Ομιλία της Παρασκευής Βρυζίδου για το Νομοσχέδιο: “Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας”

By on 15/12/2019

Ομιλία της Παρασκευής Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για το Νομοσχέδιο: “Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας” 

«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, σήμερα έρχεται προς ψήφιση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Άμυνας, μετά από μία διεξοδική επεξεργασία, που θα δώσει τους άξονες και τους κανόνες, για να μπορέσουν να λυθούν σημαντικά λειτουργικά θέματα του Υπουργείου Άμυνας.

Ωστόσο, συμπτωματικά το νομοσχέδιο έρχεται σε μια στιγμή όπου υπάρχουν στην επικαιρότητα μεγάλα ζητήματα με τη γειτονική χώρα, η οποία πέρα από τις πάγιες απειλές της, βάζει σε δράση σχέδια, λόγους και έργα τα οποία έρχονται σε σύγκρουση με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Την παρούσα χρονική στιγμή οφείλουμε όλοι να δώσουμε τον αγώνα μας. Και μας δίνεται η ευκαιρία σήμερα να το πράξουμε, οι Βουλευτές από το Βήμα της Βουλής να καταθέσουμε τις απόψεις μας, ο Πρωθυπουργός σε διεθνές επίπεδο δίνει τον δικό του αγώνα, οι παρατάξεις με την ομοψυχία και το μήνυμα ενότητας που δίνουν προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως διεφάνη από τις τοποθετήσεις στις επιτροπές και εκτιμώ ότι έτσι θα είναι και κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου, θα δοθεί το μήνυμα και θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή είναι θετικό ότι συζητείται αυτό το νομοσχέδιο, γιατί μέσα από τα άρθρα του φαίνεται ότι υπάρχει οργάνωση στο Υπουργείο Άμυνας, η χώρα μας είναι ισχυρή και βέβαια, εάν υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες ή κάποια θέματα που δεν λύθηκαν επί σειρά ετών, η σημερινή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και το αρμόδιο Υπουργείο –γι’ αυτό και τα έχει φέρει έτοιμα εδώ σήμερα προς ψήφιση- να δώσει τέλος στα προβλήματα και οργανωμένα να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες, έτσι ώστε να είναι πραγματικά οργανωμένο το Υπουργείο μας και η άμυνα της χώρας.

Το πρώτο άρθρο αναφέρεται στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τον F16. Μια σημαντική μέριμνα έρχεται σε εφαρμογή, μετά τη διακρατική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου εκτός του ότι θα τα εκσυγχρονίσουμε, το 70% του κόστους αυτού του προγράμματος θα απασχολήσει την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, θα γίνει δηλαδή από τη χώρα μας.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι θα πέσουν χρήματα σε αυτόν τον τομέα που είναι σημαντικός για την Ελλάδα, θα μπορέσει και η βιομηχανία να σταθεί στα πόδια της, να εκσυγχρονιστεί, να πληρώσει υλικά, οφειλές και εργαζόμενους, να πάρει καινούργιους εργαζόμενους και βέβαια μέσα από αυτήν τη διαδικασία να διασφαλίσει και την επάρκεια σε κάποιους τομείς της οργάνωσης του εξοπλισμού της χώρας, που ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για τα εθνικά συμφέροντα.

Το δεύτερο άρθρο αναφέρεται στα «Mirage», η υποστήριξη των οποίων με συμφωνία συνεχίζεται και τα επόμενα επτά χρόνια. Είναι και αυτό ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο γιατί δίνει μία δυναμική στον εξοπλισμό της χώρας, δίνει μία ώθησημας ισχυροποιεί και μας καθιστά μία χώρα που μπορεί να είναι δυνατή και ασφαλής, μία χώρα που μπορεί να χαίρεται την ειρήνη, γιατί μόνο όταν είσαι ισχυρός μπορείς να ελπίζεις και μπορείς να εδραιώσεις την ειρήνη στη χώρα σου.

Το τρίτο άρθρο αναφέρεται στη συντήρηση των υποβρυχίων, με την επιτυχή συμφωνία με την εταιρεία που είχε αναλάβει τα υλικά και τη συντήρηση των υποβρυχίων, κάτι το οποίο τραβούσε για χρόνια με δικαστικές διαδικασίες. Έχουμε προχωρήσει σε μία πολύ καλή συμφωνία, η οποία θα φέρει και οικονομικά οφέλη στη χώρα μας, αλλά κυρίως θα μας βοηθήσει και θα μας οδηγήσει στη γρήγορη και αποτελεσματική συντήρηση και αυτού του τομέα του εξοπλισμού μας.

Νομίζω ότι το Υπουργείο Άμυνας με πολλή σοβαρότητα και ευθύνη αντιμετωπίζει όλους τους τομείς, αλλά και το προσωπικό, όπως είναι οι εθελοντές μακράς διαρκείας, οι ΕΠΟΠ, οι οποίοι είναι άνθρωποι του στρατού, εργάζονται επί χρόνια με ήθος, με προσφορά, με παρουσία σημαντική. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να τους δοθεί η ευκαιρία στην εξέλιξη και στην αναβάθμιση, διότι αυτό ισχυροποιεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ισχυροποιεί τους εργαζόμενους, δίνει κίνητρο και μπορούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από μία τέτοια ενέργεια και προσπάθεια.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία διαχρονικά προσέφεραν πάρα πολλά όχι μόνο στους στρατιωτικούς, αλλά και σε πολλούς άλλους πολίτες. Όλη αυτή η πορεία τους και οι εξετάσεις που έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια καθιστούν αναγκαία την απόφαση να στηρίξουμε την πληρωμή υλικών και υπηρεσιών, γιατί υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που πρέπει να εξοφληθούν.

Και οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το Υπουργείο Υγείας, ώστε ένα μέρος των χρημάτων που χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ στα στρατιωτικά νοσοκομεία να δοθεί, διότι τα χρειαζόμαστε για όλη τη χώρα. Αφορά το θέμα της υγείας συνολικά των πολιτών της χώρας, αλλά νομίζω ότι σηματοδοτεί και πολλά άλλα σημαντικά πράγματα το να έχουμε οργανωμένα και ισχυρά στρατιωτικά νοσοκομεία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία που ήρθε στο τέλος. Δεν υπάρχει πολίτης, δεν υπάρχει Βουλευτής που να μην έχει αντιληφθεί πόσο σημαντικό θέμα είναι το μεταναστευτικό, πόσο απασχολεί τους πολίτες και το σύνολο της χώρας.

Την ευθύνη την έχει η Κυβέρνηση. Όταν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, δημιουργείς μία ανεξάρτητη δομή, μια οργάνωση τέτοια που να μην έχει σχέση με άλλες εργασίες, για να μπορέσεις να συγκεντρωθείς σε αυτόν τον ρόλο, σε αυτόν τον σκοπό, με την εποπτεία του Πρωθυπουργού, για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να συζητηθούν οι λεπτομέρειες. Μας ενδιαφέρει το μήνυμα της χώρας και των πολιτών που έχει φτάσει στα αυτιά του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει τη μέριμνα και θα δώσει λύση. Εμείς θέλουμε λύση για την πατρίδα μας, για τον τόπο μας.

Το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που έχει σχέση με το Υπουργείο Άμυνας, λόγω της γειτονικής χώρας. Γι’ αυτό, λοιπόν, θεωρώ ότι πρέπει να υπερψηφιστεί για ένα έχουμε ένα πραγματικό αποτέλεσμα, όπως ευελπιστούμε και όπως μας ταιριάζει ως χώρα.

Σας ευχαριστώ».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: