Οι ποικιλίες των λεμονιών & και τα χαρακτηριστικά τους – Της Μάρθας Στ. Καπλάνογλου ** (VIDEO)

By on 04/01/2019

Λεμονιά (επιστ. Κιτρέα η λεμονέα, Citrus × limon) και ανήκει στην οικογένεια των Ρουτιδών = εσπεριδοειδών (Hesperidaceae)). 

Ο καρπός αυτός χρησιμοποιείται, κυρίως, για τον χυμό του, παρόλο που χρησιμοποιούνται, επίσης και το πιο σαρκώδες μέρος του καρπού και ο φλοιός του.

Ο χυμός περιέχει περίπου κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει στα λεμόνια τη χαρακτηριστική ξινή τους γεύση και pH από 2 μέχρι 3.

Τα λεμόνια είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία των ανθρώπων, καθώς έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιιικές ιδιότητες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλουν στην απώλεια σωματικού βάρους. Συμβάλουν, επίσης στην καλύτερη πέψη , είναι διουρητικά και καθαρίζουν την επιδερμίδα .

Τα λεμόνια είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνη C, Β, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ένζυμα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Οι λεμονιές φυτρώνουν σε τροπικά και εύκρατα κλίματα και δεν αντέχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Προτιμούν τη θερμοκρασία μεταξύ 15–30°C και χρειάζονται πολλή ηλιοφάνεια.

Χώρες που παράγουν πολλά λεμόνια στην Ευρώπη, είναι η Ισπανία ,η Πορτογαλία η Ιταλία και η Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η Μαγληνή, Femminelo, Καρυστινή, Αδαμοπούλου, Libson, Κιτρολεμονιά, Ζαμπετάκη, κ.α.

Δείτε μερικές από τις κυριότερες ποικιλίες των λεμονιών που κυκλοφορούν στην αγορά και τα χαρακτηριστικά τους στο video που ακολουθεί .

***Γεωπόνου -Τεχνολόγου

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: