Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης

By on 05/10/2018

Λευτέρης Ιωαννίδης: H Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο της Κοζάνης αλλά ολόκληρης της χώρας

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της βιβλιοθήκης αλλά και των εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν τα εγκαίνια και ξεκίνησαν την  Παρασκευή, παραχώρησαν ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Παναγιώτης Δημόπουλος το πρωί της Πέμπτης, στο δανειστικό τμήμα του νέου κτιρίου της βιβλιοθήκης.

Ο Δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης στάθηκε στη σημασία της βιβλιοθήκης που έχει τόσο στην πόλης μας, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. «Είναι μια πολύ συμβολική στιγμή που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη εποχή, που η Κοζάνη με αυτοπεποίθηση, με προσανατολισμό, αναζητώντας το σύγχρονό της στίγμα στον κόσμο,  αξιοποιεί την βιβλιοθήκη αναδεικνύοντας τον πολιτισμό της».

Συνέχισε τονίζοντας πως  « η βιβλιοθήκη από μόνη της, τα βιβλία, το κτίριο δεν έχουν την ίδια  αξία εάν δεν επενδυθούν από τη δημιουργία των ανθρώπων. Οι άνθρωποι δίνουν αξία στα πράγματα, μέσα από τη συμμετοχή,  τη δραστηριότητα τους ,τη δημιουργία τους. Αυτό το σύμπλεγμα σχέσεων και πραγμάτων, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε λίγο πιο αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα της πόλης και της περιοχής μέσα σε μια πολύ ζοφερή και δύσκολη κατάσταση».

Ο Δήμαρχος έκλεισε την τοποθέτηση  του σημειώνοντας πως «θέλω μέσα από το άνοιγμα την ιστορικής βιβλιοθήκης να αναδείξουμε τον πολιτισμό και να αντλήσουμε αισιοδοξία για ένα νέο όραμα».

Αναφορικά με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στα εγκαίνια ο δήμαρχος τόνισε πως «η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο της Κοζάνης αλλά ολόκληρης της χώρας. Θέλοντας να δείξουμε την ηθική διάσταση και σημασία της βιβλιοθήκης καλέσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι μία κιβωτός γνώσης, πληροφοριών, ιστορικών δεδομένων η οποία αφορά έξω από τα όρια της πόλης, αφορά το σύνολο του ελληνισμού. Αυτή είναι η μεγαλοπρέπεια που αρμόζει σε ένα τέτοιο γεγονός».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Δημόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πλαισιώνει τα εγκαίνια. « Το πενθήμερο είναι αφιερωμένο για τρεις μέρες στους ανθρώπους της πόλης στις νέες ηλικίες και όχι μόνο. Σε αυτό συμμετέχουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και όχι μόνο. Τη Δευτέρα και την Τρίτη έχουμε μία μέρα εθνικών φορέων οι οποίοι θα προσέλθουν για να συνεχίσουμε τη συζήτηση που αρχίσαμε πέρυσι ώστε να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις για τη βιβλιοθήκη μας αλλά και τη δικτύωσή της εθνικά. Και την Τρίτη θα έχουμε τους διεθνείς φορείς με τους οποίους ήδη συνεργαζόμαστε το αμερικάνικο προξενείο, το γαλλικό και το γερμανικό θα ανακοινώσουν μία συνεργασία η οποία θα ξεκινήσει τώρα τους τελευταίους μήνες του 2018 και τις αρχές του ’19. Την ημέρα των εγκαινίων έχουν ετοιμάσει τα στελέχη του δήμου Κοζάνης και της βιβλιοθήκης, νομίζω άριστα θα αντεπεξέλθουν στην περίσταση. Την 11η του μηνός θα βραβεύσουμε τον κ. Ζήγρα, ο οποίος πολλά χρόνια πριν -πάνω από 70- βοήθησε στη φύλαξη της βιβλιοθήκης».

Ο κ. Δημόπουλος στάθηκε σε αυτή τη γιορτή τονίζοντας πως «να γιορτάσουμε χωρίς αμετροέπεια αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός της πόλης».

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: