Μικρά στιγμιότυπα εν μέσω της επέλασης φονικού και αόρατου κορωνοϊού, για την απομάκρυνση και την αποτροπή του από το ανθρώπινο γένος

By on 23/03/2020

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Μικρά στιγμιότυπα εν μέσω της επέλασης του αόρατου και φονικού κορωνοϊού, για την αποτροπή του από το ανθρώπινο γένος, υπέρ ου Χριστός απέθανε και ανέστη.

ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

(Πρέπει να) ζητούμε όλοι, κληρικοί και λαϊκοί, το έλεος του Θεού, όπως κάθε φορά λέμε στη Θεία Λειτουργία: “υπέρ των ιδίων (ημών των κληρικών) αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων”. Η εκζήτηση του ελέους από το Θεό, όταν έτσι γίνεται αντιληπτή, το ενεργοποιεί, το εισάγει μεταμορφωτικά μέσα μας και ανάμεσά μας. Το έλεος του Θεού, μόνο αυτό, κανενός άλλου, είναι που μας σώζει. Είναι αυτό που σώζει το “αδαμιαίον γένος εκ της του άδου τυραννίδος”.

 

ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΠΡΟΣ ΩΡΑΣ ΣΙΓΗΣΑΝ. ΧΤΥΠΟΥΝ ΟΜΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΩΣ.

Οι καμπάνες από τα καμπαναριά των Ναών προς ώρας σίγησαν. Χτυπούν όμως μέσα στις καρδιές μας ακαταπαύστως. Ο άηχος ήχος τους, μας κινεί και προς τα μέσα μας και προς τα έξω μας. Μας καλεί να αναλογιστούμε τη ‘’μετάνοιά’’ μας σαρακοστιανά εν τέλει, ως νήψη και άνοιγμα καρδιάς, ως αλλαγή τρόπου σκέψης και αλλαγή τρόπου προσωπικής και κοινωνικής ζωής, ως εκ νέου επανα-ανακάλυψη και αναπροσανατολισμό του προσωπικού και συλλογικού εαυτού μας.

 

ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ.

Κλείνει και το Άγιον Όρος για τους προσκυνητές. Απαγορεύονται οι μετακινήσεις και αναστέλλονται όλα τα διαμονητήρια, στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, σύμφωνα με απόφαση της Ιερής Κοινότητας.

 

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις ατόμων από Μονή σε Μονή και όσοι μοναχοί χρειάζεται να μπουν ή να βγουν στην Αθωνική Πολιτεία θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με άδεια από Μονή τους. Αποφασίστηκε η άμεση αναστολή της ισχύος όλων των διαμονητηρίων μέχρι νεοτέρας.

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.

Το Άγιον Όρος αποκαλείται και έτσι: ‘’ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ’’. Πράγματι. Το Όρος βρίσκεται (και θα βρίσκεται) νυν και αεί υπό τη Σκέπη της Παναγίας. Κατά μία προέκταση και η γενέτειρά μας το Βελβεντό, έχοντας ως πολιούχο του, την Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται και αυτό υπό την φωτοφόρο Σκέπη της Παναγίας. Συνεπικουρείται η σκέπη με τον Άγιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω, ως δεύτερου (νεώτερου) Ιερού Ενοριακού Ναού στο Βελβεντό, στις παρυφές των Πιερίων ορέων. 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΙΚΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.

Κύριε των Δυνάμεων, μεθ’ ημών γενού, // άλλον γαρ εκτός σου βοηθόν, // εν θλίψεσιν ουκ έχομεν, // Κύριε των Δυνάμεων, ελέησον ημάς. (από το Μέγα Απόδειπνο της Αγίας Σαρακοστής)

 

Καθημερινή προσευχή από όλους μας για την παρέμβαση του Ιησού Χριστού στα καθ’ ημάς, όπου ο νεο-εμφανισθείς θανατηφόρος ιός (ως αόρατος και αμείλικτος φονικός εχθρός) σαρώνει απ’ άκρου εις άκρον τον πλανήτη, πλήττει ανθρώπους και λαούς και απειλεί την υπόσταση του ανθρώπινου γένους.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ.

Ο κορωνοϊός αντιμετωπίζεται και αποδιώκεται με προσοχή και προσευχή

 

Βεβαιωμένο (η πίστη μας και η παράδοσή μας, μας εμψυχώνουν και μας ενισχύουν) ότι ‘’Μεθ’ ημών ο Θεός’’. Έτσι ψάλλουμε, επαναλαμβάνοντάς το πολλές φορές, στο Μέγα Απόδειπνο τώρα τη Σαρακοστή. ‘’Επακούσατε έως εσχάτου της γης, ότι μεθ’ ημών ο Θεός’’.

 

Ακούμε και εφαρμόζουμε τις οδηγίες των ειδικών. Προσέχουμε. Προσευχόμαστε. Δε φοβόμαστε. Ελπίδα μας ο Χριστός.

 

ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΒΗΜΑ.

Μόνος στο Άγιο Βήμα του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης διάβαζα (19-3-2020) υπό το ιλαρό φως της ακοίμητης κανδήλας μπροστά από τον Εσταυρωμένο Χριστό, μυστικά (και συγκινημένος από τα διαδραματιζόμενα στην πατρίδα μας και στον κόσμο όλο από τη φονική επέλαση του ιού) το Μέγα Απόδειπνο.

 

Σας μεταφέρω μια φράση του: ” Παναγία  Δέσποινα Θεοτόκε, πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών”. Πείτε την κι εσείς. Θα σας υπερχειλίσει η γλυκύτητά της. Είναι η γλυκύτητα, η Χάρη από τη φωτοφόρο Σκέπη της Παναγίας. Κάτω από την οποία είμαστε όλοι, εχθροί και φίλοι, παιδιά της!

 

Το ίδιο μόνος (Παρασκευή, 20-3-2020) στο Άγιο Βήμα διάβασα την Ακολουθία των Χαιρετισμών. Το Μικρό Απόδειπνο, τον Κανόνα της Θεοτόκου, την Γ’ Στάση. ‘’Νέαν έδειξε κτίσιν, εμφανίσας ο Κτίστης, ημίν τοις υπ’ αυτού γενομένοις’’. Τα λέει όλα. Αυτήν την καινούρια κτίση πρέπει να επανα-ανακαλύψουμε ως όραμα πορείας για το σύνολο του ανθρώπινου γένους. Για την ειρήνευσή του, την ομόνοιά του και την ενότητά του εν Χριστώ. 

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΡΙΛΕΠΤΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Τρία λεπτά την ημέρα, ας αφιερώνουμε από το χρόνο μας, για προσευχή.

 

 Ένα λεπτό για την οικογένειά μας. Ένα λεπτό για την αποτροπή του επελαύνοντος αόρατου και θανατηφόρου κορωνοϊού: ‘’Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον ημάς και τον κόσμο σου όλο, από τον κορωνοϊό, πρεσβείαις της Θεοτόκου και πάντων των Αγίων. Αμήν’’. Για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που μάχονται στην πρώτη γραμμή. Για τους ασθενείς μας, στο κρεβάτι του πόνου. Ένα λεπτό για την πατρίδα μας. Για τους ένστολους, στρατιώτες και αστυνομικούς στον Έβρο. Για τους ακρίτες τους γενναίους του Έβρου, της Μυτιλήνης, της Χίου, του Καστελόριζου. Για την Ελλάδα που αντιστέκεται, για την Ελλάδα που επιμένει. 

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

21-3-2020

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: