giapraki.com

«Οι ποικιλίες της (ν)τομάτας» Μάρθας Στ.Καπλάνογλου – Γεωπόνου ΑΤΕΙ (VIDEO)

Η τομάτα είναι ένα φυτό, με πάρα πολλές ποικιλίες, διαφόρων χαρακτηριστικών. Θεωρείται τόσο φρούτο, όσο και λαχανικό και αποτελεί βασικό στοιχείο της κουζίνας και ιδιαίτερα της Μεσογειακής διατροφής, αν και είναι γηγενές του Μεξικό.

Ως προς το σχήμα μπορεί να είναι στρόγγυλες ,μακρόστενες ,να έχουν σχήμα αχλαδιού ή να μοιάζουν με κεράσια ή ακόμη και με βελανίδια.

Ως προς το χρώμα της φλούδας μπορεί να είναι κίτρινες , κόκκινες, με λωρίδες μαύρου ή πράσινου ή ακόμη και εντελώς μαύρες.

Ως προς τη χρήση τους, οι διάφορες ποικιλίες μπορεί να ξεχωρίσουν για το που προορίζονται, όπως για σαλάτες , για σάλτσες , για παιδιά η για μεγάλους, για τη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική ή ακόμα και για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Ως προς την ανάπτυξη της κάθε ποικιλίας, μπορούμε να διακρίνουμε τις διαφορετικές ποικιλίες τομάτας, με βάση τον τύπο ανάπτυξης φυτών.

Υπάρχουν ποικιλίες, οι οποίες, κάποια στιγμή δεν αναπτύσσονται πέραν ορισμένου σημείου(οι κοντές), ενώ άλλες συνεχίζουν η ανάπτυξη τους (οι ψηλές) και χρειάζονται στήριξη, αλλά και το απαραίτητο κλάδεμα.

Γενικά, σε αυτήν την περίπτωση, όσες τομάτες προορίζονται για τη βιομηχανία είναι, συνήθως χαμηλών ποικιλιών, ενώ όσες προορίζονται για νωπή κατανάλωση και φυτεύονται σε μικρούς λαχανόκηπους,οπότε και μπορούν να δέχονται συνεχή φροντίδα, είναι ψηλές ποικιλίες, οι οποίες πρέπει να έχουν και ως επιπλέον χαρακτηριστικό τους, τη σταδιακή ωρίμανση . Θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι οι ξεχωριστές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής επιβάλουν και σε κάθε τόπο την ποικιλία, που θα χρησιμοποιήσουμε.

Στο video που ακολουθεί και θα δείτε

μια επιλογή από ποικιλίες, που στέριωσαν στην Ελλάδα ,έχουν ικανοποιητική παραγωγή και δίνουν προϊόν καλής ποιότητος.

 

Δείτε τις ποικιλίες:

Atermona- Azteca – Aegean – Amati – Ελπίδα -Julia – Moyntain Fresh -Monte carlo -Sandin – Saint Pierre – Robin – Meteor-Ace 55f -Galli -Troy – Alma – Belladona -Primadona – Santokan -Stella – Optima – Velocity– Cerry-Roma -Yellow Submarine κ.α.

Με τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους , όπως εικόνα ,μέγεθος , σχήμα ,βάρος ,γεύση και χρώμα του καρπού, αντοχές σε ασθένειες και τις μεταφορές,εποχή ωρίμανσης, επιβαλλόμενο κλάδεμα ή μη ,επιβαλλόμενη υποστύλωση κ.α.

 

Exit mobile version