Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Βουλή στη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

By on 11/02/2021

Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Βουλή στη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις»

Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε,

Δύο στόχους εξυπηρετεί το παρόν νομοσχέδιο. Ο πρώτος είναι να επιβάλει, με τον φόβο της αστυνομικής βίας, σιωπητήριο στη διακίνηση όλων των ιδεών. Όλων, εκτός από μία. Την ιδέα του συντηρητικού πρωθυπουργού σας ότι η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη με την ανθρώπινη φύση. Ο δεύτερος είναι να βάλει έναν κόφτη στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά κυρίως των κοινωνικά ασθενέστερων τάξεων. Στη λογική του ανέμελου πρωθυπουργού σας ότι ο νέος από το Περιστέρι είναι προορισμένος να γίνει ψυκτικός.

Πρόκειται για ένα νομοθετικό, αντιδημοκρατικό, αντιεκπαιδευτικό και αντικοινωνικό έκτρωμα, το οποίο προκαλεί αντιδράσεις από τους φοιτητές, τους καθηγητές, την πλειοψηφία των Πρυτάνεων και όχι μόνο ημών των κακών αριστερών αλλά και κορυφαίων στελεχών της δικής σας παράταξης.

Εκείνοι που σας στηρίζουν είναι οι καλοπληρωμένοι παπαγάλοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που εδώ και πολύ καιρό προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι άντρο ανομίας, ναρκωτικών, εγκληματικότητας και τρομοκρατίας. 

Στην πραγματικότητα, πίσω από την κατασυκοφάντηση του ελληνικού δημοσίου Πανεπιστημίου βρίσκεται ο στόχος για τη μετατροπή της ελληνικής νεολαίας σε νεολαία δύο ταχυτήτων. Στέλνετε την εκπαίδευση στη δεκαετία του 1960. Πρόκειται για μια πρωτοφανή αντιμεταρρύθμιση. Πρωτοφανή επίθεση εναντίον των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς και μάλιστα την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως στόχο το 40% των πολιτών κάθε χώρας να έχει πανεπιστημιακή μόρφωση για λόγους μορφωτικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς.

Τι λέτε σήμερα; Λέτε σε 25.000 νέους ότι αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση γιατί τους θεωρείτε ανίκανους για σπουδές. Λέτε στους 25.000 νέους εισακτέους των προηγούμενων χρονιών ότι είναι αγράμματοι πτυχιούχοι. Και μας λέει η Υπουργός από το βήμα της Βουλής ότι δεν χρειάζεται όλοι οι νέοι να παίρνουν πτυχίο. Μπορούν όμως όσοι πληρώνουν να παίρνουν πτυχίο αμφιβόλου ποιότητας κολλεγίων, που χωρίς καμία αξιολόγηση ισοτιμούνται τα πτυχία τους, πτυχία ακαδημαϊκών σούπερ μάρκετ, που παρέχουν τίτλους μέσω αμοιβής.

Με αυτό το αλαζονικό νομοσχέδιο, με αυτό το οπισθοδρομικό νομοσχέδιο, επιτίθεστε στην κοινωνική ισότητα και την κοινωνική κινητικότητα. Τα παιδιά των πλουσίων θα σπουδάζουν ούτως ή άλλως και των φτωχών θα γίνονται υπάλληλοι των πλουσίων. Υποβαθμίζετε ιδιαίτερα την αξία των περιφερειακών πανεπιστήμιων με έναν ελιτισμό που δεν βασίζεται στην αλήθεια αλλά στην παραπλάνηση και το ψέμα. 

Είπε, κυρία Κεραμέως, ο πρωθυπουργός πριν από λίγο: «Εντάξει, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι κάτω στην παγκόσμια κατάταξη. Μπορείτε να μας πείτε την κατάταξη των νέων πανεπιστήμιων που δημιουργήσατε εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ;». Μπορούμε κύριε Μητσοτάκη. Το νέο πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας στην παγκόσμια κατάταξη, σε σχέση και με τα 8 ιδιωτικά πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, όχι σε σχέση με τα ιδιωτικά κολλέγια στη χώρα μας, με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όλα της Μεγάλης Βρετανίας, βρίσκεται στην κατάταξη από 300 μέχρι 15.000 θέσεις ψηλότερα. Και καταθέτω στα πρακτικά τα σχετικά έγγραφα. 

Ποια, λοιπόν, πανεπιστήμια έχουν αμφίβολη ποιότητα σπουδών; Το πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας ή των κολλεγίων τα οποία στηρίζετε. Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας έχει διεθνείς συνεργασίες, συμμετοχή σε διεθνή συνεδρία, διακρατικά μεταπτυχιακά, απορρόφηση των πτυχιούχων του στην αγορά εργασίας σε πολύ μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 75%. Αλλά εσείς μας λέτε ότι αυτό το μικρό, κακό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να επιτελέσει ρόλο στην εκπαιδευτική και αναπτυξιακή αναβάθμιση της περιοχής μας. Και ποια πανεπιστήμια στηρίζετε; Τα ιδιωτικά. Με τι ποιότητα σπουδών;

Ένα παράδειγμα μόνο θα σας πω. Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ένας φοιτητής είναι υποχρεωμένος για να πάρει πτυχίο να κάνει 50 μαθήματα, ενώ σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, για παράδειγμα στην Κύπρο, είναι μόλις 38. Κι ενώ στο δημόσιο πανεπιστήμιο κάθε μάθημα έχει τουλάχιστον 50 ώρες διδασκαλίας, στο ιδιωτικό έχει το πολύ 35. Εισαγωγή λοιπόν χωρίς εξετάσεις, χωρίς κριτήρια, με λιγότερα μαθήματα, με λιγότερες διδακτικές ώρες αλλά ισότιμο το πτυχίο. Γιατί ο μπαμπάς έχει γεμάτη τσέπη.

Με το νομοσχέδιο αυτό στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας κινδυνεύουνε να κλείσουν 11 από τα 22 τμήματα. Η Καστοριά για άλλη μία φορά χάνει από αυτήν την απαράδεκτη κυβέρνηση. Τα 5 πανεπιστημιακά τμήματα και τα 2 διετή ήδη τα είχατε καταψηφίσει ως αντιπολίτευση στη Βουλή. Προεκλογικά βέβαια, να σας ενημερώσω, ότι όλοι οι υποψήφιοι της ΝΔ στην περιοχή έλεγαν ότι όχι μόνο δεν θα καταργήσουν τα τμήματα αλλά όταν εκλεγεί κυβέρνηση η ΝΔ θα φέρει κι άλλα. 

Πολιτικάντηδες. Λέτε ψέματα. Αδιαφορείτε για τον αναπτυξιακό και εκπαιδευτικό ρόλο των πανεπιστημίων στην περιοχή και για να συμμαζέψετε την κατάσταση από τις δημόσιες αντιδράσεις και την δημόσια κατακραυγή, παραπλανείτε τους πολίτες με έωλες υποσχέσεις περί δήθεν αναβάθμισης. Αναβάθμιση μέσω υποτίμησης και κλεισίματος των τμημάτων.

Δεν μπορείτε όμως να κρυφτείτε πλέον. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά το τι συζητάτε μεταξύ σας και το ποσό ειρωνεύεστε το όνειρο των νέων του ελληνικού λαού και των λαϊκών οικογενειών για μία καλύτερη ζωή μέσω της μόρφωσης. Και δεν έχετε καμία ντροπή για αυτό. Θα ψηφίσετε σήμερα αυτό το έκτρωμα για να υπηρετήσετε την θεωρία του κυρίου Μητσοτάκη για την κοινωνική ανισότητα που είναι φυσικό φαινόμενο και για να υπηρετήσετε την ιδεοληψία μιας αποτυχημένης Υπουργού Παιδείας της μεταπολίτευσης που μιλάει για το ελληνικό πανεπιστήμιο χωρίς όμως να έχει γνώση από αυτό καθώς δεν έχει περάσει ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο. Γιατί είχε την τύχη και την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Εμείς όμως που γνωρίζουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο και τις δυνατότητες του, που γνωρίζουμε τις δυνατότητες της ελληνικής νεολαίας και το δικαίωμά της στο όνειρο για μία καλύτερη ζωή, καταψηφίζουμε και υποσχόμαστε στην ελληνική νεολαία και τον ελληνικό λαό πως το νομοσχέδιο αυτό θα είναι από τα πρώτα που θα καταργήσει η επόμενη κυβέρνηση μας, που με αυτά που κάνετε δεν θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: