστιμο το 2019 !!!
Επικοινωνήσαμε με το Διευθυντή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στις 16-08-2022 και αναφέραμε ακόμα μια φορά το γεγονός, για να πάρουμε την απάντηση πως θα γίνει έλεγχος από την Υπηρεσία του εάν βρεθεί αυτοκίνητο !!!
Το πρωί 17-08-2022, επικοινωνήσαμε και πάλι με το Διευθυντή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, ο οποίος μας δήλωσε ότι δεν έγινε επιτόπου έλεγχος στους ταινιοδρόμους από την υπηρεσία του, αλλά επικοινώνησε με τον αρμόδιο Διευθυντή του ορυχείου και του είπε ότι όλα λειτουργούν κανονικά, στέλνοντας του μάλιστα και σχετικό βιντεάκι !!!
Τώρα, αυτή τη στιγμή, συνεχίζει να υφίσταται η παράβαση των Περιβαλλοντικων Όρων από την πλευρά των Ορυχείων !!!!
Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, αδυνατεί να κάνει επί τόπου ελέγχους όπως υποχρεούται και αρκείται σε τηλεφωνικές επιβεβαιώσεις από τους ελεγχόμενους της !!!
Ενημερώσαμε το γραφείο του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδη και της Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης κ. Δαδαμόγια για όλα τα παραπάνω και περιμένουμε να γίνουν άμεσα οι ανάλογες και προβλεπόμενες από τον Νόμο ενέργειες από τους Αρμόδιους Φορείς, έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο Νόμος όπως ορίζεται από τους Περιβαλλοντικους Όρους και να ενημερωθούν τόσο ο Σύλλογος αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής που υφίστανται τις συνέπειες από τους ταινιοδρόμους μεταφοράς τέφρας !!!
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία ρητά αναφέρει πως : Η κακή διαχείριση της ΔΕΗ όσον αφορά την τέφρα, είναι η αιτία για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο στην περιοχή μας !!!
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 που “ανακαλύφθηκε”, αλλά και για πολλά χρόνια πριν οι κάτοικοι της περιοχής έπιναν αυτό το ακατάλληλο νερό για ανθρώπινη χρήση και κατανάλωση, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία μας..!!!
Υ.Γ. 1 : Από την Μελέτη του Α.Π.Θ. για το Εξασθενές Χρώμιο στο πόσιμο νερό, στην περιοχή του Ελλησπόντου, αποδεικνύεται ότι για την παρουσία του ευθύνεται η διαχείριση της τέφρας από την Επιχείρηση της ΔΕΗ, κάτι που επιβεβαιώνεται και σε Μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που έχουν πραγματοποιήσει πριν από το 2013 !!!
Στην τελευταία Μελέτη όμως του Ε.Μ.Π. η οποία μάλιστα έγινε εν κρυπτό, για λογαριασμό της ΔΕΗ, όταν προέκυψε το πρόβλημα με το νερό δηλητήριο μετά το 2013, αναφέρει ότι αυτή η τέφρα (η οποία ευθυνόταν μέχρι πριν), ότι τώρα είναι αθώα, όμως στην Μελέτη αυτή που δεν παρουσιάστηκε ακόμα, δεν υπάρχει πρόσβαση και δυνατότητα από όποιον ενδιαφέρεται να την μελετήσει !!!
Υ.Γ. 2 : .Όσον αφορά την Μελέτη του Α.Π.Θ. η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κοζάνης δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις από το 2013 απέναντι στο Πανεπιστήμιο και κανείς δεν ενημερώνει για το τι συμβαίνει !!!
Υ.Γ. 3 : Στους Περιβαλλοντικούς Όρους είναι σαφές ότι πρέπει νά υπάρχουν μπεκ διαβροχής ανά 20 μέτρα στους ταινιοδρόμους μεταφοράς τέφρας και από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα πως οι Αρμόδιες Υπηρεσίες δεν ελέγχουν (μόνο) αν υπάρχει σκόνη τέφρας μια συγκεκριμένη στιγμή, αλλα οφείλουν να ελέγχουν (και) αν υπάρχουν μπεκ και αν λειτουργούν σωστά έτσι ώστε όταν θα χρειαστεί να γίνει η καταβροχη της σκόνης τέφρας !!!
Υ.Γ. 4 : Τίθενται σημαντικά και μεγάλα ερωτήματα για το πως λειτουργούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες και Αρχές και αν εν τέλει προστατεύουν το Δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες, ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο…;;;!

Δειτε σχετικά φωτογραφίες και βίντεο

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: