«Ούτε ένα «ήμαρτον» από Σαμαρά – Βενιζέλο» Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

By on 04/01/2019

Οι διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις που συνεχώς δικαιώνουν συνταξιούχους και εργαζόμενους για αναδρομικά περικοπών (επιστροφές αναδρομικών σε στρατιωτικούς κ.α.), στηρίζονται πάνω στην τελεσίδικη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του 2ου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012.

Το σκεπτικό του ΣτΕ τεκμηριώνεται κυρίως στην 7η παράγραφο της απόφασης. Αναφέρεται σε συγκεκριμένα άρθρα του συντάγματος, που πρέπει να γνωρίζουν ΟΛΟΙ  οι Έλληνες (πλην των κατεχόντων…) και που φυσικά παρέκαμψαν ταχυδακτυλουργικά επιχειρώντας, αν και τα  γνώριζαν οι Σαμ-Μπένι (συνταγματολόγος γαρ) χωρίς να «κοκκινίζουν».

ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΒΑΣΙΚΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

7 Το Σύνταγμα ορίζει, στο άρθρο 2 παρ. 1, ότι «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας» στο άρθρο 4 ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (παρ. 1) και ότι «συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους» (παρ. 5)∙ στο άρθρο 22 παρ. 5  ότι «Το Κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει» στο δε άρθρο 25 ότι «Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους», ότι «Οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει … να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας …» (παρ. 1), ότι «Το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης» (παρ. 4) …… Χωρίς την απαραίτητη αναλογιστική μελέτη, με την αφαίμαξη δις ΕΥΡΩ των Ασφαλιστικών Ταμείων από την εφαρμογή  του PSA και περικόπτοντας συνεχώς από τους ίδιους και τους ίδιους!

 

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  (ΣΑΜ-ΜΠΕΝΙ)

Με το Μνημόνιο Συνεννόησης  ν 4046/2012 άρθρο 6 έγιναν γενναίες οριζόντιες περικοπές συντάξεων 12% και άνω πάνω από τα 1300 ΕΥΡΩ. Με τους ν 4051/2012 & ν 4093/2012 εφαρμόσθηκαν τα μέτρα περικοπών, μαζί με τα δώρα-ψίχουλα που απέμειναν την 1η/1/2013.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ   (ΣΑΜ-ΜΠΕΝΙ)

Με το ν 4052/2012 δημιουργείται το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης διαμορφώνεται και από τον «συντελεστή βιωσιμότητας» ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις καταβαλλόμενες ήδη συντάξεις, μέσω μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές χωρίς ελλείμματα στο Ταμείο και αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν μετά την εφαρμογή βιωσιμότητας προκύπτει έλλειμμα, με απόφαση του Υπ. Εργασίας  ύστερα από πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται (δηλ. θα μειώνεται πάλι) πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την προϋπόθεση της μη ύπαρξης ελλείμματος και το επόμενο έτος, (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος-μέιλ Χαρδούβελη;) αποκλείοντας και πάλι κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό (πλήρης καταστρατήγηση συνταγματικών διατάξεων).

Μήπως η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του 2ου μνημονίου είναι και αυτό μια σκευωρία κύριοι, όπως ισχυρίζεστε για όλα όσα χρεώνεστε; Χρωστάτε ή όχι ένα βροντερό «ήμαρτον» στους πολλούς που δυστύχησαν με τις έκνομες αποφάσεις σας;

Στο 12ο Συνέδριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ θέλησαν ν’ αναδείξουν και πολύ σωστά το κοινωνικό προφίλ του κόμματος. Για να γίνουν ευρύτερα πιστευτοί οφείλουν να καταδικάσουν και να αποκηρύξουν αυτές τις πολιτικές. Τότε θα είναι και αξιόπιστοι.

Μακάρι το πολιτικό σύστημα να μπορούσε (να ήθελε) να αποβάλει αντί να παρέχει ομπρέλα προστασίας «ακαταδίωκτου» στους πολιτικούς-καταπατητές του συντάγματος και τα κάθε είδους «τρωκτικά», θα ήταν η πρέπουσα συγγνώμη προς το λαό, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια …..

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: