Με συμμετοχή παιδιών η λιτάνευση των εικόνων την Κυριακή της Ορθοδοξίας 2022 στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό

By on 14/03/2022

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Με συμμετοχή παιδιών (και πολλών πιστών) έγινε η λιτάνευση των αγίων εικόνων και των ιερών λαβάρων (της Παναγίας και του Αγίου Διονυσίου) την Κυριακή της Ορθοδοξίας 2022, στο ηλιόλουστο προαύλιο και γύρω από το Ναό (με τήρηση του υγειονομικού πρωτόκολλου) στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Κάθε παιδί κρατούσε μία εικόνα του Ναού.

Τελέστηκαν (13-3-2022, το πρωί) ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία Βασιλείου του Μεγάλου, όπου, μετά το Ευαγγέλιο, εκφωνήθηκε και το κήρυγμα. Έψαλαν: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Γιώργος Στεργιόπουλος, Δήμητρα Κίτση, Δημήτριος Στεφανόπουλος. Διακόνησαν: Περικλής Παπαγεωργίου, Λάμπρος Κουτσιούκης, Γιώργος Χρ. Ευαγγέλου, Απόστολος Ματόπουλος.

This slideshow requires JavaScript.

Ο επίλογος του κηρύγματος:

‘’… Κάπως έτσι, αδελφοί, περιγράφεται (αν μπορεί να περιγραφεί) η Εκκλησία και η Ορθοδοξία. Ως μια πολιτεία Αγγέλων και ανθρώπων. Το κήρυγμα των Προφητών, η παράδοση των Αποστόλων, η διδασκαλία των Πατέρων χθες και σήμερα, η θεία λατρεία, η εικονογραφία, η κατανυκτική ψαλμωδία, το κερί, το θυμίαμα, η νηστεία, η μετάνοια, η εξομολόγηση, η θεία μετάληψη, η φτωχή (ίσως και η ανύπαρκτη) αγιοσύνη μας και οι πολλές αμαρτίες μας, για τις οποίες ζητάμε το έλεος του Θεού, η ενότητα των χριστιανών και των τοπικών Εκκλησιών με όρους εκκλησιολογικούς και συνοδικούς, όλα αυτά είναι η Εκκλησία και η Ορθοδοξία.

Συμβάλλοντας, αδελφοί, ο καθένας και όλοι μαζί για την ενότητα στην τοπική μας Εκκλησία γύρω από τον Επίσκοπο και Μητροπολίτη μας (ο οποίος στέκει ‘’εις τόπον και εις τύπον Χριστού’’) ας προσευχόμαστε εντονότερα (σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς που ζούμε και εδώ στην Ευρώπη, με την φλεγόμενη Ουκρανία από σχέδια και από την στυγερή εκτέλεσή τους, γειτόνων τους ομόδοξων, εν Χριστώ αδελφών), ας εργαζόμαστε ‘’υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των αγίων του Θεού Εκκλησιών και της των πάντων ενώσεως’’ και ας επαναλαμβάνομε το άσμα: ‘’Ουκ αρνησόμεθά σε, φίλη Ορθοδοξία. Ου ψευσόμεθά σε, πατροπαράδοτον σέβας’’.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

14-3-2022

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: