«Οι ήρωες ξεκουράζονται στη χώρα των ηρώων»

By on 06/05/2020

Το προηγούμενο διάστημα, η Ελλάδα πέτυχε διεθνή αναγνώριση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Στις παγκόσμιες κατατάξεις η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην αναλογία κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό. Το υγειονομικό μας σύστημα ανταποκρίθηκε εξαιρετικά ενώ μάλιστα ενισχύθηκε σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, μεσούσης της κρίσης. Στη συνείδηση πολλών πολιτών άλλων κρατών, ιδίως των πιο άμεσα εμπλεκομένων με τον ιατρικό τομέα, η Ελλάδα έχει καταγραφεί ως μία ασφαλής χώρα. 

Στην περίοδο αυτή, η σφοδρότητα με την οποία η πανδημία έπληξε κράτη, συστήματα και πληθυσμούς, ενεργοποίησε τα ευγενέστερα ανθρωπιστικά ένστικτα και επανέφερε παραδοσιακές αξίες στο ύψος τους. Αναδείχθηκαν νέοι ήρωες, και αναμφίβολα ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται οι άσπρες στολές, οι άνθρωποι του υγειονομικού τομέα. Μάλιστα, όλες σχεδόν οι χώρες ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους.

Στα περισσότερα κράτη, τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του φονικού ιού και τη διάσωση των πολιτών τους, συνδυάστηκαν με ευρύτατους περιορισμούς στην οικονομική λειτουργία τους. Ήδη, όμως, αναπτύσσουν προγράμματα και δράσεις για την επανεκκίνηση ζωτικών δραστηριοτήτων τους.

Στην ελληνική οικονομία κυρίαρχο ρόλο κατέχει ο τουριστικός τομέας, ο οποίος αναμένεται να πληγεί σημαντικά, γεγονός που θα έχει επίπτωση και στην ανεργία. Είναι λοιπόν αναγκαίο να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη στήριξη του κλάδου και των απασχολούμενων σε αυτόν. 

Διάφορα δημοσιεύματα από το εξωτερικό δείχνουν ότι, παρά τις επιφυλάξεις, εξακολουθεί να υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον, έστω και σημαντικά περιορισμένο. 

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι πλέον οι τουρίστες θα έχουν κάθε λόγο να επιλέξουν τον προορισμό τους και με το κριτήριο της ασφάλειας. Οι χώρες όμως μπορούν να διαλέξουν επισκέπτες; Ενδεχομένως και να μπορούν!

Τα παραπάνω δεδομένα συγκεφαλαιώνονται, ίσως, σε ένα τουριστικό πακέτο προσέλκυσης ιατρονοσηλευτικού τουρισμού. Στην έκδοση ενός τουριστικού εκπτωτικού κουπονιού από την Ελλάδα, το οποίο θα απευθυνθεί στο υγειονομικό δυναμικό όλου του κόσμου, ή έστω της Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας. «Καλούμε τους ήρωες της υγειονομικής κρίσης, για διακοπές στην Ελλάδα, τον ασφαλή προορισμό». Το υγειονομικό δυναμικό χρειάζεται ξεκούραση από τη μάχη, οι περισσότεροι έχουν ελεγχθεί και διαθέτουν την καλύτερη γνώση για τους κανόνες αυτοπροστασίας. Για αυτούς και για άλλους λόγους είναι οι τουρίστες που θα ήθελε η χώρα, η οποία, παράλληλα, μπορεί να εκπέμψει και το ισχυρό μήνυμα ότι «Οι ήρωες ξεκουράζονται στην χώρα των ηρώων».

Η επιτυχής υλοποίηση μιας τέτοιας δράσης θα παρείχε στήριξη σε ανοιχτές και όχι σε κλειστές τουριστικές μονάδες, ενώ θα κρατούσε ισχυρό  το τουριστικό μας σήμα.

 

Στάθης Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης

 

Αναδημοσίευση από το makthes.gr

https://www.makthes.gr/oi-iroes-xekoyrazontai-sti-chora-ton-iroon-278499

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: