Ο «Απολογισμός της Περιφερειακής Αρχής» θα μείνει στην ιστορία του τόπου ως ο απολογισμός με τη μεγαλύτερη έλλειψη ειλικρίνειας, στην πιο κρίσιμη περίοδο για την Δυτική Μακεδονία

By on 01/02/2022

Ο κ. Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια του ετήσιου απολογισμού είπε πως παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες με την απολιγνιτοποίηση και την πανδημία, η Περιφερειακή Αρχή κατάφερε να θέσει σε εφαρμογή το σχεδιασμό της και πως άρχισε να αποδίδει καρπούς. Μας διαβεβαίωσε επίσης πως η Δυτική Μακεδονία θα μπει σε τροχιά ανοδικής πορείας από το 2022 και θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο με εκατοντάδες έργα και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι πολιτικά άκομψο την ώρα που η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, η Φλώρινα, τα Γρεβενά και η Καστοριά μαστίζονται από ανεργία, φτώχεια και φυγή κόσμου προς αναζήτηση εργασίας να δημιουργούμε ελπίδες στους συμπολίτες μας διαβεβαιώνοντάς τους πως όλα θα αλλάξουν τόσο γρήγορα, προσδοκώντας μόνο και μόνο στο πολιτικό όφελος των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023.

Τα δρώμενα για τον τόπο μας ασφαλώς και δεν είναι έτσι. Ζούμε μία παντελής έλλειψη διεκδικήσεων προς όφελος του τόπου από την Περιφερειακή Αρχή. Θα αναφέρω ως κορυφαίο παράδειγμα την έλλειψη διεκδίκησης των «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» όπου εξήγγειλαν δύο κορυφαίοι υπουργοί της Κυβέρνησης πριν από δύο χρόνια στην Πτολεμαΐδα, αλλά ασφαλώς και την κακοδιαχείριση των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης την εποχή της πανδημίας. Ειδικότερα οφείλω να αναφέρω την παταγώδη αποτυχία του προγράμματος στήριξης «μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» όπου υπήρξε άνιση κατανομή των χρημάτων και το μόνο που κατάφερε είναι να σπείρει διχόνοια στους επιχειρηματίες του τόπου μας.

Κύριε περιφερειάρχη όχι μόνο δεν καταφέρατε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων στην πιο κρίσιμη περίοδο για την Δυτική Μακεδονία, αλλά αντιθέτως επιταχύνατε στο μέγιστο βαθμό τις επιπτώσεις της απολυτοποίησης για την τοπική κοινωνία. Εξαγγείλατε έργα όπου εύχομαι και εγώ να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό. Ποιους όμως θα εξυπηρετούν αυτά τα έργα όταν θα έχουν φύγει και οι τελευταίοι νέοι προς αναζήτηση εργασίας από τον τόπο μας; Η απογραφή στην Δυτική Μακεδονία την καθιστά την περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη. Επίσης η Δυτική Μακεδονία φέρεται να είναι η περιφέρεια με τους περισσότερους νέους που φεύγουν προς αναζήτηση εργασίας. Αλήθεια δεν το βλέπετε αυτό; Ή μήπως περιμένετε τα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής;

Ελπίζουμε στον απολογισμό του 2023 να είστε πιο ειλικρινής και να κάνετε πιο σκληρή αυτοκριτική, καθώς από τις πολιτικές επιλογές σας επηρεάζονται εκατοντάδες χιλιάδες ζωές συμπολιτών μας Δυτικομακεδόνων. Από υποσχέσεις χορτάσαμε κύριε Περιφερειάρχη, θελουμε να είστε αποτελεσματικός σε ότι έχετε εξαγγείλει. Και να είστε σίγουρος πως η κριτική που ασκούμε στην πολιτική σας, υπάρχει και για να στηρίζει και τις επιλογές προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί να βλέπουμε κι εμείς πώς κάνετε βουτιά στην κοινωνία, δε φτάνει να βρίσκεστε στο γραφείο σας από τις εφτά το πρωί, πρέπει να ζείτε την καθημερινότητα του κάθε συμποπολίτη και να αφουγκράζεστε τις ανησυχίες μας. Η «μετάβαση» για είναι «δίκαιη» πρέπει να συμμετέχει ενεργά και η κοινωνία. Και η κοινωνία πρέπει να έχει σε αυτές τις περιπτώσεις ως «ακροατή» τους άρχοντες του τόπου, ειδικότερα δε, το κορυφαίο πολιτικό όργανο της Δυτικής Μακεδονίας. Κάντε λαϊκές συνελεύσεις, αφουγκραστείτε τους συμπολίτες μας και μεταφέρετε τις απόλυτα δικαιολογημένες ανησυχίες τους στο κέντρο. Οφείλω να θυμίσω πως «κανείς δεν μπορεί να διοικήσει αποτελεσματικά, αν δεν αφουγκράζεται την κοινωνία του».

Εύχομαι σε εσάς προσωπικά, αλλά και σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, το 2022 να είναι ένα έτος όπου θα τελειώνουμε με την πανδημία και στο τέλος του θα μας βρει όλες και όλους υγιείς. Η εποχή απαιτεί επαγρύπνηση και όπου χρειάζεται συμπόρευση και διεκδίκηση από ολόκληρο το Περιφερειακό Συμβούλιο προς όφελος της Δυτικής Μακεδονίας.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για λανθασμένες πολιτικές επιλογές, ούτε για πολιτική εσωστρέφεια. Ενωμένοι και μόνο μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα στον τόπο μας.

Κάτανας Χάρης

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: