«Νέον Τείχος – Neonteichos – Χωλόν Τείχος – Αρχάγγελος – Άγγελος -Kayacık – Ensar- Yanıkköy» Σταύρου Π.Καπλάνογλου

By on 18/07/2019

ΤΙ ΗΤΑΝ

Κατά τον Ηρόδοτο ήταν μια από τις πόλεις της Δωδεκάπολης των Αιολέων
Αρχικά κατασκευάσθηκε σαν φρούριο για την στάθμευση των πολεμιστών των Αιολέων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα από τους Πελασγούς της Λάρισας της Φρικωνιδος που προϋπήρχαν στην περιοχή, και βρισκόταν σε απόσταση 6 χλμ . όταν ήρθαν για να την καταλάβουν .κατά τον πρώτο λεγόμενο αποικισμό των Ελλήνων.
Αφού κατέλαβαν την Λάρισα, το φρούριο παρέμεινε και με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε πόλη που επέζησε μέχρι την εποχή των Βυζαντινών.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ

Βρισκόταν στην ορεινή περιοχή στα βορειοανατολικά της πόλης της Μαινεμένης ( Menemen ), στα σύνορα της επαρχίας Μαινεμένης -Σμύρνης στους πρόποδες του ορούς Smoky Mountain

ΟΝΟΜΑ

Νέον Τείχος – Neonteikhos – Neonteikhos Kale – Neon Teikos σημαίνει “Νέον Κάστρο .
Στην βυζαντινή περίοδο που ήταν Επισκοπικό κέντρο λεγόταν Φρούριο Αρχάγγελος ή Άγγελος.
Cenova Kalesi Ονομάζεταν επίσης Γενοβέζικο κάστρο.και προφανώς να δόθηκε αυτή η ονομασία την εποχη που εμφανίσθηκαν οι Γενοβέζοι στην περιοχή τον 11ο και 12ο αιώνα μ.Χ.

Φρούριο kayacik λεγόταν με την έλευση Οθωμανών όταν τον 13ο αιώνα το φρούριο είχε καταληφθεί από το πριγκιπάτο Saruham

Υπάρχει η πληροφορία ότι ένας μικρός οικισμός που υπήρχε το 1531 μ.Χ λεγόταν Ensar
Στους καταλόγους του Idex Anatolicus το 1838 μ.Χ. εμφανίζεται με το όνομα Yanıkköy

ΙΣΤΟΡΙΑ

Αν και για την ιστορία αυτής της πόλεως για πρώτη φορά έγραψε ο Στράβων το 100 μ.Χ.,η πόλη αυτή πρέπει να δημιουργήθηκε κατά την πρώτη προσπάθεια του αποικισμού της Μ.Ασίας των Αιολέων από τα μέσα του 11ου έως τα τέλη του 9ου αιώνα π.Χ.

Γράφει ο Στράβων : ”οι Έλληνες, που ήρθαν στην περιοχή μετά τον Τρωικό πόλεμο, συνάντησαν την αντίσταση των Πελασγών στην ακτή της Κύμης και ίδρυσαν μια βάση σε ένα τόπο που ονομάζεται Νεόντειχος.”

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Αναφορά στην βιβλιογραφία για αυτή την πόλη γίνεται
Από τον Ηρόδοτο, ιστορίες § 1,149 της όπου γράφει τα ονόματα των πόλεων της Δωδεκάπολης των Αιολέων ανάμεσα τους υπάρχει και της πόλης του Νεόντειχου

Από τον Ξενοφώντα στην Ανάβαση 7.5.6
Από τον Στράβωνα στην γεωγραφία 13.3.3 ότι είναι κοντά στην Κύμη στα σύνορα με την Λάρισα και σε απόσταση 30 πόδια από αυτή.

Ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος, την αναφέρει στην φυσική ιστορία 1-11 § 5.32.1
Στεφάνος Βυζαντίος γράφει στο βιβλίο του , ΕΘΝΙΚΑ § N 472.14
”Νεον Τειχος :: τεῖχος, τῆς Αἰολίδος, γνωστό ὡς χωλὸν τεῖχος.
και γαία τους κατοίκους της ότι τους αποκαλούν (τὸ ἐθνικὸν ) Νεοτειχίτης ή Χωλοτειχίτης ”.
Αναφορά για το Νεόντειχος γίνεται και στην Εγκυκλοπαίδεια Σούδα . nu. 199

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ

Επί τη βάσει των ευρημάτων η παρουσία της πόλης φαίνεται να υπάρχει στην αρχαϊκή εποχή το 750 π.χ, ,στην κλασσική ,στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχη ,στην ύστερη Ρωμαϊκή και η τελευταία παρουσία της, εμφανίζεται το 640 μ.Χ την εποχη των Βυζαντινων ,κοντά στο χωρίο Yanikkoy

Συγκεκριμένα στο Νεόντειχος συναντώμαι ευρήματα από θραύσματα κεραμικών του 6ου αιώνα και του τέλους του 7 ου αιώνα π.Χ.

Την Ελληνιστική περίοδο, η πόλη ήταν υπό την κυριαρχία του Βασιλείου της Περγάμου
Αν και η πόλη είδε έντονη επανεγκατάσταση κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, δεν αναφέρεται στα αρχεία για αυτή την περίοδο

Στη βυζαντινή περίοδο, η πόλη εμφανίζεται ως ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΓΓΕΛΟΣ )

ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Για τα ερείπια στο λόφο κοντά στο Yanikkoy δεν παρέχουν επαρκείς πληροφορίες.
Είναι πιθανόν οι τοίχοι , ένας πλακόστρωτος δρόμος μαζί και με μερικά κεραμικά θραύσματα που βρέθηκαν να ανήκουν στο κάστρου. ..

Στην θέση αυτή βρέθηκαν ακόμη ένα πέτρινο πιεστήριο και πέτρες μύλων, ενώ σε χαμηλότερο υψόμετρο προς στην πεδιάδα στα βόρεια της πόλης ανήκουν σε ένα εργοστάσιο ελαιολάδου που κατασκευάστηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο αποτελεί ένδειξη ότι υπήρχαν πολλά ελαιόδενδρα στην περιοχή εκείνη την εποχή.

Το Νέον Τείχος, όπου δεν ξεκίνησαν ακόμη συστηματικές ανασκαφές, έχει υπολείμματα σημαντικά κάτω από το έδαφος που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Στις πλαγιές που βλέπουν στο χωριό, υπάρχουν θραύσματα από πολυόροφα τοιχώματα, κυρίως τοίχων από ταράτσες, κατασκευασμένα με προσεγμένη τεχνική. Τα θραύσματα των τειχών της πόλης, που απαντώνται σε πολλά μέρη του οικισμού, δείχνουν ότι η πόλη περιβάλλεται από ένα αμυντικό σύστημα ενισχυμένο με προσθήκες σε διαφορετικές περιόδους. Για παράδειγμα, πολυγωνικοί πέτρινοι τοίχοι με πολλαπλές άκρες θα πρέπει να έχουν χτιστεί το αργότερο κατά τη διάρκεια της Περσικής κυριαρχίας κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.

Η περίμετρος του στρογγυλού σχήματος απότομου βράχου που σχηματίζει την ακρόπολη ήταν επίσης εμπλουτισμένη με αντίστοιχες πολυγωνικές πέτρες. Μεταξύ των τειχών της πόλης, που βλέπουν το ένα πάνω στο άλλο στη βόρεια κλίση και προστίθενται σε διαφορετικές περιόδους νέα τμήματα τειχών, τα πιο αξιοσημείωτα είναι μια κεκλιμένη ράμπα τοίχων κατασκευασμένη από τετράγωνες και ορθογώνιες πέτρες

Αυτά τα τείχη πιθανώς χτίστηκαν κατά την Ελληνιστική περίοδο (3ος και 2ος αιώνας π.Χ.). Επιπλέον, τα διατηρημένα τοιχώματα που καλύπτουν τις αμυντικές κοιλότητες του βράχου αντιπροσωπεύουν τις βυζαντινές και πρώιμες τουρκικές περιόδους του οικισμού

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Έχουν βρεθεί αρκετά νομίσματα που χρονολογούνται στον 2ο και 3ο αιώνα π.Χ.
Στο εμπρόσθιο μέρος απεικονίζεται η κεφαλή της Αθηνάς , φορώντας Αττικό κράνος ή κράνος διακοσμημένο με γρύπα ή ελικοφόρο κεφαλή της Αθηνάς και την κουκουβάγια να στέκεται δεξιά της
Στην πίσω πλευρά των νομισμάτων υπάρχει το λογότυπο ΝΕ ή νε
Τα νομίσματα του Νεόντειχου στην περίοδο της ύπαρξης του Βασιλείου της Περγάμου ήταν συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα νομίσματα του.

Ο ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ειναι το Yanıkköy

Εμφανίζεται το 1838 μ.Χ. σαν Yanık στους πίνακες του Idex Anatolicus
Το Yanıkköy . Βρίσκεται σε απόσταση 5,7 χλμ. βορείως της Μαινεμένης και 26,3 χλμ. βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης της Σμύρνης.
Πληθυσμός του Yanıkköy ήταν το 2002 κάτοικοι 105. .

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: