«Ο ηγέτης και η κατεύθυνση» του Λάζαρου Γ. Κώτσικα

By on 20/02/2019

Όσο διογκώνονται τα προβλήματα της Ελλάδος και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι καταλήγουμε και πάλι σε αδιέξοδο, τόσο και μεγαλώνει το πλήθος αυτών που συμφωνούν πως λείπει από την χώρα μας, η μεγάλη προσωπικότητα. Ο ηγέτης.

Η παρουσία ενός ηγέτη αφήνει το ξεκάθαρο αποτύπωμα του, είτε στην πολιτική είτε στην στρατιωτική είτε στην οικονομική ιστορία ενός τόπου, ενός κράτους. Είναι το σημείο σταθμός. Ηγέτες υπάρχουν και στον επιχειρηματικό κόσμο. Παραδείγματα πολλά. Ένας Winston Churchill, ένας Steven Jobs. Ένας Ελευθέριος Βενιζέλος, ένας Αριστοτέλης Ωνάσης. Είναι ο άνθρωπος που όλοι θα γυρίσουμε προς το μέρος του όταν πρέπει να ληφθεί μια κρίσιμη απόφαση. Αναγνωρίζει πως όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση από αυτόν. Δεν θα κρυφτεί. Δεν θα αποποιηθεί καμία ευθύνη.

Δεν υπάρχει λίστα δικαιολογητικών που θα πρέπει να έχει κάποιος για να επιλεγεί ως ηγέτης. Δεν επιλέγουμε τον ηγέτη. Επιλέγεται ο επικεφαλής και η πορεία του θα δείξει αν έχει την χαρισματική προσωπικότητα του ηγέτη. Θέμα προσωπικότητας λοιπόν.

Η εξέλιξη της δομής του χάρτη της αυτοδιοίκησης δείχνει ότι προχωράμε όλο και περισσότερο στην δημιουργία μεγάλων δήμων, που θα γίνονται όλο και περισσότερο αυτόνομοι, όπου η παρουσία ενός δημάρχου ηγέτη θα είναι πιο απαραίτητη. Που θα στελεχώνεται από μια πλειάδα ανθρώπων όχι μόνο για να υπερψηφίζουν και να καταψηφίζουν αποφάσεις σε ένα δημοτικό συμβούλιο. Αλλά αυτών που με μπροστάρη τον δήμαρχο θα δώσουν την κατεύθυνση στον δήμο. Εκεί που θεωρούν πως ο δήμος θα συναντήσει την ανάπτυξη. Ο δήμαρχος ηγέτης, ο δήμαρχος οραματιστής.

Δεν παραβλέπουμε την καθημερινότητα. Αλλά της αρμοδιότητας του μηχανισμού του δήμου. Η ηγετική ομάδα του δήμου φροντίζει ώστε ο μηχανισμός αυτός να είναι σωστά στελεχωμένος, εξοπλισμένος και συντονισμένος.

Μίλησα για αδιέξοδο. Στο Δήμο Βοΐου όσοι παρακολουθούμε, από κοντά ή από μακριά, τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου καταλαβαίνουμε ότι αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πλήθος προβλημάτων. Προβλημάτων που λύνονται μόνο με την λήψη αποφάσεων που ίσως δυσαρεστήσουν πολλούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οικονομικό άνοιγμα στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Έχουν διαπιστωθεί οι λόγοι που προκάλεσαν αυτή την μεγάλη διαφορά και τα μέτρα αντιμετώπισης που θα ελαττώσουν το έλλειμμα. Ποιος όμως θα πάρει την απόφαση; Απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί με γνώμονα το κοινό καλό.

Αλλά αυτό τον δήμο απασχολεί ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας. Που αν δεν επιλυθεί θα επιβεβαιώσει την διαβάθμιση του. Είναι η ανεργία που μαστίζει όλη την περιοχή και έχει αναγκάσει πολλούς από τους κατοίκους του, να το εγκαταλείψουν αναζητώντας αλλού μια καλύτερη τύχη. Χωριά ερημώνουν και αστικά κέντρα συρρικνώνονται. Οι παραγωγικοί κλάδοι που έθεταν σε κίνηση την οικονομία του είναι σε βαθειά ύφεση. Η κτηνοτροφία, η γεωργία, το εμπόριο της γούνας.

Ο Δήμος Βοΐου είναι από τους μεγαλύτερους σε γεωγραφική έκταση. Όλα αυτά τα χρόνια οι ομάδες τον διοίκησαν, οι δημότες τον επέλεξαν, με την κουλτούρα που επιβάλλουν οι απαιτήσεις που δημιουργούν, το μέγεθος, οι ανάγκες, τα προβλήματα ενός τόσου μεγάλου δήμου; Εδώ και μήνες, τρεις μήνες πριν την καθοριστική μέρα, οι διεκδικητές του ρόλου του επικεφαλής του δήμου, εναγωνίως προσπαθούν να σχηματίσουν ένα συνδυασμό υποψηφίων συμβούλων. Στόχος η δημιουργία ενός επιτυχημένου ψηφοδελτίου στις εκλογές ή στην διοίκηση του δήμου; Πρέπει προφανώς να εκλεγεί αλλά αν είναι ακατάλληλο;

Η θητεία της τρέχουσας δημοτικής αρχής έχει ουσιαστικά τελειώσει. Στο επόμενο δήμαρχο και στην ομάδα του θα στρέψουμε το κεφάλι μας. Προς τα πού θα πάμε;

Μήπως λοιπόν θα πρέπει να μας δώσει ο καθένας τους κάποια σημάδια, για το αν έχει την δυναμική, από επικεφαλής να γίνει ο ηγέτης του δήμου; Μήπως αν όχι για τους σταθμούς της πορείας που θα ακολουθήσει θα πρέπει να μας μιλήσει για τον τελικό της προορισμό και για το είναι εφικτός; Θα πάρει τις δύσκολες (για μερικούς) αποφάσεις για το καλό όλων;

Επιτέλους, πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε κάποια από αυτά τα πράγματα. Τα περιθώρια στενεύουν.

Λάζαρος Γ. Κώτσικας

Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: