Οι φίλοι από το σχολείο, τα δεύτερα αδέρφια μας

By on 12/06/2018

Αν έχεις έστω και έναν φίλο από το σχολείο, με τον οποίο συνεχίζεις και κάνεις παρέα, μάλλον είναι ακόμη ένας λόγος για να χαμογελάς σε αυτή τη ζωή.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι στενές φιλίες τις οποίες έχουμε χτίσει από την εφηβεία συμβάλλουν στην ψυχική μας υγεία και ως ενήλικες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Child Development και σε αυτήν συμμετείχαν 169 άνθρωποι, οι οποίοι παρακολουθούνταν από την ερευνητική ομάδα για 10 χρόνια, από την ηλικία των 15 ετών έως τα 25. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από διάφορες χώρες και ποικίλα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Οι συμμετέχοντες αξιολογούνταν κάθε χρόνο, απαντώντας σε μία σειρά από ερωτήσεις σχετικές με τον παράγοντα φιλία, όπως “ποιοι είναι οι καλύτεροί σου φίλοι;”, ενώ παράλληλα η ερευνητική ομάδα εξέταζε τα συναισθήματα του άγχους, της κοινωνικής αποδοχής και της αυτοπεποίθησης, καθώς και το ενδεχόμενο ύπαρξης συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Οι φίλοι από το σχολείο, τα δεύτερα αδέρφια μας!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν στενές φιλίες από την ηλικία των 15 ετών, είχαν χαμηλότερο κοινωνικό άγχος, αυξημένη αίσθηση αυτοπεποίθησης και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης στην ηλικία των 25 ετών, ενώ οι πιο “δημοφιλείς” προσωπικότητες στο σχολείο -οι οποίες κατά κανόνα έχουν περισσότερες αλλά πιο επιφανειακές φιλίες- φάνηκε πως είχαν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής ανησυχίας ως νεαροί ενήλικες.

Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, Joseph Allen, είπε σχετικά: “Οι [επιφανειακές] σχέσεις με μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων δεν μπορούν να πάρουν τη θέση μίας σφυρηλατημένης, βαθιάς, υποστηρικτικής φιλίας. Αυτή η εμπειρία μένει μαζί μας, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο μέλλον. Καθώς η τεχνολογία καθιστά όλο και πιο εύκολη την οικοδόμηση ενός μεγάλου κοινωνικού δικτύου επιφανειακών φίλων, η εστίαση στον χρόνο και στην προσοχή που απαιτούνται για την καλλιέργεια στενών, βαθύτερων σχέσεων με μερικά άτομα, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα”.

Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα σε σχετικό δελτίο τύπου, “η εμπειρία έντονων φιλικών επαφών κατά την εφηβεία συμβάλλει στην προαγωγή μακροχρόνιας ψυχικής υγείας”, ενώ εξηγεί πως οι θετικές εμπειρίες με τους φίλους μας βοηθούν στην ενίσχυση θετικών συναισθημάτων για τον εαυτό μας κατά τη διάρκεια ανάπτυξης της προσωπικής μας ταυτότητας.

pathfinder

 

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: