Ομιλία Λάζαρου Μαλούτα κατά την παρουσίαση των νέων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων

By on 25/02/2019
Οι υποψήφιοι που παρουσιάστηκαν απο τον Λ Μαλούτα :
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΕΝΤΟΥΛΗ ΤΑΝΙΑ
ΓΚΑΤΖΟΦΛΙΑ ΝΤΙΝΑ
ΔΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ ΡΕΝΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΑΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ
ΚΟΛΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΟΛΓΑ
ΜΑΡΑΣ ΖΗΣΗΣ
ΜΑΤΑΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΠΙΜΠΙΡΗ ΑΝΤΑ
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΜΑΛΟΥΤΑ ΡΟΥΛΑ
ΠΑΦΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΛΟΣΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΑΠΑΝΙΔΗΣ ΑΚΗΣ
ΤΕΛΛΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΡΕΜΗ ΜΑΡΙΑ
ΤΣΟΤΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΧΑΡΙΣΗ ΜΑΤΙΝΑ
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

Σας ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μας για την σημερινή εκδήλωση.

Η παρουσία σας εδώ, η εικόνα της γεμάτης αίθουσας, μας δίνει αισιοδοξία για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη.

Ο σκοπός της σημερινής μας εκδήλωσης είναι πολλαπλός

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το νέο εκλογικό κέντρο – γραφείο του συνδυασμού και να σας παρουσιάσουμε το ανανεωμένο λογότυπο και site της ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

Όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι να σας παρουσιάσουμε νέους υποψηφίους του συνδυασμού μας.

Επιλέξαμε να γίνει η εκδήλωση στο χώρο που μας φιλοξενεί σήμερα, στο Άλσος και όχι σε μία αίθουσα ομιλιών, γιατί εξυπηρετεί καλύτερα το σκοπό της σημερινής συγκέντρωσης.

Όπως είπα και πριν ο σημαντικότερος σκοπός της συνάντησης είναι να σας παρουσιάσουμε νέους υποψηφίους του συνδυασμού μας. Και φυσικά πέρα από την παρουσίαση να γνωριστούμε μεταξύ μας καθώς έχουμε κοινό στόχο, κοινή πορεία, αυτήν που θα διανύσουμε όλη την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

Ταυτόχρονα θα μας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε και να ακούσουμε όποιον θέλει να μοιραστεί μαζί μας προβληματισμούς, θέσεις, προτάσεις για την προοπτική του τόπου μας.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ δεν είναι ένας πρωτοεμφανιζόμενος συνδυασμός.

Είχαμε διαρκή και συνεχή παρουσία όλη την τρέχουσα δημοτική περίοδο μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο με παρεμβάσεις ανακοινώσεις συζητήσεις επαφές και συνεργασίες.

Βρισκόμαστε λοιπόν στην αφετηρία για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ας προσπαθήσουμε κατ΄ αρχήν να προσδιορίσουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών, ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών, ποιο είναι αν θέλετε το διακύβευμα των εκλογών.

Είναι απολύτως σαφές ότι εμείς, οι πολίτες, με την ψήφο μας τον Μάιο θα προσδιορίσουμε την τύχη μας, θα προσδιορίσουμε το μέλλον του τόπου θα προσδιορίσουμε την πορεία του.

Αν θέλουμε να αποδώσουμε με μία μόνο λέξη τα χαρακτηριστικά της σημερινής κατάστασης αυτή δεν θα είναι άλλη παρά η λέξη συρρίκνωση.

Η περιοχή μας συρρικνώνεται πληθυσμιακά, το λένε τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η περιοχή μας συρρικνώνεται οικονομικά, το λένε επίσης τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας και το βιώνουμε όλοι μας καθημερινά, αντικρίζοντας την εικόνα των δεκάδων άδειων καταστημάτων και την ερημιά στην αγορά. Επιπλέον ο τόπος μας συρρικνώνεται και σαν παραγωγός ενέργειας, το λένε τα τελευταία στοιχεία της ΡΑΕ όπου για πρώτη φορά το 2018 στη χώρα μας η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο ξεπέρασε την παραγωγή από λιγνίτες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η εικόνα της συρρίκνωσης, που μας απογοητεύει. Το χειρότερο είναι ότι ενώ όλοι είμαστε μάρτυρες αυτής της κατάστασης δεν βλέπουμενα να λαμβάνεται κανένα μέτρο, καμία πρωτοβουλία, δεν γίνεται καμία κίνηση προκειμένου να ανακάμψει η φθίνουσα πορεία της περιοχής μας.

Στο σημείο αυτό εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος

Εσείς τι κάνατε την περίοδο που ήσασταν δημοτική αρχή, κάνατε κάτι για να ανακάμψει αυτή η φθίνουσα πορεία;

Xωρίς να μακρηγορώ και υπενθυμίζοντας μόνο ότι η προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδος που διανύσαμε σαν δημοτική αρχή ήταν η μικρότερη, μόλις 44 μήνες, σε αντίθεση με τους 60 της σημερινής, και η πρώτη καλλικρατική περίοδος της αυτοδιοίκησης, η πιο δύσκολη από την μεταπολίτευση και μετά, θυμίζω ενδεικτικά μία σειρά από πρωτοβουλίες που πήραμε την προηγούμενη περίοδο:

  • εκπονήσαμε το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της τοπικής μας οικονομίας
  • αναθέσαμε μελέτη για το στρατηγικό marketing και το branding του τόπου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • παρουσιάσαμε την πρότασή μας για τον ενεργειακό τουρισμό στην περιοχή
  • ξεκινήσαμε επαφές με ευρωπαϊκούς δήμους που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα μετάβασης από τη ενεργειακή δραστηριότητα σε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο.
  • λύσαμε όλα τα προβλήματα που εμπόδιζαν την πρόοδο του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του νέου δήμου μας, που αποτελεί το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής του
  • προχωρήσατε σε δράσεις εξωραϊσμού, λειτουργικής και οικιστικής αναβάθμιση της πόλης (πλατεία, γειτονιές) και των τοπικών κοινοτήτων
  • Ολοκληρώσαμε τη μελέτη του ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ, με ευρωπαικούς πόρους, έργο που συμβάλλει στο να γίνει προορισμός ο τόπος μας.

και τέλος

  • ξεκινήσαμε την υλοποίηση του μεγάλου έργου της νέας Δημοτικής βιβλιοθήκης της Κοζάνης, η οποία με το μουσείο που θα λειτουργήσει στο εσωτερικό της, και ευχόμαστε να γίνει το συντομότερο, δίνει το στίγμα της εξωστρέφειας της πόλης, δίνει το στίγμα της νέας πορείας που μπορεί να αναπτύξει η περιοχή.

Αναρωτιέστε ποια ήταν η συνέχεια ;

Τα έργα όπως η πλατεία και η βιβλιοθήκη και τα υπόλοιπα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα που είχαν ήδη ξεκινήσει, ευτυχώς ολοκληρώθηκαν. Εκτός από τον βρεφονηπιακό, στις εργατικές κατοικίες στη ΖΕΠ, που είναι ημιτελής όπως τον αφήσαμε πριν 5 χρόνια.

Όλες οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες παγωμένες, όλες στο συρτάρι, καμία απολύτως συνέχεια.

Οι διάδοχοι μας στη δημοτική αρχή θεώρησαν ότι αν όλα αυτά τα έβαζαν στο συρτάρι θα έθαβαν και θα μηδένιζαν το αξιόλογο έργο που είχε παραχθεί όλη την προηγούμενη περίοδο.

Κακό στον τόπο έκαναν μόνον,

Όμως ας θυμηθούμε τα πιο χαρακτηριστικά από όσα συνέβησαν στη διάρκεια των τελευταίων 4,5 χρόνων (εξάλλου θα έχουμε το χρόνο σε επόμενη συνάντηση να αναφερθούμε πολύ αναλυτικά και συγκεκριμένα σε όλα αυτά):

  • είδαμε εκείνους που τα προηγούμενα χρόνια πολεμούσαν και χαρακτήριζαν φαραωνικό το έργο της βιβλιοθήκης, να πανηγυρίζουν γι’ αυτό
  • τους είδαμε να πανηγυρίζουν για το έργο της ΔΙΑΔΥΜΑ
  • τους είδαμε να χαίρονται τη νέα πλατεία της Κοζάνης, έργο που λοιδορούσαν την περίοδο κατασκευής του.
  • εναντιώνονται στην κατασκευή της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας χαρακτηρίζοντας την «αντιοικονομική», όπως ενάντια ήταν και στην ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  • έχουν τη δική τους θεώρηση σε ότι αφορά τη «διαφάνεια» και την οικονομική διαχείριση (επιδίδονται σε δεκάδες απευθείας αναθέσεις, επιμένουν σε αδιαφανή διαχείριση των οικονομικών του δήμου, καθώς δεν δημοσιοποιούν τα οικονομικά στοιχεία των τριμηνιαίων λογαριασμών και πολλά άλλα) και ξαναζεσταίνουν προεκλογικά την έκθεση του ελεγκτή, αυτήν για την οποία ο κ. Ιωαννίδης δήλωνε στο ΔΣ: Εγώ συμφωνώ απόλυτα με την ερμηνεία που δίνει ο κύριος Μαλούτας. Εκτιμώ ότι κατά βάση έτσι είναι τα πράγματα. Ότι κατά τη διαχείριση των οικονομικών και δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας το πω και δημόσια, ούτως ή άλλως δημόσια τα λέω, ότι, ναι, προκύπτει από μη ενταλματοποίηση μιας σειράς διαδικασιών
  • είδαμε κατασπατάληση του τοπικού πόρου σε μικρά έργα , δεν είδαμε όμως πρόθεση για σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό , που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή
  • βλέπουμε την απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο απασχολείται μονίμως με θέματα δεύτερης και τρίτης σημασίας και αποφεύγει να συζητήσει τα μεγάλα τα σημαντικά, αυτά που απασχολούν όλους τους πολίτες.
  • είδαμε την ολοφάνερη αδυναμία να διαχειριστούν ζητήματα καθημερινότητας όπως ο αποχιονισμός, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, η κοπή των ξερών χόρτων.
  • την κοροϊδία με τις λέξεις, όταν επέμεναν να χαρακτηρίζουν “παραχώρηση” την ενοικίαση του χώρου του ΟΣΕ
  • τις μετεγκαταστάσεις Ακρινής και Ποντοκώμης τελματωμένες
  • είδαμε μόνο κοπές δένδρωναπό τους αυτοαποκαλούμενους οικολόγους, όμως δεν είδαμε ούτε μία δενδροφύτευση…..
  • είδαμε με λίγα λόγια αυτό που πλασάρονταν σαν νέο να λειτουργεί με τους πλέον παλαιοκομματικούς όρους και να προβάλλει ότι πιο αναχρονιστικό και οπισθοδρομικό.

Αυτό που καταλάβαμε ουσιαστικά ήταν ότι αντιστρατεύονται, είναι αντίπαλοι σε ό,τι προβάλλει τον τόπο μας, σε ό,τι τον αναδεικνύει,σε όλα όσα μας κάνουν περήφανους.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν απόλυτα τη διαπίστωση ότι διανύουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια αυτοδιοικητική περίοδο, με ελάχιστα παραχθέν έργο και καμίααναπτυξιακή δραστηριότητα.

Αυτή είναι λοιπόν η αφετηρία για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εκτός αυτών όμως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα πολύσημαντικά ζητήματα που μας επηρέασαν και θα εξακολουθήσουν, και η Τ.Α., η πιο άμεση μορφή πολιτικής εξουσίας για τον πολίτη, θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Ποια είναι αυτά; Καταρχήν

  • Η παγκοσμιοποίηση με το ψηφιακό και τεχνολογικό άλμα,
  • η 4η βιομηχανική επανάσταση,
  • η εργασιακή αβεβαιότητα,
  • η φτώχια,
  • η αποβιομηχάνιση,
  • η μηδαμινή έως μηδενική επιχειρηματικότητα,
  • η κλιματική αλλαγή,
  • η μετανάστευση των νέων,
  • η απαξίωση θεσμών & προσώπων,

Οι συνέπειες αυτών πλήττουν βαρύτατα την κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Η Τ.Α. καλείται σήμερα με στοχευμένες και ρεαλιστικές πολιτικές να επέμβει και να συμβάλει στην προσπάθεια ανάταξης, αλλά και στη διαμόρφωση ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου.

Πολλοί συνδυασμοί έχουν πάρει θέση στην αφετηρία.

Εμείς τιμούμε όλους όσους διεκδικούν να υπηρετήσουν τον τόπο, τους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κατά την προεκλογική περίοδο θα αναπτύξουμε τις θέσεις μας και οι συμπολίτες μας θα αξιολογήσουν τις θέσεις, τη διαδρομή, το έργο μας και τη συνεισφορά του καθενός στη διαμόρφωση της πορείας του τόπου.

Γιατί είναι φανερό ότι κανένας από μας δεν προέρχεται από παρθενογένεση.

Όλοι έχουμε την πορεία μας, τη διαδρομή μας, το έργο μας, και τη συνεισφορά μας στην ανάπτυξη του τόπου και στην επίλυση των προβλημάτων του.

Και αυτό είναι που προσδίδει επιπλέον αξιοπιστία στα όσα λέμε.

Εμείς λοιπόν συνεχίζουμε.

Με συγκεκριμένους στόχους και ρεαλιστικές πολιτικές προτάσεις .

Στην ΕΝΟΤΗΤΑ είμαστε μια ομάδα ενεργών πολιτών, έμπειρων αλλά και νέων, που το στίγμα μας δεν το δίνει η κομματική μας προτίμηση, αλλά η αγωνία μας για το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του.

Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε συλλογικά για να δρομολογήσουμε πρωτοπόρες επιλογές, να αναπτύξουμε προοδευτικές ιδέες, να υλοποιήσουμε δράσεις με προοπτική για τον τόπο που αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε.

  • Στόχος μας είναι μέσα από «έξυπνες» λειτουργίες, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας, να αναδείξουμε τον Δ. Κοζάνης σε έναν πρωτοπόρο «Δημιουργικό Δήμο».
  • Στόχος μας είναι η Αναβάθμιση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου μας, με βάση έναν ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό
  • Στόχος μας είναι να προωθήσουμε μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης που θα λαμβάνουν υπόψη και θα σέβονται το φυσικό περιβάλλον και την αειφορία,
  • Στόχος μας είναι να προάγουμε το μοντέλο μιας βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα.
  • Στόχος μας είναι η στήριξη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) και άλλες συλλογικές μορφές δράσης.
  • Στόχος μας είναι μια ισχυρή κοινωνική πολιτική με μηχανισμούς στήριξης της οικογένειας, των νέων, των αδύναμων, των αναπήρων, των ηλικιωμένων, καθώς και όλων των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  • Στόχος μας είναι ο σχεδιασμός και η προώθηση του θεματικού τουρισμού με την αξιοποίηση των τοπικών πόρων και του αποθέματος πολιτισμού του Δήμου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να αναδείξουμε την «ταυτότητα» του τόπου και τα «προϊόντα» του και να ενισχύσουμε την τοπική επιχειρηματικότητα και τα εισοδήματα.

Στην πορεία προς τις εκλογές, σε άλλο χρόνο και τόπο θα παρουσιάσουμε και θα συζητήσουμε γι’ αυτά και πολλά άλλα, που θα βγάλουν την Κοζάνη, τον Δήμο από την αφάνεια, το τέλμα και την απαξίωση.

Με εγγύηση το τεράστιο έργο μας, το οποίο αποδεικνύει ότι γνωρίζουμε τα προβλήματα, ότι ξέρουμε να δίνουμε λύσεις.

Με όπλο τις φρέσκες ιδέες μας που σήμερα ολοένα και περισσότεροι προσφεύγουν σε αυτές και τις ασπάζονται.

Με εφόδια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής,

τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά μας ιδρύματα,

το τεράστιο πολιτιστικό μας απόθεμα σύγχρονο και αρχαίο,

τον πλούτο των λιμνών μας,

τη στρατηγική θέση του δήμου μας στους νέους οδικούς άξονες και στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια,

τον ιδιαίτερο και πλούσιο πρωτογενή μας τομέα.

Και βέβαια το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια, τον ενεργειακό του χαρακτήρα.

Και με βασικά εργαλεία :

  • τη βαθιά γνώση που έχουμε σαν συνδυασμός στον τομέα της άντλησης πόρων και της υλοποίησης μεγάλων έργων
  • Μα πάνω από όλα με την νέα ισχυρή δυναμική που μας προσδίδουν οι νέοι υποψήφιοι, το νέο αίμα που εμπλουτίζει το συνδυασμό μας, τα νέα στελέχη που μαζί θα δώσουμε τον αγώνα στις επερχόμενες εκλογές

Φίλες και φίλοι η κατάσταση είναι κρίσιμη και οριακή.

Η ευθύνη της ψήφου μας είναι τεράστια, γιατί η συρρίκνωση του τόπου και της οικονομίας του μας αφορά όλους.

Είτε είμαστε αυτοαπασχολούμενοι και μας νοιάζει η πορεία του μαγαζιού μας, είτε είμαστε επιχειρηματίες και μας προβληματίζει το μέλλον της επιχείρησης μας, είτε είμαστε απλοί εργαζόμενοι και μας ενδιαφέρει η αξία του σπιτιού μας και της περιουσίας μας. Η πλυθησμιακή και οικονομική συρρίκνωση του τόπου μας μας αγγίζει όλους ανεξαιρέτως.

Συνεχίζουμε, με επίγνωση της ευθύνης, και διεκδικούμε να διαχειριστούμε την τύχη του δήμου μας.

Ζητούμε τη στήριξή σας γιατί με γνώση και συνέπεια εξασφαλίζουμε και μπορούμε να εγγυηθούμε την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: